Linkuri accesibilitate

Protestele de duminică de la Chișinău (Vasile Gârneț/Ziarul Național)


Ucraina și premierul Groisman (Armand Goșu/politicon.md).

Două comentarii de pe pagina de internet a „Ziarului Naţional” se referă la protestul de duminică, fiind scrise în ajunul demonstraţiei. Autorul unuia, Vasile Gârneț, constată compromiterea ideii de „națiune civică”, pe care unii comentatori o și vedeau forjată în etern dezbinata societate moldoveană. „Solidaritatea pentru mitingul din 24 aprilie, anunțată de mai mult timp, s-a spart. Elementele slabe din falanga anti-oligarhică, Partidul Socialist al lui Dodon și „Partidul Nostru”, condus de imprevizibilul primar de Bălți, Renato Usatîi, și-au anunțat neparticiparea la protest din diverse motive”, comentează autorul. De ce au abandonat protestul Dodon și Usatîi, motivându-și, fiecare în parte, într-un mod ridicol neparticiparea?, se întreabă în continuare Vasile Gârneţ şi răspunde: „Nu e aici doar o nepotrivire de caractere și de metodă: e o nepotrivire fundamentală de opțiuni politice și de doctrină. Cred că motivul principal al defectării revoluționarilor de carton, proruși, este diferența esențială de viziune pe care o au ei pentru Republica Moldova în raport cu Platforma „DA”. Important este ce facem a doua zi după debarcarea regimului Plahotniuc. Între ceea ce își doresc zecile de mii de protestatari care vor veni duminică în PMAN – de fapt marea majoritate a moldovenilor! – și ceea ce își propun în realitate oamenii cu soldă și cu scenarii scrise la Moscova este o prăpastie imposibil de trecut.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct

Nici nu știu când am urmărit o situație mai comică pe scena politică decât cea în care se bălăcește astăzi Partidul Platforma „Dreptate și Adevăr”, continua tema Petru Bogatu. După părerea sa, liderul protestului, Andrei Năstase, s-a pomenit în situația „unei fete naive care, după ce s-a culcat cu un băiat de bani gata, a fost părăsită chiar înaintea nunții anunțate cu mare tam-tam”. „Am arătat în repetate rânduri în editorialele anterioare”, explică Petru Bogatu, „că Renato Usatîi e un personaj dubios, un tip penal cu multe schelete în dulap și tocmai de aceea dependent de actuala putere. Justiția lui Plahotniuc oricând îl poate băga la zdup, dar fără a suge din deget acuzațiile, ci bazându-se pe dosare autentice și temeinic probate. Liderul PDA, cu o încrâncenare demnă de o cauză mai bună, a continuat să flirteze cu parașutatul lukașenkofil Renato Usatîi, sperând, probabil, că sunt făcuți unul pentru celălalt. Nu s-a dumerit să se dea la o parte nici măcar când concubinul său politic s-a întâlnit cu liderul separatiștilor din Crimeea.” Bogatu crede de domeniul evidenţei faptul că „sarcina lui Usatâi este să dezbine stânga și să facă de râs dreapta prin prezența sa în mijlocul protestelor antiguvernamentale”. Cu toate acestea, Andrei Năstase a pornit cu el la braț să pregătească protestele din 24 aprilie, cântându-i umil în strună și ajutându-l pe parcurs să arunce săgeți otrăvite înspre Dodon, îl critică pe Andrei Năstase Petru Bogatu.

Un comentariu scris după protest, al cărui autor este Vitalie Andrievski, apare pe portalul ava.md. După părerea analistului, 24 aprilie a arătat că opoziția Moldovei este agresivă şi non-constructivă, dar şi că nu e capabilă să ofere o alternativă serioasă pentru dezvoltarea țării. Singurul lucru pe care îl poate este să ridice oamenii la revoltă şi să destabilizeze situația, continua să critice platforma „DA” autorul de la ava.md. Dupa aceasta nu va fi mai bine, ci va fi mai rău, își dă el cu părerea. Cu această opoziție este practic imposibil de a purta un dialog. Ea nu are nevoie de dialog, de o căutare comună de căi de dezvoltare a Moldovei. Ea au nevoie doar de putere, crede Vitalie Andrievski. Despre autorităţi, Andrievski crede că metode polițieneşti la care apelează pentru a opri aceste acțiuni nu ar fi potrivite. „Autoritățile trebuie să ofere poporului o agenda de reforme, o strategie de dezvoltare. Guvernul trebuie să înceapă o revoluție de sus în jos, derulând o serie de reforme fundamentale, care să ducă la transformarea serioasă a Republicii Moldova.”

Portalul politicon.md preia din presa românească două comentarii în legătură cu Ucraina. Unul, semnat de Valentin Naumescu, constată că Ucraina astăzi este bătută de Rusia, înșelată de Germania și Franța, respinsă de Olanda și cu banii luați de oligarhii corupți. „Magia pro-europeană așadar s-a spart”, scrie Naumescu. Dezvrăjirea de liderii Revoluției EuroMaidanului, la rândul lor măcinați de lupte politice intestine, a început să corodeze vizibil coaliția de guvernământ și să sugereze perspectiva alegerilor anticipate. Nu se va ajunge probabil acolo, dar nici preconizata învestire a fostului primar Volodimir Groisman, în vârstă de 38 de ani (rămâne de văzut dacă ideea se concretizează), propus premier de Blocul președintelui Poroșenko, nu va rezolva, pe fond, criza Ucrainei, ci doar va căuta să câștige timp și să evite o prăbușire totală a economiei. În aceste condiții sumbre, încep negocierile pentru formarea unui nou guvern al coaliției pro-europene de la Kiev, constată autorul.

Mai optimist, Armand Goșu scrie că premierul Groisman este persoana potrivită spre a regla mecanismul fin al descentralizăriidin Ucraina. Are o licență în drept și alta în administrație publică, o solidă experiență în administrația locală, în consiliul local din Vinița și două mandate de primar al ora­șului: a izbutit să recon­struiască infrastructura orașului, motiv pen­tru care locuitorii au denumit mai mul­te străzi, în cinstea primarului, Groisman Strasse. A închiriat tramvaie de la Zürich, a asigurat transport în comun și Wi-Fi gratuit în oraș. Dar cel mai mult i-a im­pre­sionat pe locuitori schimbarea relației dintre birocrații primăriei și populație. Printr-un serviciu telefonic special, auto­ri­tățile locale erau anunțate și rezolvau operativ sesizările. Groisman a câștigat al doilea mandat, din primul tur, cu aproape 78% din voturile exprimate. Privită mai general, această numire nu-l va ajuta însă prea mult pe Poroşenko, crede pe de altă aprte autorul. „Avariată de scandalurile de corupție, cota de încredere a lui Poroșenko va continua să scadă și mai mult, orice critică la adre­sa guvernului lovind de acum încolo di­rect în președinte. Singurul politician care are de câștigat de pe urma schimbării gu­vernului este însuși Iațeniuk, a cărui cotă de popularitate scăzuse și care, de acum în­colo, chiar dacă participă la coaliția de guvernare, se va pregăti pentru viitoarele alegeri prezidențiale”, este de părere Armand Goşu.

XS
SM
MD
LG