Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Moțiunea promisă de socialiști, intenția PLDM de a participa la protestele din 24 aprilie, prestația primarului Dorin Chirtoacă.

Directorul Agenției de presă IPN, Valeriu Vasilică este convins că moțiunea de cenzură, propusă de liderul socialist, nu este nimic altceva decât un test, în special pentru fracțiunea comuniștilor:

„Nu prea cred în șanse reale, este o acțiune politică pe care un partid de opoziție este obligat să fie chiar mai activ decât guvernanții ca să rămână în vizor și Igor Dodon face lucrul ăsta. Maximum se adună 41, 43 de voturi, se poate prevedea cu o mare probabilitate că moțiunea de cenzură nu va trece. Este adevărat că tot din considerente politice, liderul PSRM, ar avea interesul să testeze o parte din partidele de la guvernare, dar și PCRM-ul. Chiar dacă moțiunea nu trece, va conta cum se comportă PCRM în cazul ăsta. Dacă PCRM aderă la inițiativă este spre binele comuniștilor, dacă nu aderă, PSRM-ul are șanse să mai rupă câte ceva din PCRM.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

Valeriu Vasilică comentează și mișcarea formațiunii Partidului Nostru de a renunța să participe la organizarea protestelor din 24 aprilie, dar și decizia din interiorul Partidului Liberal Democrat de a se alătura protestelor:

„Era de așteptat ca PLDM să se alăture [protestelor], pentru că nu are altă șansă de a supravețui, chiar dacă este partid parlamentar, nu are prea multe instrumente de a se face vizibil. Renato Usatîi folosește acum datele unui sondaj suficient de credibil care-l arată și pe el și pe partidul său printre lideri. Așa cum organizatorii protestului sunt alții, nu este partidul pe care-l conduce și personal Renato Usatîi, el nu crede că ar fi rațional din punct de vedere politic să sprijine o inițiativă străină, ar aduce puncte altor formațiuni și actori politici.”

În editorialul său pentru portalul Dechide.md, Vitalie Vovc evidențiază activitatea primarului capitalei din această săptămână, care a căpătat atenția presei prin gesturi neobișnuite:

„Săptămâna aceasta edilul Chișinăului s-a dat din nou în spectacol. Mai n-a bocit pe la televiziune, a răbufnit la declarații aberante despre referendum, referitor la propria demisie, a luat apărarea total neinspirat unui funcționar Brânzaniuc, prins cu pufușor pe botișor. Chiar dacă nu ar trebui să uităm de lipsa totală de etică și profesionalism al unor instituții care se dau drept media, gata să facă mizerie din viața personală a oamenilor, vom nota faptul că Chirtoacă prin ieșirile sale publice se expune și devine vulnerabil. Tot în această săptămână, aflăm că cifrele recensământului din 2014 le vom afla abia în 2017, adică după alegerile prezidențiale, nu că ar avea cumva ceva... dar din câte țin eu minte, legea prevedea ca rezultatele să fie publicate în 2016.”

Tot în această săptămână, Institutul Internațional Republican a publicat un sondaj potrivit căruia, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, acestea ar fi câștigate de formațiunea politică Partidul Nostru cu 21% dintre voturi, urmată de Partidul Socialiștilor cu 20%, Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate cu câte 12%. De asemenea, în Parlament ar ajunge PD și PCRM.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG