Linkuri accesibilitate

Încă doi moldoveni arestați pentru merceneriat în estul Ucrainei


După ce erau recrutați, cetățenii moldoveni participau la instruiri militare desfășurate pe teritoriul altui stat.

Procuratura municipală Chișinău a anunțat arestarea a încă doi bărbați bănuiți de participare la luptele din estul Ucrainei de partea separatiștilor pro-ruși. Numărul cetățenilor moldoveni arestați până acum sub acuzația de mercenariat în Ucraina sau chiar condamnați deja se ridică la 11. Procurorii nu dezvăluie identitate ultimilor arestați, spunând numai că riscă de la 3 la 7 ani de închisoare, dacă sunt găsiți vinovați.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

Nici unul dintre cei doi suspecți nu-și recunosc vina, spune procurorul municipiului Chișinău, Igor Popa. Primul bărbat, în vârstă de 32 de ani, este suspectat că a participat activ la luptele din regiunea autoproclamatei republicii populare Lugansk. Pentru serviciile sale acesta ar fi încasat sume importante de bani. Procurorul municipiului Chișinău a anunțat că actualmente organele de anchetă adună probe pentru a iniția demersul de arest pe numele suspectului.

Tot în această săptămână, Procuratura municipiului Chișinău împreună cu ofițerii Inspectoratului General de Poliție au reținut un bărbat din satul Ustia, raionul Dubăsari. Bărbatul a fost instructor sanitar al Batalionului 22 de Menţinere a Păcii din cadrul Forţelor Armate ale Republicii Moldova. Procurorii spun că dețin probe cu privire la faptul că suspectul ar fi făcut parte dintr-o formațiune militară din autoproclamata republică Lugansk între anii 2014-2015, contra unor remunerariin dolari. Învinuitul a fost arestat pe o perioadă de 30 de zile.

În luna februarie, procurorii au anunțat că au inițiat o colaborare cu Serviciul de Securitate al Ucrainei, care urma să ajute autoritățile de la Chișinău sa depisteze cetățenii moldoveni înrolați în formațiuni militare separatiste din estul Ucrainei. Tot atunci, autoritățile au anunțat că numărul persoanelor originare din Republica Moldova și implicate în acțiuni de luptă de partea separatiștilor pro-ruși ar fi de ordinul zecilor.

Din 2014 până în prezent, peste 9100 de oameni au murit în luptele din estul Ucrainei și peste 21 de mii au fost răniţi.

Potrivit Barometrului Opiniei Publice, realizat în 2014 de Institutul de Politici Publice, când luptele din estul Ucrainei căpătau amploare, peste 50 la sută dintre respondenți considerau că peninsula Crimeea a fost anexată de Rusia în baza voinței populației iar 26 la sută au răspuns atunci că Ucraina era supusă agresiunii de către Rusia.

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, spune că majoritatea cetățenilor din Republica Moldova sunt manipulați în ceea ce privește realitățile din estul Ucrainei:

„Administrația noastră, mass-media de la noi nu a analizat foarte clar ceea ce s-a întâmplat în estul Ucrainei. Subiectul nu a fost important pe agenda publică, și în consecință avem jumătate din populație care consideră că ceea ce face Rusia în estul Ucrainei este ok. Asta demonstrează că această populație este manipulată în cea mai mare măsură de sursele de informații străine intereselor țării noastre. În consecință, sigur că vom apărea și cei care vor merge să facă bani în estul Ucrainei, plătiți fiind de Federația Rusă.”

După ce erau recrutați, cetățenii moldoveni participau la instruiri militare desfășurate pe teritoriul altui stat. Procurorii susțin că fenomenul mercenariatului este unul periculos pentru Republica Moldova, care a trecut deja printr-un conflict armat conservat după un armistițiu impus de Moscova.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG