Linkuri accesibilitate

„Republica Moldova: de la pluralism oligarhic – la hegemonia lui Plahotniuc” (Newsmaker.md)


Un proiect de reglementare a utilizării dronelor pentru limitarea jurnalismului de investigație (Anticorupție.md).

Newsmaker.md publică fragmente dintr-o analiză a expertului pe Republica Moldova al Centrului pentru Studii estice din Varșovia, Camil Tsalus, intitulată „Republica Moldova: de la pluralism oligarhic – la hegemonia lui Plahotniuc”. Sistemul politic al Republicii Moldova s-a format timp de șase ani ai guvernării Alianței pentru Integrare Europeană, dar a suferit modificări semnificative în ultimele șase luni, se arată în analiza expertului polonez. Vladimir Plahotniuc, unul dintre liderii Partidului Democra şi cel mai bogat om din țară, a reușit să-l împingă spre arrest pe rivalul său politic, fostul prim-ministru Vladimir Filat, continua Camil Tsalus. Următoarea constatare e că acum, în Republica Moldova nu ar exista cercuri politice și de afaceri capabile să concureze cu clanul Plahotniuc. Chiar dacă s-ar admite că partidele pro-ruse vor primi o majoritate în Parlament, aceasta nu înseamnă că Plahotniuc îşi va pierde puterea, mai scrie analistul. Vladimir Plahotniuc este descris în acelaşi articol drept „cea mai importantă, controversată și misterioasă figură din viața politică și economică a Moldovei, care a concentrat în mâinile sale o sumă fără precedent - active de ordinul a 2-2.5 miliarde dolari.

Agora.md scrie că 7 din 10 moldoveni sunt pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Din luna octombrie 2015 până în martie 2016, numărul celor care sunt pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate a crescut de la 66% la 70%, conform studiului demarat la inițiativa Institutului Republican Internațional (IRI). Cauza acestei creșteri și ponderi înalte de moldoveni care sunt pro pentru desfășurarea alegerilor anticipate ține și de faptul că, în prezent, 83% din cetățenii Republicii Moldova consideră că lucrurile în Republica Moldova evoluează într-o direcție greșită și doar 11% susțin că mersul lucrurilor este unul în direcția corectă. La întrebarea pe cine ar alege moldovenii președinte, dacă scrutinul ar avea loc duminica viitoare, acelaşi studiu arată, constată agora.md, că printre favoriții pentru candidatura de președinte al Republicii Moldova sunt Igor Dodon, Renato Usatîi, Andrei Năstase și Maia Sandu.

Autorităţile elaborează un proiect de reglementare a utilizării dronelor. Anticoruptie.md prezintă părerea unor jurnaliști de investigație despre acest proiect. Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, consideră că noile norme vor restricţiona activitatea jurnaliştilor de investigaţie. „Statul mai întâi trebuie să facă regulă cu averile demnitarilor, acumulate ilicit, apoi să se apuce de drone. Este clar că această iniţiativă vine în urma unor investigaţii jurnalistice cu utilizarea dronelor şi încearcă astfel să limiteze activitatea jurnalismului de investigaţie şi să apere demnitarii. Spaţiul aerian nu este privat, este un spaţiu public şi nu văd de ce ar putea fi restricţionată utilizarea dronelor”,a spus Cornelia Cozonac. Și Petru Macovei, director executiv al Asociaţiei Presei Independente, consideră că noua lege va fi îndreptată împotriva jurnalismului de investigaţie. „Problema numărul unu în Republica Moldova este corupţia, nu dronele. Jurnaliştii au rămas practic unicii care luptă cu acest fenomen. Cu ajutorul dronelor jurnaliştii de investigaţie au reuşit să scoată la iveală averile demnitarilor care nu corespund celor indicate în declaraţiile de avere. Este evident că prin acest proiect de lege demnitarii de rang înalt încearcă să-şi protejeze averile acumulate ilegal”, a comentat Petru Macovei. Iurie Sănduţă, director Rise Moldova, consideră că o lege privind reglementarea dronelor ar fi utilă, doar că aceasta nu ar trebui să fie îndreptată împotriva jurnaliştilor de investigaţie.

O ştire de pe Agenţia IPN.md arată că deputaţii neafiliaţi Iurie Leancă şi Eugen Carpov ar putea susţine moţiunea de cenzură pe care deputaţii socialişti intenţionează să o înainteze Guvernului Filip. „Vom vedea care sunt motivele moţiunii de cenzură. Dacă vor coincide cu opiniile noastre, atunci vom susţine moţiunea de cenzură”, a precizat Leancă citat de IPN. Iurie Leancă a mai comunicat că formaţiunea pe care o conduce nu renunţă la ideea organizării unui referendum pentru demiterea primarului municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. „Situaţia din capitală este dezastruoasă. Unica şansă a lui Chirtoacă e să ne convingă cu rezultate concrete până în luna septembrie, când vom iniţia procedura de organizare a referendumului”, a comunicat Iurie Leancă.

Ziarul de Gardă” publică un interviu cu Maia Sandu, lidera Grupului de iniţiativă a Partidului Acţiune şi Solidaritate, în care fosta ministră de la educaţie explică cum îşi apreciază popularitatea din sondaje. „Pe de o parte, este efec­tul supă­ră­rii popu­la­ţiei în raport cu guver­na­rea actu­ală, pe de altă parte, este apre­ci­e­rea lucru­ri­lor pe care le-am făcut noi la Minis­te­rul Edu­ca­ţiei. Pro­ba­bil, con­tri­buie şi fap­tul că mesa­jele noas­tre, ale ini­ţi­a­ti­vei Par­ti­du­lui Acţiune şi Soli­da­ri­tate (PAS), rezo­nează cu cele ale unei bune părţi a popu­la­ţiei.

Dacă Siria a fost primul loc unde, după criza rachetelor din Cuba, SUA şi Federaţia Rusă au stat faţă în faţă, cu capabilităţile militare angajate în luptă şi soldaţii în bătaia puştii celuilalt, în confruntări directe, iată că o nouă zonă se prefigurează cu grad mare de probabilitate de escaladare a unor provocări în conflict deschis, scrie Iulian Chifu în „Evenimentul Zilei”. Este vorba despre Marea Baltică. Săptămână trecută a adus de cel puţin două ori avioanele ruse în postura de a provoca aviaţia sau marina americană, aflată în misiune de patrulare de rutină în apele internaţionale. În ambele cazuri, regulile de angajare au fost atinse de modul periculos, iresponsabil şi provocator al aparatelor ruse de a zbura în jurul ţintelor potenţiale, în jocuri de război care se puteau solda cu accidente, crede Chifu. De aici până la escaladarea într-un război între SUA şi Rusia, fie şi la nivel local, nu mai este decât un pas, mai crede autorul. O situaţie care anunţă nivelul de tensiune şi faptul că Rusia stă cu mâna pe trăgaci, gata să lanseze o confruntare cu SUA îndeajuns de importantă pentru a-şi sublinia capabilităţile militare, a angaja confruntarea în Europa şi a obţine o reacţie a puterilor europene pentru limitarea conflictului prin sancţionarea SUA care au răspuns la provocări.

XS
SM
MD
LG