Linkuri accesibilitate

Moțiunea și protestele


Socialiștii caută calea cea mai simplă spre convocarea alegerilor parlamentare anticipate, odată cu cele prezidențiale.

Socialiștii au anunțat la începutul săptămânii că vor depune curând o moțiune de cenzură împotriva guvernului lui Pavel Filip. Liderul PSRM Igor Dodon a spus că aceasta ar fi calea cea mai simplă spre convocarea de alegeri parlamentare odată cu cele prezidențiale, directe, programate pentru 30 octombrie. Astăzi socialiștii au anunțat că au obținut primele promisiuni de sprijin din partea altor partide în votul pentru moțiune.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
Link direct

Comuniştii şi liberal-democraţii sunt cei care i-ar fi promis liderului socialiştilor sprijin pentru promovarea moţiunii împotriva guvernului Filip. Igor Dodon:

„Am discutat cu fracțiunea PCRM, care s-au expus că vor semna această moțiune, ba chiar mai mult am propus ca să o elaborăm împreună, noi avem un draft deja. Astăzi am discutat deja și cu colegii din partea Partidului Liberal Democrat. Această moțiune urmează să fie înregistrată imediat după sărbătorile de Paște pe data de 10 - 11 mai, în așa fel încât să nu să se reușească să fie investit alt Guvern și odată cu alegerile prezidențiale să fie organizate și alegeri parlamentare anticipate”.

Solicitaţi de noi, nici comuniştii, nici liberal-democraţii nu au confirmat totuşi că ar avea această intenţie. Suportul celor două partide le-ar prinde bine socialiştilor doar pentru depunerea moţiunii, nu şi pentru adoptarea ei. Faţă de 51 de voturi necesare, întreaga opoziţie parlamentară dispune de doar 44 de mandate.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a avut astăzi o sugestie de făcut la adresa liderului socialist, drept reacţie la anunţarea moţiunii:

„Eu aș sugera ca Igor Dodon, atunci când cere demiterea Guvernului, să țină cont de niște lucruri. În primul rând, să arate clar ce obiecții are față de Guvern, să anexeze un program alternativ de guvernare și să arate componența unui Executiv din umbră. Doar în aceste condiții aș vedea că domnul Dodon este serios în intenții”

Sondajul Institutul Internațional Republican realizat luna trecută arată că Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon este surclasat în opţiunile de vot doar de Partidul Nostru al lui Renato Usatîi, scorurile acestor două formaţiuni care pledează pentru relații mai strânse cu Rusia fiind de 20 şi, respectiv, 21 de procente. În aceste condiţii, spun analiştii, opţiunea socialiştilor pentru anticipate este logică, nu şi cu un final garantat. Anatol Ţăranu de la Centrul Politicon spune că anunţata moţiune este simplă rutină:

„Opoziţia parlamentară foloseşte moţiunea pentru a-şi mai face o dată în plus reclamă, pentru a apărea în presă. Moţiunea este o armă puternică în mâna opoziţşiei când e cu şanse. De data aceasta este absolut clar că nu există premise pentru a acumula numnărul necesar de volturi şi guvernarea poate să se simtă liniştită. E doar o premisă ca încă o dată în parlament să se discute despre activitatea guvernului. Nu ştiu dacă comuniştii şi liberal-democraţii vor accepta să-i creeze lui Igor Dodon un culoar în plus pentru a-şi spori vizibilitatea.”

Pentru analistul politic Igor Volniţchi, director al agenţiei Poliexpert, moţiunea socialiştilor ţine mai degrabă de interesul lor de a combate bănuielile de colaborare cu puterea decât de o veritabilă lovitură politică:

„Igor Dodon avea o problemă de imagine după ce se disociase de partidele împreună cu care protestase până nu demult împotriva guvernării, ceea ce a dat motiv foştilor parteneri să-l suspecteze de înţelegeri ascunse cu puterea. Mai exista suspiciunea că, din moment ce văzuse perspectiva clară de a fi ales preşedinte, ar fi uitat de interesul societăţii de a scoate statul din captivitate. Prin această moţiune, el vrea să demonstreze că niciuna din aceste bănuieli nu corespund realităţii.”

Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru cu care socialiştii împart de luni bune primele locuri în sondaje, l-a acuzat zilele trecute pe Igor Dodon de cârdăşie cu politicianul democrat și magnatul de presă, Vlad Plahotniuc, spunând şi că una din înţelegerile la care ar fi ajuns cei doi ar fi cedarea preşedinţiei comisiei electorale centrale unui socialist. Socialiştii resping acest gen de acuzaţii, în timp ce parlamentul amână de câteva săptămâni reformatarea comisiei electorale, pe motiv că ar fi necesare probe ale integrităţii unora dintre candidaturile propuse de partide.

Previous Next

XS
SM
MD
LG