Linkuri accesibilitate

Guvernul suspendă exportul de lemn pentru regenerarea fondului forestier


Ministrul Mediului afirmă că se fură de trei ori mai mult lemn din păduri decât se raportează în acte.

Înaintea Zilei Pământului, care se sărbătorește vineri, 22 aprilie, guvernul de la Chișinău a anunțat ieri ceea ce pare să fie o măsură radicală de stopare a distrugerii pădurilor moldovene în anii „tranziției” – anume suspendarea exportului de material lemnos. Ce efecte concrete ar putea avea decizia pentru natură și pentru industriile bazate pe exploatarea lemnului?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00
Link direct

Exportul de lemn neprelucrat va fi interzis de acum încolo, iar restricționarea nu are un termen de valabilitate, nici măcar unul estimativ cât ar fi să dureze regenerarea fondului forestier.

Iniţiativa lansată de Ministerul Mediului invocă anume acest motiv refacerea suprafeţelor forestiere, exploatate exagerat în ultimii ani. Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, spune că exportul masiv de lemn a fost unul din factorii care au încurajat tăierea, inclusiv ilicită a pădurilor din Moldova. Ministrul afirmă că se fură de trei ori mai mult lemn din păduri decât se raportează în acte. Potrivit lui, anual în Republica Moldova sunt tăiate cam 4000 de hectare de pădure, inclusiv prin defrișări ilegale care aduc câștiguri ilicite de aproximativ 10 milioane de euro.

Valeriu Munteanu: „Formula era simplă: se tăia pădurea, se încărca şi se ducea în special în Europa, ţările europene având mecanisme interne de protecţie a resurselor naturale.”

Comparată cu statele membre ale UE, unde media de împădurire este de 40 la sută, Republica Moldova se situează printre ţările cele mai despădurite, cu numai 12% din teritoriul acoperit de păduri. Pentru comparație, altă țară mică și fără masive muntoase, Letonia, are păduri pe 42% din suprafață. Ministrul mediului mai spune că în ultimii 25 de ani a fost distrusă ramura de prelucrare a lemnului. Motivul fiind că cei care administrau acest domeniu au ales calea mai simplă şi anume să acumuleze profituri exportând lemnul brut. Reanimarea ramurei este o alţă ţintă a interzicerii exportului de lemn, spune Valeriu Munteanu.

Ministrul exclude, cel puţin deocamdată, posibile exporturi ilicite de lemn, dând asigurări că instituţia pe care o conduce va monitoriza procesul:

„Lemnul nu este un act pe care să-l pui în buzunar, nu este un pachet de droguri sau două pachete de ţigări pe care să le ascunzi. Lemnul se vede când este transportat şi atunci este imposibil sau practic imposibil să trişezi aceste lucruri.”

Siguranța ministrului vine şi din faptul că lemnul se exporta pe segmentul de vest al frontierei, prin urmare eventuale exporturi ilicite prin necontrolatul segment transnistrean sunt aproape excluse, dă asigurări ministrul.

O confirmă şi Serviciul Vamal responsabil de monitorizarea exporturilor. Corneliu Trofăilă, şeful departamentului venituri şi control vamal, se declară convins că ocolirea procedurilor legale ar fi în acest caz practic imposibilă:

„În cazul persoanelor juridice care vor dori să exporte lemn, declaraţia vamală va fi respinsă. În cazul persoanelor fizice – nu li se va permite trecerea. Dacă vor încerca să tăinuiască lemnul, marfa va fi confiscată şi va fi pornită, în dependenţă de valoare, fie procedura contravenţională, fie – penală. Să faci pe ascuns e complicat. Lemnul e greu de ascuns. Vama va putea real pune barieră la export.”

O portiţă prin care ar putea fi totuşi ocolite noile prevederi este scoaterea din ţară a lemnului dat drept reexport, în cazul în care nu va exista un control mai riguros, sugerează expertul Aurel Lozan, coordonatorul naţional al unui proiect în silvicultură, realizat cu suportul Băncii Mondiale:

„Moldova nu este o ţară care exportă masiv lemn domestic, suntem ţară tranzitară, lemnul vine din Rusia, Ucraina, intră în Moldova şi pleacă mai departe. Trebuie să fie un control mai riguros, care lemn, care e originea lemnului respectiv, cât a intrat în Moldova, cât a plecat din ţară, a fost sau nu prelucrat. Trebuie să stabilim legături că ţările de unde vin cantităţi mari de lemn şi pleacă mai departe. Aici avem nevoie de un monitoring.”

Expertul este de părere că autorii interdicţiei ar trebui să trateze cu mai mult discernamânt diversitatea de categorii de lemn brut. Anumite derivate, ce nu pot fi procesate industrial ar trebui mai curând să fie exportate decât să zacă în stocuri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG