Linkuri accesibilitate

Clotilde Armand: „Sînt implicată în lupta împotriva corupției, a distrugerii patrimoniului nostru”


Clotilde Armand
Clotilde Armand

Aflată în vizită la Chișinău, candidata la Primăria sectorului I din București răspunde întrebărilor Europei Libere.

O candidatură surpriză la Primăria sectorului I al Bucureștiului Clotilde Armand ... Aflată in vizită la Chișinău a declarat Europei Libere că nu poate să nu aibă un sentiment de solidaritate pentru moldoveni, cei care consideră că implicarea, indiferent de culoarea politică, apartenență etnică și religioasa poate contribui la scoaterea statului din captivitatea oligarhiei pe cale pașnică și constituțională.

Europa Liberă: Ați decis să intrați în această cursă electorală pentru un sector al primăriei București. De ce să abandonați un job bun, un salariu decent, în favoarea unei funcții publice?

Clotilde Armand: „Mai ales un job care mă aduce din când în când la Chișinău, că avem și aici niște contracte interesante. De ce să fac acest lucru? Pentru că de mulți ani sunt implicată, alături de Nicușor Dan, pentru a lupta împotriva corupției, pentru a lupta împotriva distrugerii parcurilor noastre și a patrimoniului nostru, și pentru a lupta împotriva abuzurilor făcute de administrația locală. Și, de data aceasta, ne-am gândit, în loc să luptăm împotriva lor, chiar să fim noi cei care vom administra orașul, pentru binele cetățenilor.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:05 0:00
Link direct

Europa Liberă: Cum ar trebui să arate această nouă administrare a treburilor unei capitale, care să difere cu mult de ceea ce este?

Clotilde Armand: „În primul rând, o transparență totală. Vrem totul să fie transparent și vrem ca cetățenii să fie implicați. Noi suntem niște asociații de cetățeni care de mult timp luptăm, dar suntem niște cetățeni de rând. Și vrem neapărat cetățenii să fie implicați în administrația locală, implicați în ceea ce se întâmplă și ce se hotărăște acolo.”

Europa Liberă: Dar știți că și cetățeni uneori așteaptă ca cineva să îi facă fericiți, împotriva voinței lor. Chiar e capabil un funcționar public să facă acest lucru?

Clotilde Armand: „Noi credem în niște cetățeni care sunt responsabili, care au văzut problemele, care au simțit pe pielea lor tot ce aduce corupția. Au văzut că spitalele noastre nu sunt la nivelul la care trebuie, că nu mai avem piețe agroalimentare, că străzile noastre sunt fără parcări. Eu vă spun mici probleme și probleme mari. Au văzut și faptul că niște clădiri care, în mod normal, trebuiau să fie securizate, a pornit un incendiu și a omorât foarte mulți oameni. Cetățenii au văzut că, fără o administrație competentă, lucrurile nu se pot rezolva. Și noi credem că acum cetățenii au devenit mult mai responsabili.”

Europa Liberă: Dumneavoastră vorbiți despre nevoia stârpirii fenomenului corupției. Primarul nu poate să dezrădăcineze acest fenomen, care a prins rădăcini adânci. Pentru aceasta există organele de drept, ele trebuie să își facă treaba. Cum se curăță administrația locală de corupți și corupție?

În studioul Europei Libere la Chișinău
În studioul Europei Libere la Chișinău

Clotilde Armand: „Eu sunt convinsă și pentru aceasta am vrut să vorbesc cu dumneavoastră, să vă spun că lupta anticorupție se face la toate nivelurile și este posibilă. Primarul are aproape 80 la sută, așa spunem noi, din putere acolo, și are puterea executivă. El, primarul, trebuie să oblige toată lumea, toți funcționarii lui, el este responsabil de ei, să aplice legea. Și eu cred foarte mult în puterea primarului.

Voi avea asociațiile de cetățeni cu mine, dacă Poliția pentru a disciplina construcția, de exemplu, care va depinde de mine, ca primar, se duce și verifică o clădire și nu „vede” anumite probleme, vor fi asociațiile de cetățeni care vor veni la mine și îmi vor spune: „Vedeți, de fapt, problemele sunt acestea”. Și eu voi putea să verific ceea ce fac oamenii de la primărie. Și încet-încet toți vor înțelege că nu vor mai putea să lucreze așa cum lucrau înainte. Și corupția nu mai este posibilă pentru că poporul nu o mai vrea.”

Europa Liberă: Un om nou aduce un suflu nou, un suflu de aer acolo unde încearcă să își pună puterile ca să schimbe situația în bine. Acum vreau să faceți o paralelă, un Chișinău european, un București european asemănător cu Parisul – pot deveni aceste două capitale? Au șanse?

Clotilde Armand: „Eu sunt convinsă de acest lucru. Dacă devin primar în Sectorul 1 București, eu voi vrea neapărat să avem niște legături mai strânse între primăria București și primăria Chișinău. Voi vrea neapărat să vorbesc cu domnul Dorin Chirtoacă, chiar să avem o proximitate, chiar dacă ne desparte Prutul, noi suntem din aceeași familie. Și pentru administrația locală, trebuie să simțim acest lucru și să ne ajutăm reciproc.”

Europa Liberă: Pentru că sunteţi reprezentantul mediului de afaceri şi pentru că treceţi Prutul, aţi spus că aveţi şi parteneri aici, în Republica Moldova, să vă întreb cum caracterizaţi mediul de afaceri în ţară?

Clotilde Armand: „Eu sunt pe partea de infrastructuri. Nevoile pe partea de infrastructuri sunt foarte mari în Moldova.”

Europa Liberă: Infrastructura este proastă, este la pământ.

Clotilde Armand: „Infrastructura este proastă, este la pământ. Firmele, care fac proiectări aici, au nevoie foarte mult de competenţe, să le ajutăm. Eu cred că se pot face nişte lucruri, trebuie neapărat şi aici să fie o luptă anticorupţie foarte mare.”

Europa Liberă: Dar mediu prietenos pentru investitori ce cere?

Clotilde Armand: „Eu cred că aici putem să găsim oamenii care pot avea competenţe şi sunt gata să devină performanţi, dacă primesc partea de know-how, de cum se face. Şi mereu aici am găsit nişte echipe care puteau să înveţe şi am crescut nişte oameni. Şi acest lucru este foarte bun. Apoi, pe partea de administraţie şi aici sunt problemele pe care le avem în România. Şi nu e neapărat uşor să găseşti oamenii cu care poţi să lucrezi şi chiar să implementezi totul, dar găsim. Găsim oamenii care vor să schimbe lucrurile.”

Europa Liberă: În ce domenii aţi încercat să promovaţi businessul dumneavoastră?

Clotilde Armand: „Tot ce este infrastructură pe partea de irigaţii, pe partea de drumuri şi căile ferate. Aici încercăm să îmbunătăţim situaţia în Moldova cu bani din instituţii internaţionale.”

Europa Liberă: Ce trebuie să facă guvernanţii ca să fie credibili pentru cetăţenii lor şi pentru cei din afară?

Clotilde Armand: „Trebuie, în primul rând, o transparenţă completă, trebuie lupta anticorupţie şi trebuie cetăţenii să se implice. Trebuie să se implice foarte mult. Fără ei, fără voinţa lor, fără implicarea lor, va fi foarte greu să schimbăm clasa politică.”

Europa Liberă: Ce şanse vă acordaţi să câştigaţi mandatul?

Clotilde Armand: „Sunt sută la sută şanse, sunt 99 la sută că voi fi consilier, cel puţin. Vreau să devin primăriţă, dar consilier sigur voi deveni. Şi acest lucru deja este o schimbare imensă, va fi prima dată când va fi un consilier care va fi antisistem, anticorupţie, un consilier care nu vine din clasa politică. Sunt un cetăţean ca oricare, sunt de naţionalitate franceză, am şi cetăţenia română.”

Europa Liberă: Da, de un an de zile aţi obţinut şi cetăţenia României.

Clotilde Armand: „Când eram în Sălaj, am depus jurământul, erau foarte mulţi moldoveni, erau 500 de moldoveni. Cum spuneam, sunt sută la sută sau 99 la sută că voi deveni consilier. Şi noi toţi, nu voi fi singură, vrem să fim nişte consilieri diferiţi, nişte consilieri implicaţi cu asociaţiile de cetăţeni în spatele nostru şi cu noi. Şi vrem încet-încet, dar destul de rapid totuşi, să schimbăm lucrurile la noi.”

Europa Liberă: Şi prima acţiune, în caz că ajungeţi primar?

Clotilde Armand: „Prima acţiune va fi să pun la punct un sistem informatic care va permite transparenţa totală. Vă dau un exemplu foarte simplu. Când veniţi cu o cerere, se pune cererea într-un sistem informatic şi se vede foarte clar dacă primiţi răspunsul exact în ordinea care corespunde. Dacă este mai devreme, este ceva dubios. Dacă este mai târziu, este ceva dubios. Şi acest sistem informatic care se va pune peste tot va permite o transparenţă.”

Europa Liberă: Birocraţia pune piedici în faţa rezolvării problemei cetăţeanului.

Clotilde Armand: „Birocraţia pune piedici şi favorizează corupţia. Şi dacă punem totul aşa, eu vreau să nu mai fie probleme de mică corupţie şi atunci vom elimina această mică corupţie. Dar nu va fi singurul lucru pe care îl voi face. Am vorbit de sistemul informativ şi de corupţie, pentru că aceasta este ceea ce e o prioritate pentru noi. Dar sunt încă străzi unde nu au apă, unde nu au canalizare, unde nu au gaz, unde nu au asfalt și oamenii aceştia plătesc impozite. Şi unul dintre primele lucruri pe care vreau să le fac, un alt exemplu, este să pun apă şi canalizare în toate străzile din Sectorul I Bucureşti.”

Europa Liberă: Chiar credeţi că de la o proastă guvernare la o bună administrare e un singur pas?

Clotilde Armand: „Cred că lucrurile merg din ce în ce mai bine. Sunt extrem de optimistă.”

XS
SM
MD
LG