Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Noi cetățenii sîntem de vină că avem o guvernare proastă”


Moldova, Igor Botan, political analyst
Moldova, Igor Botan, political analyst

Punct de vedere săptămânal în dialog.

E posibil ca parlamentarii să fie lipsiți de imunitate parlamentară, dar nici atunci nu e sigur că cei responsabili de derapaje legislative vor fi trași la răspundere.

Europa Liberă: Numeroase expertize din interior şi din exterior au atras atenţia că instituţiile statului sunt nefuncţionale, ceea ce e un silogism simplu, conduce la impunitate, deliberată sau accidentală. Volens nolens, toate drumurile duc la Roma, adică la Parlament. Într-o republică parlamentară, responsabilitatea Parlamentului e cea mai mare, din care derivă responsabilităţi mai mici ale unor agenţii, controlori, procurori ş.a.m.d. Spuneţi-mi, vă rog, în această stare de căutare a miliardului şi de căutare a celor responsabili, ce pârghii de pedepsire, de identificare a responsabililor mici şi mari există şi cât de aplicabile ele sunt? Numai nu-mi spuneţi despre alegerile parlamentare, care vin o dată la patru ani. Între aceste cicluri mari?

Igor Boţan: „Trebuie să vă spun că avem guvernarea pe care o merităm. Noi, ca cetăţeni ai acestei ţări, ne manifestăm astfel încât această guvernare poate să-şi permită şi Pădure Domnească, după care nu se întâmplă absolut nimic, şi furtul unui miliard, o şesime din PIB-ul ţării, după care vedem doar un ţap ispăşitor şi mai mult nu vedem nimic. Iar răspunsul nostru este revolta care se manifestă doar prin acţiuni paşnice de protest.”

Europa Liberă: Dar dacă oamenii ar şti că au vărguţa, poate ar acţiona altfel? Iată acum, de exemplu, o formaţiune politică s-a gândit să-l recheme din funcţie pe Dorin Chirtoacă. Pe alte segmente, în cazul preşedintelui, parlamentarilor, unor directori de agenţii şi de instituţii de stat, ce posibilităţi are cetăţeanul? Şi dacă este conştient de aceste pârghii?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:51 0:00
Link direct

Igor Boţan: „Dacă mă întrebaţi despre cetăţean, eu nu văd altă posibilitate, decât să protesteze, să se manifeste. Exemplele pe care le-aţi invocat ţin de activitatea partidelor politice. Partidul Popular European din Republica Moldova a venit cu această iniţiativă, după ce a făcut o analiză a lucrurilor care se întâmplă în municipiul Chişinău de nouă ani de zile. Este acelaşi primar, sunt aceleaşi probleme şi aceleaşi relaţii dintre primar şi consiliu, după care vedem că partidul din care face parte domnul primar vrea să fenteze consiliul municipal.”

Europa Liberă: Ei spun că nu fac altceva decât ceea ce prescrie legea.

Igor Boţan: „Aşa o interpretează ei. Dar noi ştim că ei sunt meşteri la interpretat legea. Dacă sunt în opoziţie, atunci o interpretează într-un fel, dacă sunt la guvernare, o interpretează aşa cum le convine.”

Europa Liberă: L-am întrebat pe Dorin Chirtoacă dacă, eventual, Zinaida Greceanîi ar fi primar, ar dori aceleaşi împuterniciri? A zis că da.

Igor Boţan: „Este adevărat că Dorin Chirtoacă este un foarte bun comunicator. Pentru că doamna Greceanîi nu e primar.”

Europa Liberă: Deci, răspunsul dumneavoastră ar fi – partidele politice, acestea sunt pârghiile care ar trebui să revendice responsabilitatea instituţiilor?

Igor Boţan: „Nu tocmai aşa. Există câteva nivele care trebuie foarte bine eşalonate. Este nivelul Parlamentului, cei care au împuterniciri din partea poporului. Şi ne amintim cât s-a discutat despre responsabilitatea ministerială. Am văzut exemplul României încă în anul ’90, cadrul legal a fost dezvoltat în baza normelor constituţionale. Aici am avut discuţii infinite şi s-a terminat totul cu nimic. Apoi care este nivelul guvernamental? Câţiva prim-miniştri au insistat pe constituirea aşa-zisului corp de control, astfel încât prim-ministrul să poată, în orice moment, să aibă informaţia necesară despre cum se derulează lucrurile pe o dimensiune sau alta. Am văzut că şi această idee a fost abandonată.”

Europa Liberă: Recapitulez. Astăzi dacă, de exemplu, cetăţeanul nu este mulţumit de modul în care este gestionat Aeroportul sau nu este mulţumit de securitatea energetică, cum ar trebui la modul practic să ceară tragerea la răspundere nişte foşti miniştri, nişte foste guverne?

Igor Boţan: „Cetăţeanul are instrumentele constituţionale – ori prin petiţionare, ori prin protest. Sau se pot adresa la partidele politice emergente, aceste partide, de bine, de rău, au un potenţial organizatoric şi îl pot folosi pentru a exercita presiuni.”

Europa Liberă: În instanţă poate fi contestată, de exemplu, o decizie, iată, cu indexarea pensiilor?

Igor Boţan: „Sigur că da. Toate aceste lucruri pot fi, ele sunt la îndemână. De aceea, de la bun început, spuneam că guvernarea se comportă aşa cum noi, cetăţenii, îi permitem să o facă. Noi cetățenii sîntem de vină că avem o guvernare proastă. Acesta este un indicator al calităţii noastre cetăţeneşti. Da, acum prin proteste de mai mult de un an de zile abia, cred eu, începem să învăţăm cum să fim cetăţeni. Şi aici este cel mai important lucru, Doamne fereşte, dacă cumva se schimbă guvernarea şi vin iarăşi „ai noştri” la guvernare şi noi îi tratăm cu indulgenţă, cum i-am tratat cu indulgenţă pe aşa-zişii pro-europeni. Trebuie, odată, să în învăţăm că guvernanţii au puterea din partea noastră şi până când nu demonstrează că pot face faţă cerinţelor noastre, promisiunilor pe care le-au dat, trebuie să intervenim prin tot instrumentarul, aşa cum spuneam, parlamentar, guvernamental, partinic, cetăţenesc, provocarea, la urma urmei, a sindicatelor, a cultelor religioase.”

Europa Liberă: În acest moment, mai există suficient potenţial în societate, astfel încât să fie auzită şi ascultată? De ce vă întreb? Pentru că, într-o discuţie cu un jurnalist din străinătate, încercam să îi explic ca unui om paraşutat că de fapt la Chişinău se profilează un Putin colectiv, care pe diverse segmente inhibă tot ce poate protesta, prin diverse metode, la fel de dibace, ca Putin, astfel încât să obţină acea „zacistkă” şi societatea să se conformeze, să plece capul şi, cum spunea deunăzi cineva, să înceapă să pască.

Igor Boţan: „Eu cred că este o imagine adecvată la ceea ce aţi spus dumneavoastră. Mai cu seamă că cei care stau în umbră sau cel care stă în umbră şi trage sforile, chiar vrea să iasă în prim-plan. Am văzut că a vrut să devină prim-ministru, vedem că acum cei din preajma lui îl împing să iasă în prim-plan şi să încerce marea cu degetul, dacă poate candida pentru funcţia de preşedinte de ţară.”

Europa Liberă: Dar întrebarea era: societatea este în stare încă să oprească procesul acesta de moarte clinică?

Igor Boţan: „Eu cred că societatea este în stare să încerce. Va reuşi sau nu? Iarăşi, depinde de calitatea noastră de cetăţeni. Dar nu există altă cale decât să ne asumăm această sarcină şi să încercăm. Potenţialul va apărea doar atunci când vom încerca şi vom găsi noi dimensiuni de manifestare, de conjugare a eforturilor, de scoatere a oamenilor din acest somn de moarte sau cetăţenesc.”

Europa Liberă: Dacă ar fi să vă întreb pe dumneavoastră, analistul şi nu pe activistul care aţi participat la constituirea Platformei DA, ceea ce „a emanat” până acum societatea, Partidul „Platforma Demnitate şi Adevăr”, viitorul PAS şi alte formaţiuni, credeţi că sunt dovezi suficient de relevante?

Igor Boţan: „Ele sunt dovezi, să le spunem aşa, naturale, care s-au manifestat de o manieră naturală, dar este insuficient, atâta timp cât cetăţenii nu le transmit şi acestor partide emergente că nu va merge ca aceste noi formaţiuni să se comporte cum s-au comportat Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, atunci când şi ele erau forţe emergente, iar acum au devenit cei care, pur şi simplu, subminează vectorul de integrare europeană al ţării noastre. Aici, iarăşi, depinde de noi ca cetăţeni. Aceştia noi care apar acum în prim-plan şi vor să preia iniţiativa trebuie să ştie că ceea ce se numeşte societate civilă nu le va permite să lunece spre oligarhie, corupţie ş.a.m.d. Dar aceasta depinde de calitatea noastră cetăţenească. Iar calitatea noastră cetăţenească nu se va constitui, nu se va formata, modula, dacă nu participăm activ, dacă nu ne dăm cu părerea, dacă nu participăm la proteste, dacă nu participăm la dezbateri, ca să-i pipăim pe aceşti noi politicieni din ce stofă sunt ei şi dacă vor rezista tentaţiilor puterii, pentru că ştim că puterea corupe. Cei despre care vorbim acum în termeni negativi şapte ani în urmă erau speranţa noastră.”

Europa Liberă: Adică trebuie ţinuţi de pe acum în razele roentgen?

Igor Boţan: „Sigur. Nimeni nu ne va face democraţie în ţara noastră.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG