Linkuri accesibilitate

Rusia și eșecul convorbirilor din Qatar pentru limitarea producției statelor exportatoare de petrol


Miniștri petrolului din Rusia, Qatar, Arabia Saudită și Venezuela, la conferința de presă comună de la Doha

Ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, s-a declarat foarte dezamăgit de eșec, invocînd intransigența Arabiei Saudite.

Petrolul s-a ieftinit astăzi la burse după ce țările producătoare au eșuat în încercarea să cadă de acord asupra înghețării producției gândită să ducă la majorarea prețului. Rusia care este una din principalele promotoare ale unui asemenea acord este și cea mai dezamăgită de eșuarea convorbirilor, care au avut loc duminică în Qatar.

Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a spus după eșecul din Qatar că țara sa nu mai este optimistă în privința acordului prin care spera să obțină scumpirea petrolului. Căderea prețurilor la principala marfă de export a Rusiei în ultimii doi ani a subțiat drastic veniturile bugetului rus.

În ultimele luni, prețul petrolului a mai crescut față de nivelul minim înregistrat în ianuarie, dar la peste 40 de dolari barilul rămâne de aproape trei ori mai mic decât nivelul de până la începutul ieftinirii.

În capitala Qatarului, Doha, miniștrii energiei și petrolului din 18 țări, inclusiv Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și Rusia, urmau să încheie intens negociatul acord pentru a inversa tendința.

Ar fi fost prima dată când OPEC care întrunește majoritatea producătorilor încheie o înțelegere cu Rusia, țară nemembră, a doua exportatoare din lume ca mărime. Acordul urma să prevadă că producția este înghețată la nivelul lunii ianuarie până în octombrie 2016, cu scopul stabilizării prețurilor.

Ministrul rus al energiei la Doha
Ministrul rus al energiei la Doha

Ministrul rus al Energiei, Novak, care a mers la Doha cu impresia că acordul va fi semnat, nu negociat din nou s-a declarat foarte dezamăgit de eșec, punându-l pe seama intransigenței Arabiei Saudite.

Arabia Saudită, principala producătoare din lume și lidera de facto a OPEC, insistă ca înghețarea producție să fie obligatorie pentru toți membrii organizației, inclusiv pentru Iran.

Dar Iranul, care nu a fost de față la convorbirile de la Doha, vrea, dimpotrivă, să-și mărească producția pentru a-și recâștigă cota de piață pierdută în anii de sancțiuni internaționale împotriva sa cauzate de programul nuclear.

Pentru ministrul rus Novak, a cărui țară sprijină poziția Iranului aliat, cererea Arabiei Saudite este „nerezonabilă”. Dar, duminică, el nu a reușit să-i convingă pe saudiți. După cinci ore de dezbateri intense, miniștrii participanți la convorbiri au anunțat că nu s-a ajuns la vreo înțelegere.

„Am ajuns la concluzia că avem nevoie cu toții de timp pentru mai multe consultări”, le-a spus jurnaliștilor ministrul energiei din Qatar, Mohammed al-Sada. Agenția Reuters citează surse de la negocieri spunând că Iranul ar fi acceptat să participe la examinarea acordului la următoarea reuniune OPEC, pe 2 iunie, după care se pot relua și negocierile cu țările din afara organizației.

Analiștii cred că eșecul încercării de înghețare a producției va declanșa o serie de speculații la burse.

„Fără un acord, probabilitatea că piața va stabiliza prețul este amânată până la mijlocul lui 2017”, a estimat analistul Abhishek Deshpande de la banca de investiții franceză Natixis citat de Reuters.

O altă analistă, Amrita Sen de la compania de consultanță Energy Aspects crede că reacția pieței va fi deosebit de dură, mai ales din cauză că probabilitatea unei înțelegeri despre înghețarea producției a fost exagerată. Ea se așteaptă că, cel puțin pe termen scurt, prețul poate cădea din nou cu mult sub 45 de dolari barilul.

Alți analiști subliniază mereu că, în timp ce țările producătoare au de pierdut când scade prețul petrolului, țările importatoare câștigă, iar prețurile reduse la energie produc efecte benefice uneori imprevizibile în multe sectoare ale economiei.

XS
SM
MD
LG