Linkuri accesibilitate

Lupta pentru putere destabilizează și mai mult piața valutară transnistreană


Tiraspol, 17 martie 2016
Tiraspol, 17 martie 2016

Directorul Băncii centrale de la Tiraspol, Eduard Kosovski, reaminteșete că primele semne ale crizei valutare au apărut din 2015

Directorul Băncii centrale de la Tiraspol, Eduard Kosovski a difuzat un comentariu în care sugerează că lupta pentru putere în Transnistria dintre forțele politice rivale a redus efectul măsurilor anticriză de pe piața valutară - coordonarea între instituții a durat prea mult timp.

Potrivit lui, semnele crizei au apărut deja în 2015. În decembrie cererea a depășit de două ori oferta. Într-un an, populația a cumpărat 232,6 milioane de dolari, dintre care mai mult de o treime a fost acoperită prin intervenții fără precedent ale băncii care a injectat pe piață peste 71 de milioane de dolari. Anul trecut, remitențele de valută în Transnistria s-au redus de 2,4 ori, până la echivalentul a 80 de milioane de dolari. Exportul s-a micșorat cu 15%, până la 611 milioane de dolari, ceea ce a redus câștigurile în valută. Eduard Kosovski afirmă că în ianuarie-februarie anul acesta situația doar s-a agravat, remitențele au căzut cu încă 25%, iar exportul cu 9%.

Moldova / Transnistria - central bank, Tiraspol
Moldova / Transnistria - central bank, Tiraspol

Șeful băncii centrale spune că deja în februarie-martie pregătise un plan de stabilizare ce prevedea diverse măsuri de acumulare a valutei – obligativitatea exportatorilor de a vinde băncii o parte din valuta acumulată din profituri, reducerea drastică a plafonului pentru scoaterea nedeclarată a valutei din regiune, introducerea unui impozit pe procurarea valutei, măsuri de prevenire a speculațiilor. „...difuzarea lor înainte de vreme, înainte de luarea unei decizii coordonate la cel mai înalt nivel, a provocat destabilizarea pieței și confruntarea în cercurile puterii”, a declarat șeful băncii transnistrene, adăugând că neîncrederea față de instituții face mult mai dificilă ieșirea din criză.

Eduard Kosovski a subliniat și faptul că banca centrală trebuie să devină independentă. Doar așa va putea evita influența deciziilor motivate politic.

Previous Next

XS
SM
MD
LG