Linkuri accesibilitate

Jurnalul săptămînal al Luciei Gavrilița.

Lucia Gavrilita s-a nascut la I3 mai 1970. A facut studii la Școala Pedagogica din Calarasi. Ulterior a terminat Universitatea Pedagogica „Ion Creanga”. Magistru in Managementul organizarii sectorului Non profit din cadrul Academiei Administratiei Publice. Doctorand, Psihologie Socialia in cadrul Institutului de Știinte ale Educatiei. Fost viceministru al Protecliei Sociale, Familiei si copilului. Preşedintele Centrului de zi „Speranţa”.

Luni

O zi grea? Cea mai grea din saptamina? Nu si pentru noi.

Trezirea luni este la 04.00. Este ziua in care producem smoothie verde pentru toti cei care doresc sa devina mai sanatosi si sa experimenteze cum e sa ai o stare de bine pe care o aveai cindva cind nu te deranja nimic atunci cind te ridicai de pe scaun, nu te dureau picioarele nici chiar dupa o zi intreaga de alergat si nici chiar cind sareai ore in sir cu coarda. Atunci, cind sareai de bucurie ori de cite ori simteai asta. O stare de bine care te face sa te uiti cu mai mult calm si dragoste la lucrurile care inainte te suparau. Si aceasta e doar pentru ca intrun timp relativ scurt ii dam posibilitatea organizmului sa savureze din nutrienti, vitamine si micro elementele carora le ducea dorul. Foarte mult din starile pe care le experimentam se datoreaza alimentatiei.

Smoothiul verde l-am descoperit in cautarea unei alimentatii sanatoase pentru fiul nostru care fiind student vroiam sa ii asigur alimentatia nutritivă.

Multe din problemele pe care le aveam de rezolvat si-au gasit raspunsul in compozitia acestei bauturi miraculoase, iar cartea Victoriei Boutenco „Verde pentru viata” a devenit cartea de baza in prepararealor, dar mai ales m-a ajutat sa inteleg filozofia acestora si de ce sunt atit de importante sa le avem in fiecare zi in meniul nostru.

Deja mai mult de trei ani il folosim zilnic in familie si experimentam gusturi. Imi place sa folosesc la prepararea smoothiului frunzele plantelor salbatice care pot fi considerate rezervoare de vitamine si minerale sau mai bine zis sunt superalimente mult mai bogate in nutrienti decit orice planta cultivata in medii protejate si bine ingrijite.

Marti

Lucia Gavrilița în studioul Europei Libere
Lucia Gavrilița în studioul Europei Libere

E ziua mea de odihna. Asta pentru ca simbetele si duminicile de obicei sunt zile lucratoare. Este ziua in care am cea mai multa liniste, ziua in care pot sa-mi permit sa citesc cartea preferata, sa privesc filmul dorit. De obicei tot marti merg la sala si fac antrenamente din placere. Am inceput sa citesc o carte noua si anume „Stil de viata, nu dieta” de Valentin Vasile. Acesta este antrenor fitness care in urma mai multor ani de activitate a decis sa combine sportul si nutritia intr-un concept mentionind faptul ca una fara alta nu da rezulatele dorite. Eu am ajuns la aceasta concluzie la fel dupa mai multi ani de cautari. Desi imediat dupa adoptarea regimului alimentar raw vegan cu intreaga familie, am scapat de aproximativ 30 de kilograme (Doamne, nu-mi vine sa cred nici pina acum cum puteam sa duc o asa greutate mereu cu mine si atunci cind ridicam scarile si atunci cind imi luam copiii in brate si cind mergeam la primbari…), totusi citeva kilograme inca nu vroiau sa plece atit de usor. Cele 5 kg care de obicei nu scapi de ele decat cu miscare. Regimurile intermitente, atit alimentare, cit si sportive, aduc beneficii pe termen scurt si de cele mai multe ori streseaza organismul pentru ca in cautarea rezultatelor rapide nu putem doza efortul asa incat organismul sa-l imbratiseze ca pe ceva usor de realizat si il ia mai mult ca pe un TREBUIE, se forteaza, iti raspunde, iar pina la urma, daca aceasta practica se repeta, organismul oboseste si ripostreaza.

Miercuri

Este ziua in care ma dedic domeniului dizabilitatii. O fac de aproximativ 25 de ani din momentul cind medicii m-au anuntat ca primul nostru copil s-a nascut cu dizabilitati severe. Calin, care a fost un copil iubit din clipa din care am stiut ca il vom avea, ne-a dat toate planurile peste cap. A fost cel care a stiut sa ne mobilizeze pentru a construi alte planuri si punti de comunicare cu specialisti care nici nu cunosteam ca exista pina la acel moment. Calin a fost cel care ne-a mobilizat sa cream primul Centru de zi pentru copii cu dizabilitati din Republica Moldova si tot el a demonstrat ca un copil cu dizabilitati severe poate fi fericit si se poate bucura de o viata plina de sens chiar si in cea mai saraca tara din Europa. Acum este student la Universitatea Crestina Divitia Gratiae si ne ajuta sa descoperim lumea dizabilitatii in feicare zi putin cite putin. Nu este copilul care iti da toate lectiile pe care le ai de invatat mereu. El stie ca in fiecare zi, picatura cu picatura, inveti cel mai bine si eu ca mama asta fac si aceasta ma ajuta sa inteleg cum asi putea generaliza experienta mea cu Calin la o scara mai larga si sa o materializez in documente de politici pentru acest domeniu. Asa am reusit sa infiintez departamentul de politici in domeniul dizabilitatii din cadrul Ministerului Muncii si Protectiei sociale atit timp cit am activat in calitate de Viceministru si sa fiu co-autor al Strategiei privind Incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati, document care a stat la baza tututror reformelor in dizabilitate, dar cel mai important al schimbarii de paradigma in ce priveste abordarea dizabilitatii: nu prin a privi persoana cu dizabilitati ca un utilizator de servicii si alocatii sociale dar ca un membru activ al societatii, care poate contribui la crearea unei lumi echitabile cu oportunitati egale pentru fiecare cetatean.

Joi

Zilele de joi sunt zilele poate cele mai frumoase. Recent am participat la o sesiune de instruire a lui Ovidiu Oltean - orator si trener motivational din România, care ne-a adresat o intrebare: ce ati face de azi inainte pentru tot restul vietii cu dragoste si placere daca ati avea strictul necesar acoperit? Nu a fost usor sa raspund la aceasta intrebare.

In zilele de joi, imi programez intilniri cu persoanele care doresc sa introduca deprinderi sanatoase in regimul lor alimentar si de obicei le ajut sa inteleaga cit de importante sunt acestea si le explic beneficiile pe termen lung a unor lucruri simple care nu necesita efort prea mare dar care pe parcurs vor aduce beneficii de care nici nu ne-am fi gindit vreodata. Corpul nostru este cea mai frumoasa si inteligenta creatiune pe care a facut-o Dumnezeu. Chiar daca timp de 40 de ani il privam de anumite lucruri de care are nevoie, atunci cind ne dam seama de aceasta si dorm sa recuperam ceea ce am pierdut, corpul nostru ne da aceasta sansa si nu ne taxeaza prea dur. Recuperarea are loc in termeni record, iar noi simtim aceasta transformare in fiecare zi. Aceasta transformare o observa chiar si cei din jur, cei care cindva au fost sceptici si uneori chiar ne-au criticat. Pielea are un ten mult mai sanatos si mai ferm. Ochii au o alta stralucire. Iar in inerior ne simtim ca edutii primavera. Doar datele din pasaport iti amintesc ca poate nu ar fi bine sa te comporti conform simturilor interioare, dar parca asta este o problema? Sunt parcuri sau locuri unde nu te vede nimeni si acolo poti sa-ti dai drumul intregii energii, acolo poti sari si zburda cit incape in tine si doar dupa vrio 30 minute sa-ti amintesti ca de fapt estide 46 de ani si lumea la virsta asta deja este astimparata si isi creste linistit nepotii…

Joi seara este timpul pe care il petrec doar cu Elena, fiica. Am vizionat filmul „Cartea Junglei” in format 3D. Este un film vechi si in acelasi timp nou pentru ca de data aceasta am fost doar eu cu Elena si dupa film am stat si am discutat pe teme pe care nu le putem discuta acasa sau impreuna cu alte persoane: doar noi doua. Am iesiri de genul acesta si cu fiul si cu sotul. Am trecut in agenda mea acest obicei cu multi ani in urma pentru a le demonstra in mod practic copiilor mei conceptul de care tot auzim „Dumnezeu ne iubeste pe toti la fel si pe fiecare in parte cu o dragoste neconditionata”.

De obicei, copiii mei inteleg conceptele abstracte mai dificil si mereu a trebuit sa incerc sa pun in practica anumite concepte. Cele care mi-au placut au ramas pentru mai mult timp, cele care au ajutat la consolidarea relatiilor au ramas in agenda pentru totdeauna.

Vineri

Este ziua pe care o dedic dezvoltarii afacerii. Acum un an incurajata de prietenii care ma cunosteau si care au fost martori la schimbarile in sanatatea intregii familii prin adoptarea unui regim de viata sanatos m-au incurajat sa fac din aceasta pasiune o afacere. Asa a aparut cursul de instruire „ABC-ul alimentatiei vii”- curs invatat de 300 de personae timp de un an. Este experienta mea de 7 ani de viata sanatoasa, cu sinteza celor mai importante lectii invatate. Este cursul care a inspirit mai multi oamenisa-si inceapa la rindul lor afaceri proprii, fapt care ma bucura enorm.

Vineri este ziua in care incerc retete noi si experimentez alte gusturi.

Partea a doua a zilei este rezervata instruirii. Actualmente fac studii la Body Mind Institute cu David Wolfe, citesc si studiez materialele la care sunt abonata si scriu. De obicei in zilele de vinery imi vin idei noi si atunci am inspiratie ca sa creez lucruri inedite: articole, ginduri pentru jurnal, mesaje incurajatoare pentru prieteni, sau pur si simplu apeluri telefonice celor dragi. Uneori regimul de activitate este prea aglomerat pentru asemenea lucruri de aceia ele trebuiesc introduse in agenda.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG