Linkuri accesibilitate

„Marian Munteanu s-a transformat într-un simbol al trădării tuturor valorilor pentru care era să-și piardă viața” (Dan Tăpălagă/Hotnews.ro)


Liberalii și-au semnat prin candidatura lui Marian Munteanu capitularea în fața corupției și a serviciilor de informații (Alina Mungiu-Pippidi/Adevrăul).

Candidatul liberal la primăria Bucureștiului a stârnit o adevărată furtună în presă. „Marian Munteanu a fost în anii '90 un simbol al libertății, dar s-a transformat în câțiva ani într-un simbol al trădării tuturor valorilor pentru care era să-și piardă viața”, scrie Dan Tapalagă pe site-ul hotnews.ro. Fostul lider al studenților din Piața Universității, din 1990, vine acum cu o biografie suficient de complicată ca să stârnească alerta. Cei mai mulți îl consideră infiltrat de serviciile de informații, eventual ca supapă pentru captarea controlată a tendințelor naționaliste din societate (teza editorialului din România liberă).

Încă din ziua lansării Grupului pentru Romania, Munteanu ar fi dezgropat ideile de sorginte naționalistă, în care s-a format în anii ceaușismului, și pe care le pusese între paranteze in timpul mineradelor din iunie 90, consideră Dan Tapalagă. El citează din declarația făcută de Marian Munteanu la Realitatea TV: „Convingerea mea, a spus Munteanu, este că e nevoie de o mobilizare de dimensiuni insurecţionale. Nu este nevoie doar de o intervenţie civică, ci şi de o insurecţie civică. Altfel acest sistem nu poate fi dislocat. Este un sistem profund corupt care nu poate fi învins". Aceste cuvinte ar fi făcut ca noul candidat liberal să fie rapid revendicat de site-urile de adepți al Legiunii.

Cristian Pantazi, de asemenea de la hotnews.ro, scrie că „România scăpase până acum de acest flagel al începutului de secol în Europa, ceea ce era o mare bilă albă într-o regiune dominată de framântări naționaliste și xenofobe”. Începând din acest moment, comentatorul simte însă nevoia să avertizeze: „Pregătiți-vă (...) pentru dezlănțuirea unor idei întunecate, de Ev Mediu politic”.

Pentru cei mai tineri, Alina Mungiu Pippidi reamintește în Adevărul ce a fost Piața Universității, pentru ce s-a manifestat atunci, cum i-a urmărit Serviciul Român de Informații (condus la vremea respectivă de Virgil Măgureanu) pe manifestanți, livrând minerilor aduși la București de Ion Iliescu exact numele și adresele liderilor societății civile. Analista publicată de Adevărul consideră că liberalii și-au semnat prin candidatura lui Marian Munteanu capitularea în fața corupției și a serviciilor de informații. Nominalizarea dovedește că până și acest partid de opoziție se teme să susțină un veritabil reprezentant al societății civile, pe oricine nu ar răspunde la comenzile politice.

E și părerea lui Cristian Pantazi: „Speriați de forța societății civile neînregimentate, după episoadele Uniți Salvăm (Roșia Montană) și Colectiv, politicieni și securiști laolalta fac acum tot posibilul pentru a o compromite”, scrie în articolul din care am citat deja și unde enumeră câteva consecințe imediate ale intrării în politică a lui Marian Munteanu. Între ele, faptul că se compromite însăși ideea de societate civilă – candidatul liberalilor se prezintă tocmai ca venind din societatea civilă. Ar exista apoi riscul deteriorării relațiilor cu minoritatea maghiară, dacă discursul naționalist are deja tribună legitimată politic, și riscul blocării oricărei discuții despre capitalul românesc și respectiv capitalul străin. Companiile străine ar putea deveni ținta unor atacuri virulente. Una peste alta,„Rusia nu poate fi decât fericită să vadă cum România își ridică singură un val naționalist, fără ca Moscova să investească bani și energie (cum a făcut-o în atâtea țări europene pentru a le destabiliza)”.

XS
SM
MD
LG