Linkuri accesibilitate

Criza din Macedonia și un nou candidat nesigur pentru NATO și UE


La protestele de la Skoplje
La protestele de la Skoplje

Pentru liderul opoziției, Zoran Zaev, amnistia prezidențială anunțată la Skoplje este „o lovitură de stat” pentru că lasă un mare scandal politic neanchetat.

Președintele Macedoniei, Grigori Ivanov, a anunțat că-i amnistiază pe toți cei 56 de inculpați, apropiați ai guvernului sau opoziției, implicați în scandalul interceptărilor ilicite, un scandat ca preocupă această mică țara balcanică încă de anul trecut și care a provocat deja alegeri anticipate, programate pentru iunie.

Printre cei amnistiați se numără fostul premier Nikola Gruevski, aliat al președintelui dar și liderul opoziției Zoran Zaev. Pe lista amnistiaților se regăsește și un fost înalt funcționar al serviciilor de informații, Zoran Verusevski.

În feburarie 2015, Zaev a dezvăluit că peste 20 de mii de persoane, între care politicieni, jurnaliști și judecători, fuseseră urmăriți, iar convorbirile lor interceptate. Ca dovadă, Zaev a prezentat înregistrările ilegale, pe care se pare că le avea de la Verusevsky, angajatul serviciilor de informații.

Prin decizia de amnistiere, președintele Ivanov a scos miercuri, pe străzile din Skoplje, mii de opozanți. Unii au devastat birouri din centrul orașului, folosite ocazional de președintele Ivanov, relatează Reuters, și au spart ferestrele Ministerului justiției, aflat în imediata apropiere.

Au urmat ciocniri violente cu poliția: protestatarii au aruncat cu pietre, ouă și roșii, poliția a replicat cu bastoane de cauciuc. Se pare că au fost câteva persoane rănite.

Pentru liderul opoziției, Zoran Zaev, amnistia prezidențială este „o lovitură de stat”, chiar dacă și el se numără printre beneficiari. Pentru că lasă un mare scandal politic neanchetat.

Aceasta este și opinia Statelor Unite, ambasadorul american la Skoplje avertizând miercuri că „amnistierea tuturor inculpaților nu face decât să-i protejeze pe politicienii corupți ”.

La Washington, Departamentul de stat i-a cerut oficial președintelui Ivanov să-și regândească decizia pentru că „macedonenii au drept să cunoască adevărul”.

Comisarul european pentru politica vecinătății, Johannes Hahn, a criticat și el amnistia drept „o încălcare a principiilor domniei legii”.
„Dacă lucrurile continuă așa – a avertizat Hahn într-un interviu cu Europa Liberă – mă îndoiesc că apropiatele alegeri generale se vor desfășura într-un mod care să determine comunitatea internațională să recunoască perspectiva euroatlantică a Macedoniei. Singura pârghie pe care o avem pentru a încerca să influențăm lucrurile este să le spunem: pentru interese meschine, vă jucați cu șansele ca acest popor, pe termen mediu sau lung, să se bucure de prosperitate, de securitate” a mai declarat Europei Libere comisarul european pentru politica vecinătății.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG