Linkuri accesibilitate

Complicatul proces de selecție al candidaților prezidențiali în alegerile preliminare din SUA


Pentru a se impune la republicani, Donald Trump are nevoie de peste 60% dintre delegații rămași în joc, ceea ce este puțin probabil.

Care sint noutatile in preliminariile alegerilor prezidentiale americane? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

In ani obisnuiti, in aprilie, partidele isi consolideaza sprijinul, in jurul unui candidat, care daca nu a cistigat de-acum, are mari sanse sa o faca curind. Nu si in acest ciclu.

La republicani continua sa conduca omul de afaceri Donald Trump, numai ca situatia este acum mai complicata. Pentru a obtine nominalizarea, Trump – si ceilalti doi candidati ramasi in cursa – trebuie sa obtina 1237 de delegati la conventia partidului. Ca sa o faca insa Trump are nevoie de peste 60% dintre delegatii ramasi in joc, ceea ce este putin probabil.

In urma lui se afla senatorul ultra-conservator Ted Cruz, care a cistigat citeva state si este sprijinit puternic de o miscare anti-Trump, creata in interiorul Partidului Republican.

Pe locul trei este guvernatorul moderat conservator, John Kasich care are argumentul ca in sondaje este singurul care conduce in fata lui Hillary Clinton.

Problema lui Trump este ca delegatii la conventia care urmeaza sa fie deschisa sint obligati sa voteze, in cele mai multe cazuri, cu candidatul pe care-l reprezinta doar in primul tur. Dupa aceea sint eliberati de vreo obligatie. Or, multi dintre ei sint persoane cu vechi state de serviciu in Partidul Republican, care e putin probabil sa opteze pentru Trump. Cruz, favoritul de acum al miscarii anti-Trump ar putea si el sa esueze, pentru ca alegatorii pe ansamblu, cei care vor vota in alegerile generale ar putea sa respinga pozitiile lui considerate extreme, in chestiuni sociale, cum e dreptul la avort sau in legatura cu rolul religiei sau chiar si planul lui economic si agresivitatea afisata in politica externa.

Guvernatorul Kasich ar fi cistigat probabil in orice alt ciclu recent, doar ca acum alegatorii din preliminarii nu apreciaza experienta, ci sint anti-sistem, anti-politicieni. Deci, nimic clar la republicani.

La democrati va cistiga probabil fostul secretar de stat Hillary Clinton, dar cursa impotriva senatorului Bernie Sanders este mult mai strinsa decit doamna Clinton si-ar fi dorit.

XS
SM
MD
LG