Linkuri accesibilitate

Parlamentul amînă votarea remanierii guvernului în Ucraina


La sesiunea Parlamentului de la Kiev
La sesiunea Parlamentului de la Kiev

Volodimir Groisman dă asigurări că viitorul guvern va continua reformele necesare pentru stabilizarea situației în țară.

În Ucraina, certurile din cauza funcțiilor au amânat un vot în Parlament pentru remanierea guvernului, dar negocierile între Frontul Popular al premierului demisionar Arseniu Iațeniuk și Blocul Poroșenko al șefului statului continuă. Ucraina are nevoie de un nou guvern pentru a debloca ajutoare occidentale vitale. Un rezumat al ultimelor evoluții din negocierile de la Kiev.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00
Link direct

După ce premierul Arseni Iațeniuk și-a anunțat decizia de a demisiona, partidul condus de președintele Petro Poroșenko l-a nominalizat la funcția de prim-ministru pe actualul speaker al Parlamentului de la Kiev, Volodimir Groisman. Chiar dacă nominalizarea sa nu a fost una surprinzătoare, discuții în contradictoriu privind componența viitorului cabinet de miniștri au amânat votul pentru un nou guvern. Presa de la Kiev a relatat că Groisman a avut obiecții față de candidații propuși de Frontul Popular al premierului demisionar Arseni Iațeniuk pentru ministerele Energeticii, Economiei și Sănătății.

În dimineața zilei de astăzi, Volodimir Groisman a anunțat pe pagina sa de Facebook că este gata să preia conducerea guvernului ucrainean, adăugând că au fost depășite neînțelegerile. Viitorul cabinet de miniștri, a dat asigurări Groisman, nu va tolera corupția și va continua reformele necesare pentru stabilizarea situației în țară.

Negocierile privind formarea viitorului cabinet sunt urmărite cu atenție de partenerii occidentali ai Kievului. Marți, un reprezentant al ministerului de Finanțe de la Washington, a declarat că oricare va fi guvernul format în Ucraina, acesta va trebui să coopereze cu Fondul Monetar Internațional.

Kievul are semnat cu FMI un program de 15,5 miliarde de dolari care, însă, a fost înghețat din cauza lipsei unei coaliții stabile ce ar putea continua reformele și din cauza luptelor din sânul coaliției de guvernare. De la autoritățile ucrainene se așteaptă să curățe țara de corupție, să reformeze justiția și să pună în practică schimbări cruciale pentru economia țării.

Un rol cheie în viitorul cabinet de miniștri îl va avea Ministrul Finanțelor. În cabinetul Iațeniuk acest post a fost deținut de tehnocrata Natalia Iaresko, născută în Statele Unite, cu o bună reputație la Washington. Se relatează că Iaresko ar putea fi înlocuită cu Oleksandr Daniliuk, un om de afaceri în vârstă de 40 de ani, membru al administrației președintelui Petro Poroșenko. Analiști ucraineni anticipează însă că nominalizarea lui Daniliuk la funcția de ministru al Finanțelor i-ar putea nemulțumi pe unii reformiști de la Kiev și asta pentru că ar consolida puterea în mânile președintelui ucrainean și a aliaților săi politici.

Cel mai recent raport Freedom House, care a analizat situația statelor din fostul spațiu sovietic, observă că guvernul de la Kiev a promovat anumite reforme în 2015, însă conflictul din estul Ucrainei și corupția de la vârful puterii au îngreunat progresul țării. „Ucraina se află într-un moment de cotitură, când trebuie să decidă încotro se îndreaptă. Există riscul că țara va bate pasul pe loc și va continua să susțină un sistem de guvernare lipsit de transparență și corupt”, se arată în raportul organizației pentru drepturile omului, cu sediul la New York.

XS
SM
MD
LG