Linkuri accesibilitate

MoldovaGaz se îndreaptă cu pași siguri spre faliment (Mold-Street)


În turul doi al alegerilor prezidenţiale vor fi doi candidați pro-ruşi (Deschide.md)

Editorialistul Petru Bogatu de la Ziarul Național scrie că reuniunea primarilor de pe ambele maluri ale Prutului nu a fost evaluată la justa-i valoare. În opinia sa, elementul material combinat cu cel spiritual a generat o mişcare a administraţiilor locale pentru apropierea şi integrarea aprofundată dintre România şi Republica Moldova. Destui primari, notează autorul, mulţi dintre ei reprezentând Partidul Democrat şi chiar PCRM, participaseră anterior şi la Congresul Sfatului Ţării-2. Pe neprins de veste, în teritoriu, printre liderii formali şi informali de la nivel local s-a creat o stare de spirit românească. Iar autoritățile moldovene, continuă editorialistul, în culise au încercat să taie elanul administrațiilor locale, dar nu au izbutit mare lucru. Pe faţă însă, scrie autorul, nimeni nu s-a încumetat să pună obstacole. Şi acest fapt este simptomatic, conchide editorialistul.

Deschide.md publică un comentariu semnat de Iulian Chifu, în opinia căruia, la cum arată situaţia politică şi susținerea publică astăzi, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, vor fi doi candidați pro-ruşi care se vor înfrunta: Igor Dodon, apărător deschis al politicilor Federaţiei Ruse în regiune, a Uniunii Euro-asiatice şi candidatul Partidului Nostru, al lui Renato Usatâi, oricare va fi acela, din poziţiile partidului anti-sistem, excesiv de apropiat structurilor de informaţii ale Rusiei. Partidele pro-europene, cele din stradă sau de la putere, ameninţă să propună o puzderie de candidaţi ce se vor pierde cu scoruri de o cifră, parazitându-se reciproc, dacă nu cumva varianta unui candidat unic pro-european, va prevala, susține editorialistul. Cine îşi imaginează că un Preşedinte ales direct va pierde legitimitatea sa evitând să forţeze formarea unei majorităţi, maximizarea atribuţiilor şi reorientarea Republicii Moldova spre proiectele integraţioniste ruse, se înșală amarnic, mai opinează Iulian Chifu.

Portalul noi.md citează opinii ale experților Institutului de Politici și Reforme Europene, care pledează pentru elaborarea unui nou proiect al legii cu privire la Consiliul Superior de Securitate. Experții susțin că actualmente, securitatea Republicii Moldova nu se rezumă doar la componenta militară. Apar în joc şi alte elemente, precum securitatea economică, energetică, socială şi informațională, iată de ce este nevoie de „ceva" sau de „cineva" care ar reacționa prompt şi obiectiv în situaţii de criză şi în împrejurări amenințătoare pentru securitatea statului, cred analiștii. Ei menţionează că rezultatele activităţii Consiliului Superior de Securitate „n-au fost niciodată pe măsura aşteptărilor". În prezent membri ai Consiliului, condus de Preşedintele Nicolae Timofti, sunt conducători ai structurilor de forţă, preşedintele Academiei de Ştiinţe, unii miniştri şi consilieri prezidenţiali, precum şi liderii partidelor de la guvernare.

Jurnaliștii de la portalul mold-street (www.mold-street.com) scriu că MoldovaGaz, cea mai mare companie din Republica Moldova, continuă să demonstreze evoluții extrem de negative și se îndreaptă cu pași siguri spre faliment. Autorii materialului fac referire la rezultatele financiare ale companiei, publicate în raportul anual, din care reiese că volumul vânzărilor a scăzut cu 10 la sută, concomitent cu o majorare a datoriilor companiei. În articol se menționează că MoldovaGaz este întreprinderea ce deține monopolul importului, transportului și distribuției de gaze în Republica Moldova. Pierderile companiei, scriu jurnaliștii, se datorează devalorizării leului și neajustării tarifelor la gaze.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG