Linkuri accesibilitate

Experții anticorupție critică proiectul de nou statut al Chișinăului


Centrul de analiză și prevenire a corupției spune că proiectul are lacune și permite abuzuri.

Centrul de analiză și prevenire a corupției, o organizație neguvernamentală care face expertiza legilor în curs de adoptare, a criticat noul statut al municipiului Chișinău aprobat în prima lectură, săptămâna trecută. Legea propusă de liberali delimitează atribuțiile primarului capitalei și Consiliului Municipal, dar a înfuriat opoziția socialistă. Socialiștii care au cei mai mulți consilieri spun că legea oferă prea multe puteri primarului liberal Dorin Chirtoacă. Organizația neguvernamentală care a analizat proiectul a spus astăzi că acesta are lacune și permite abuzuri.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00
Link direct

Proiectul de lege propus de liberali ar promova interesele primarului general, care va beneficia de împuterniciri sporite în raport cu Consiliul Municipal (CMC), ceea ce ar putea genera abuzuri, constată experţii de la Centrul de analiză și prevenire a corupție. Experţii propun, în fond, păstrarea situaţiei actuale în care CMC şi nu Primarul să aibă ultimul cuvânt de spus în ce priveşte, de exemplu, gestionarea patrimoniului municipal sau numirea vice-primarilor, pretorilor şi şefilor de subdiviziuni. Deşi admit că apar blocajele atunci când primarul nu se bucură de sprijinul politic al unei majorităţi în CMC, experţii optează pentru revederea proiectului înainte de votul în lectura finală. Juristul Viorel Pîrvan: „O astfel de lege este necesară, dar avem nevoie de o lege bună, care să prevadă competenţe clare şi echilibrate între Consiliul Municipal şi Primar. Să avem o lege care să prevadă mecanisme şi instrumente care să funcţioneze, nu să fie de conjunctură, de moment şi să rezolve doar cine să aibă mai multe şi cine mai puţine competenţe.”

Juristul Viorel Pîrvan mai spune că modificările propuse de liberali ar duce la situaţia în care orice iniţitivă a consilierilor ar putea fi lesne blocată:

„Se prevede că un proiect de decizie se elaborează în mod obligatoriu în subdiviziuni subordonate primarului şi se aplică obligatoriu semnătura executorului, şefilor de direcţii, a viceprimarului şi chiar a primarului. Instituirea unor astfel de proceduri obligatorii poate în orice moment bloca o iniţiativă venită din partea unui consilier prin neaplicarea unei semnături sau neavizarea proiectului de decizie. Mai mult de atât se prevede că Consiliul nu poate adopta o decizie dacă ea nu a fost avizată de primar.”

PL încearcă de mai mulţi ani, dar fără succes, să promoveze modificările care să sporească împuternicirile primarului Dorin Chirtoacă. De această dată liberalii par să se bucure de spirijinul majorităţii parlamentare dominată de PD. Proiectul liberalilor a fost votat, vineri, în prima lectură întâmpinând opunere doar din partea opoziţiei. Socialiştii, liberal-democraţii şi neafiliaţii din grupul Leancă au acuzat liberalii că ar încerca să reducă deliberat puterea consiliului municipal. PL au respins acuzaţiile spunând că vor doar să delimiteze clar competenţele Primarului şi ale CMC pentru a evita blocaje.

Previous Next

XS
SM
MD
LG