Linkuri accesibilitate

Opoziția extraparlamentară pregătește un nou protest de stradă


Renato Usatîi și susținătorii săi în fața Parlamentului, 21 ianuarie 2016
Renato Usatîi și susținătorii săi în fața Parlamentului, 21 ianuarie 2016

Vechea Comisie Electorală Centrală își încheie activitatea, dar una din ultimele sale decizii încă urmează să-și producă efectul…

Vechea Comisie Electorală Centrală își încheie activitatea, dar una din ultimele sale decizii încă urmează să-și producă efectul – anume decizia prin care a respins organizarea referendumului Platformei DA, despre alegerea șefului statului de popor, micșorarea numărului deputaților și lipsirea lor de imunitate. Platforma DA pregătește un amplu protest antiguvernamental pe 24 aprilie, la care a anunțat că se va alătura și Partidului Nostru al primarului de la Bălți, Renato Usatîi, cauzând deja tensiuni cu guvernul.

Dacă anterior Renato Usatîi îndemna lumea să vină la proteste cu crizanteme albe, pentru protestul din 24 aprilie acesta a solicitat oamenilor să aducă cu ei anvelope, cu aluzia că ar putea servi drept sursă de încălzire. Reacția presei, dar și a autorităților a fost una imediată. Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, l-a atenționat pe Renato Usatîi că se va alege cu amenzi și cu suspendarea din funcția de primar al orașului Bălți, dacă va arde anvelopele în centrul capitalei. Liderul formațiunii Partidul Nostru a revenit astăzi cu încă un îndemn.

Renato Usatîi: „Cei care sunt oameni gospodari pot să vină cu o sapă, cu o greblă, cu un hârleț.”

Mai mulți internauți au considerat momentul drept un artificiu de PR care să bage protestele în gura presei pentru a populariza manifestațiile. Într-un filmuleț postat pe pagina sa de Facebook, Renato Usatîi nu a negat acest lucru.

Renato Usatîi: „O reclamă foarte bună, de acord. Chiar și cei care nu au știut că trebuie să vină la proteste cu anvelope știu, acum toată lumea știe despre asta.”

Totuși, Renato Usatîi nu pare să-și facă griji de avertismentul ministrului Mediului, asta după ce organizatorii protestelor au mai fost solicitați și anterior să plătească despăgubiri. După manifestațiile din 20 ianuarie, când protestatarii au pătruns cu forța în clădirea legislativului, iar mai multe obiecte din interior au fost distruse, Parlamentul a emis o solicitare de achitare a 750.000 de lei pentru prejudiciile cauzate. Cererea a fost înaintată organizatorilor protestelor de atunci, printre care formațiunea Partidul Nostru, Platforma Demnitate și Adevăr, dar și Partidul Socialiștilor.

Unul dintre fruntașii formațiunii Partidul Nostru, Ilian Cașu, spune că n-a mai auzit nimic de acea cerere din partea Parlamentului.

Ilian Cașu: „Clar că este o manevră politică a regimului tâlhăresc. În ceea ce mă privește, eu n-am mai auzit nimic, poate să pună pe rol această solicitare atunci când lor le trebuie, pentru că ei trăiesc în dezmăț.”

Același răspuns l-a avut și unul dintre liderii Platformei Demnitate și Adevăr, Valentin Dolganiuc.

Valentin Dolganiuc: „Nu, nimeni nu a fost contactat, nimeni nu a fost întrebat.”

Europa Liberă: Dacă se vor aduce anvelope la proteste?

Valentin Dolganiuc: „Eu mă uit de exemplu cum protestează în Franța, în Belgia. La urma urmei, la protest nu vii cu un buchet de flori să spui domnului Plahotniuc mulțumesc că ați furat miliardul, sau lui Filat să-i spui acest lucru, sau lui Mihai Ghimpu.”

Protestatarii scoşi din Parlament
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:43 0:00

Totuși, lucrările de reparație la Parlament s-au făcut, din ce bani însă nu este cunoscut. La o solicitare făcută de Radio Europa Liberă în acest sens, reprezentanții Parlamentului nu au oferit încă un răspuns.

Totodată, în cererea Parlamentului este menționat faptul că în caz de neachitare benevolă a sumei prejudiciului, legislativul va fi nevoit să se adreseze în instanța de judecată, ori organizatorii protestelor spun că nu cunosc nimic dacă o astfel de procedură a fost sau nu inițiată. Astfel, organizatorii protestatarilor nu s-au grăbit să-și golească buzunarele pentru despăgubirile solicitate de Parlament, iar instituția la rândul ei se pare că a lăsat cererea în aer, iar cheltuielile de reparație pe umerii cetățenilor.

Mai mult, au fost luate măsuri suplimentare de securizare a clădirii, cu peliculă antiglonț pentru geamuri și instalarea gratiilor pentru uși, lucrări care au costat suplimentar nouă milioane de lei.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG