Linkuri accesibilitate

Invitata rubricii de astăzi este Elena Cioina.

„Au fost aplicate primele sancțiuni pentru încălcarea legii antitutun. În total este vorba de 16 amenzi date pentru încălcarea prevederii ce ține de interzicerea publicității la țigări. Cel puțin asta a declarat medicul șef sanitar de stat, Aliona Serbulenco în cadrul unei ședințe a Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului. Amenzile variază între 2.000 și 3.000 de lei pentru persoanele fizice și până la 10.000 de lei pentru persoanele juridice. Responsabilul de la Sănătate nu a precizat însă pe cine anume au amendat inspectorii Serviciului Supravegherii de Stat a Sănătății Publice și nici valoarea totală a amenzilor.

Dosarul licitațiilor trucate în sănătate s-a împotmolit. La un an de la reținerea câtorva zeci de persoane cu funcții de răspundere din domeniul sănătății, procurorii strâng din umeri și spun că până acum nu s-au încheiat nici măcar audierile preliminare. Mersul lent al lucrurilor se explică prin numărul foarte mare de învinuiții. În total e vorba de 30 de persoane, printre aceștia și fostul ministru de la sănătate, Andrei Usatîi, directori de spitale, responsabili de achiziții publice, etc. Cei învinuiți în dosarul licitațiilor trucate sunt suspectați că ar fi adus bugetului de stat prejudicii de aproximativ 150 de milioane de lei.

Sunt primele rezultate privind decesul bebelușului de la Strășeni. Acesta ar fi murit din cauza unei patologii cardiace, care nu a putut fi depistată în timpul sarcinii. Cel puțin aceasta este concluzia preventivă a examenului medico-legal, efectuat la Institutul Mamei și Copilului. Totodată, doctorii de la spitalul din Strășeni, unde s-a produs tragedia infirmă că nou-născutul ar fi fost lăsat pe pervazul unui geam, așa cum afirmă părinții. Aceștia acuză medicii de la maternitate că nu ar fi intervenit prompt pentru a salva copilul și sunt deciși să caute dreptatea până la capăt. Rezultatele finale ale examenului medico-legal vor fi gata în două săptămâni.

Tot pe Sănătate INFO aflați de ce părinții cer eliminarea crenvurștilor din meniul copiilor de la grădinițe și școli. Aceștia au lansat din nou o petiție online, de această dată adresată autorităților. Ei sunt nemulțumiți de faptul că micuții lor sunt hrăniți la grădiniță cu carne procesată, printre care și crenvurști. Aceștia cer autorităților să interzică introducerea lor în meniu, astfel evitându-se bolile digestive. Anul trecut și Organizația Mondială a Sănătății a venit cu recomandarea ca oamenii să consume cât mai puțină carne procesată, pentru că este periculoasă pentru sănătate.”

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG