Linkuri accesibilitate

Invitata de astăzi este Irina Surdu

„Pe site-ul BizLaw puteţi citi un interviu exclusiv cu ex-procurorul general Corneliu Gurin. Înainte de lectură, trebuie să vă înarmaţi cu răbdare din două motive: primul, pentru că aveţi mult de citit şi al doilea, pentru că ar putea să aveţi o părere distinctă despre ce a făcut şi ceea ce ar fi trebuit să facă procurorul general. Vă îndemnăm să vedeţi ce spune Corneliu Gurin despre plecarea sa surprinzătoare din funcţie, despre presiunile politice asupra Procuraturii, despre cazul BEM, dar şi despre dosarul „Filat”. Totodată, fostul demnitar spune că nu are regrete şi că nu a lăsat, după plecarea sa, lucruri nerezolvate.

Totodată, vă îndemnăm să analizaţi o statistică a dosarelor penale, care s-au aflat pe rolul instanţelor de judecată anul trecut. Datele ne arată o tendinţă îngrijorătoare - peste 30 la sută din sentinţele pronunţate de unele judecătorii sunt apoi anulate de către instanţele ierarhic superioare. În 2015, numărul sentinţelor atacate şi apoi anulate de Curţile de Apel şi Curtea Supremă de Justiție este chiar în creştere. Subiectul merită o atenţie sporită, deoarece vorbim despre dosare penale, adică infracţiuni grave.

Vă invităm să citiţi şi o analiză despre noua Lege a Procuraturii, care este văzută cu ochi buni de către experţi. Totuşi există riscul ca aceasta să rămână încă o lege bună, dar care să nu fie implementată. Un studiu realizat cu suportul Consiliului Europei scoate în evidenţă faptul că principalele probleme cu care se confruntă Procuratura sunt influenţa politicului şi corupţia. Desigur, contează foarte mult şi cine va fi noul procuror general.”

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG