Linkuri accesibilitate

Doi membri ai misiunii OSCE au fost fotografiați la nunta fiicei unui separatist pro-rus din Ucraina

Misiunea OSCE din Ucraina şi-a exprimat regretul după ce doi angajaţi ai misiunii au apărut in fotografiile de la nunta fiicei unui separatist pro-rus din Ucraina din iunie 2015. O relatare a corespondentei Europei Libere Anna Şamanska.

Într-una din fotografii un membru al misiunii de monitorizare a OSCE apare ținându-se pe după umeri cu separatistul Volodimir Timofeiev.

Potrivit site-ului OSCE, rolul celor din misiunea de monitorizare este de a fi observatori imaprţial „care sa contribuie la reducerea tensiunilor si promovarea păcii, stabilităţii si securităţii”.

Fotografiile au fost publicate în 6 aprilie de Ievhen Spirin, un jurnalist la postul ucrainian de televziune Hromadske, pe pagina sa de Facebook, iar pozele au apărut și pe VKontakte

Spirin, care născut la Luhansk, spune că într-una din fotografiile publicate, între cei prezenți la casatoria Anastasiei Bessedina poate fi văzut primul dn stînga unul din membrii echipei de observatori OSCE, iar în dreapta pozei la capăt e traducătoarea lui, care a predat la Universitatea din Luhansk.

Reamintim ca cele doua regiuni Luhansk si Doneţk au fost punctele cele mai fierbinţi ale confruntărilor armate dintre forţele guvernamentale ucrainiene si separatistii pro rusi, lupte declanşate in aprilie 2014, dupa anexarea Crimeii de către Rusia. Ambele regiuni se afla sub controlul de facto al autorităţilor pro ruse.

O altă imagine il arata pe Timofeiev – in stinga fotografiei – imbrăţişîndu-l pe unul din membrii echipei de monitorizare OSCE.

Fotografiile publicate de Ievhen Spirin pe pagina sa de Facebook au atras atenţia, fiind distribuite mai departe de 700 de ori.

Misiunea speciala de monitorizare a OSCE a confirmat autenticitatea fotografiilor, dar susţine, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook că angajaţii săi nu au fost invitati la nuntă:

„Misiunea speciala OSCE de monitorizare regretă acest incident. Chiar daca observatorii nu au participat la nuntă ca atare, fotografiile arată limpede o judecată greşită din partea lor. Ei nu mai lucrează în cadrul misiunii. (...) Comportamentul neprofesional arătat de obsrvatori în aceste fotografii e un incident individual, care nu trebuie folosit abuziv pentru a pune la îndoială reputatia membrilor misiunii”.

Un reprezentant al serviciului de presă din cadrul misiunii OSCE de monitorizare a trimis un e-mail redacției Current Time a postului de radio Europa Liberă/Libertatea, în care scrie că observatorii tocmai treceau prin piaţa centrală a localităţii când acolo avea loc nunta şi participanții la eveniment făceau poze. Observatorii, susține reprezentantul serviciului de presă, s-au oprit să stea de vorbă cu oamenii, care apoi i-au fotografiat.

Serviciul de presă al misiunii de observatori OSCE a refuzat să dea informaţii legate de data cînd observatorii fotografiați au părăsit misiunea OSCE și care au fost motivele pentru care au făcut asta.

Separatistul Volodimir Timofeiev nu mai este în graţiile liderilor pro-ruşi care controleaza regiunea. Ihor Plotniţki, liderul autoproclamatei Republici Populare Luhansk, l-a acuzat pe Timofeiev de jaf, viol, răpiri, tortură și crimă în localitatea Strahanov.

Presa ucraineană susține că Timofeiev ar fi fost arestat de separatiști împreună cu mai mulți membri ai „batalionului” său în luna martie.

Membrii echipei OSCE de monitorizare au fost acuzați de ambele părţi aflate în conflict că ar fi părtinitori.

Jurnalistul Ievhen Spirin se întreabă dacă se poate vorbi într-adevăr de independenţa misiunii OSCE, despre care spune că îi calcă în picioare legile, îi ucid vecinii, întrebîndu-se la sfîrșit dacă ar trebui și să le citească rapoartele.

------------

Traducere și adaptare de Oana Serafim

XS
SM
MD
LG