Linkuri accesibilitate

Lideri arabi ai statelor din zona Golfului critică relațiile americano-iraniene


O rachetă iraniană Qadr cu rază lungă de acțiune lansată la 9 martie 2016

Ministrul de externe din Bahrein: programul de rachete de luptă iraniene continuă nestigherit, ca și politica intervenționistă în regiune.

Lideri din lumea araba continua sa-si exprime nemultumirea fata de acordul nuclear americano-iranian. Care sint reactiile de care a avut parte secretarul de stat Kerry, care viziteaza regiunea? – O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Secretarul de stat Kerry – unul dintre artizanii acordului nuclear cu Iranul este confruntat acum cu o noua problema: Teheranul respecta acordul nuclear, dar livrarile de armament catre Yemen, precum si amestecul din Siria s-au accentuat.

La intilnirea cu lideri arabi din Bahrain, domnul Kerry a avut de raspuns unor astfel de intrebari. El a argumentat ca fara combustibil nuclear si capacitatea de a-l produce, Iranul este acum mai putin periculos, adaugind ca primejdia nucleara a fost adevarata criza.

Dar gazdele Consiliului pentru Cooperare din Zona Golfului au replicat ca, chiar si fara amenintarea nucleara, Garzile Revolutionare Islamice sint foarte active peste tot. Ministrul de externe din Bahrein a spus ca programul de rachete de lupta iraniene continua nestigherit si că politica interventionista a regimului iranian se manifesta in continuare.

Secretarul de stat Kerry recunoaste toate aceste probleme si spune ca nimeni nu a pretins ca ele vor disparea peste noapte. Dar – a aratat seful diplomatiei americane – exista speranta ca, in timp, comportamentul Iranului in Orientul Mijlociu se va schimba, recunoscind insa ca in Iran exista dispute cu privire la cursul pe care tara ar trebui sa-l urmeze.

Kerry a spus ca Statele Unite vor continua sa ridice sanctiuni legate de acordul nuclear, dar ca in acelasi timp va impune Iranului unele noi pentru a sanctiona lansarile de proiectile de lupta si alte acte care incalca legislatia internationala.

XS
SM
MD
LG