Linkuri accesibilitate

Secretele magnatului moldovean Anatolie Stati (RISE Moldova)


Un interviu în exclusivitate cu bloggerul Eduard Baghirov (Ziarul de Gardă).

O investigaţie publicată de RISE Moldova scoate la lumină secretele magnatului moldovean Anatolie Stati. Potrivit investigaţiei, scrise precum afirmă autorii urmare a analizei unui număr de 10 mii de documente, Stati ar fi jonglat cu peste 50 de companii offshore pentru a-şi crea propria infrastructură petrolieră. La fel, angajații săi ar fi mituit funcționari din cele mai sărace țări, iar concluzia se bazează pe acte interne, care arată că angajaţii unor companii afiliate grupului ASCOM, controlat de familia Stati, discută în mod deschis circumstanţele în care i-au mituit pe funcţionari în Africa, solicitând conducerii companiei să le deconteze banii daţi cu titlu de mită. La fel, magnatul ar fi oferit consultanță atunci când Ilan Shor a intenționat să facă afaceri pe pământ african, mai arată investigaţia. Magnatul i-ar fi donat un castel nepotului său când avea 12 ani, e o altă concluzie la care au ajuns jurnaliştii de investigaţie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00
Link direct

Petru Bogatu este preocupat, într-un articol de pe pagina web a „Ziarului Naţional”, de implicaţiile scandalului internațional al firmelor din paradisul fiscal din statul Panama. Deşi nu se poate pune la îndoială amploarea şi originalitatea investigaţiei jurnalistice, ancheta Panama Papers a pornit de la o deliberată scurgere de informaţii provenită, pesemne, de la serviciile secrete occidentale, scrie Bogatu. El crede că scurgerea urmăreşte un scop anunţat de SUA şi aliaţii lor occidentali în 2013, după criza din Cipru care, aidoma Islandei, avea un sistem bancar supradimensionat, de opt ori mai mare decât economia ţării, umflat cu pompa banilor negri: în urma degringoladei din cele două ţări, SUA şi UE au declarat război off-shore-urilor, acestea fiind considerate cloace generatoare de corupţie şi furtuni financiare. Ancheta Panama Papers este, implicit, continuarea dezvăluirilor anterioare care zdruncinaseră din temelii lumea fotbalului profesionist, când mai mulţi înalţi funcţionari ai FIFA fuseseră arestaţi şi deferiţi justiţiei sub acuzaţia de corupţie şi spălare de bani, mai observă autorul. În fine, potrivit lui Bogatu, ţinta prioritară a investigaţiei este Vladimir Putin şi acoliţii săi, fiindcă Rusia este considerată cea mai periculoasă dintre toate puterile care folosesc capitalul obscur pentru destabilizarea lumii libere.

Jurnal.md se ocupă într-un articol de acuzaţiile Asociaţiei Judecătorilor din Moldova la adresa ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. Diplomatului i se impută „imixtiuni în sistemul judecătoresc al Republicii Moldova” şi i se sugerează „să fie mai prudent pe viitor”, dându-i-se şi nişte lecţii privind esenţa statului de drept. Este o reacţie la declaraţiile oficialului UE referitor la decizia Curţii de Apel Cahul din 5 aprilie 2016, care l-a suspendat din funcţie, timp de doi, pe primarul oraşului Taraclia, observă publicaţia. Declaraţia AJM este semnată de preşedintele acesteia, Ion Druţă, numit de publicaţie „controversatul magistrat”. Autorii articolului găsesc nepotrivită abordarea din declaraţie, care s-ar baza pe ideea că Pirkka Tapiola nu ar avea dreptul să comenteze decizia CA Cahul, atâta timp cât aceasta este revocabilă şi urmează a fi supusă controlului judiciar de către Curtea Supremă de Justiţie.

În ziua unei noi aniversări a evenimentelor din aprilie 2009, „Ziarul de Gardă” publică un interviu în exclusivitate cu Eduard Baghirov, blogger, scriitor rus, condamnat în dosarul 7 aprilie. Una din cele mai tari declaraţii ale acestuia, scoase în prim-plan de „Ziarul de Gardă”, este răspunsul la întrebarea publicaţiei despre Vlad Plahotniuc. “ ... a fost unul din­tre cei care au ordo­nat lovi­tura de stat de atunci”, afirmă Baghirov, precizând totodată că exprimă un propriu punct de vedere.

XS
SM
MD
LG