Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană propune amendarea Acordului de la Dublin privind solicitanții de azil


Comisia Europeană a prezentat miercuri propuneri de amendare a așa-numitului Acord de la Dublin, care reglementează obținerea de azil în Uniunea Europeană pentru a asigura o repartizare mai echitailă a solicitanților de azil între statele membre și pentru a ușura situația țărilor din prima linie de migrație. Una din propuneri este crearea unui „mecanism corectiv" prin care vor fi redistribuiți solicitanții de azil. A doua opțiune este înființarea unui nou sistem, care nu ar ține cont prin ce state au intrat în UE solicitanții de azil, aceștia urmând să fie redistribuiți printr-o „formulă permanentă”.

În prezent, în baza Acordului de la Dublin, solicitanții de azil trebuie să facă cererea respectivă în prima țară UE în care intră. Cum Grecia și Italia nu mai fac față de anul trecut valului de sute de mii de refugiați și migranți, Acordul de la Dublin a fost în practică suspendat.

O a treia propunere a Comisiei, cu șanse mici de a fi acceptată, este ca pe termen mai lung, procesul de admitere a refugiaților să fie centralizat la nivelul Uniunii, ignorând legile naționale.

XS
SM
MD
LG