Linkuri accesibilitate

Expert-Grup: Prognoze pentru viitorul economiei moldovene


Economia va simţi povara fraudei din sectorul bancar în următorii cinci-zece ani, dacă nu vor fi urgentate reformele în sistemul financiar-bancar, în justiţie şi energetică.

Centrul de analize economice Expert Grup anticipează că Produsul Intern Brut moldovean va crește ușor anul acesta, după descreșterea din 2015 cauzată parțial de furtul din sectorul bancar. Creșterea de anul acesta, se spune într-o prognoză lansată astăzi de Expert Grup, poate varia între 0,8 și 2,5 procente. Dar dispariția miliardului va bântui încă multă vreme economia moldoveană.

Economia va simţi povara fraudei din sectorul bancar şi în 2016, dar şi în următorii cel puţin cinci, sau chiar zece ani, dacă nu vor fi urgentate reformele în sistemul financiar-bancar, în justiţie şi energetică. Acesta este pronosticul de loc optimist al grupului de experți.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
Link direct

Deşi situaţia din sectorul bancar pare să se stabilizeze gradual, mai persistă anumite riscuri. Investigarea fraudei bancare trenează, nu e limpede ce se va întâmpla cu trei cele mai mari bănci care mai bine de un an sunt sub supraveghere special. Nu e limpede nici cum vor fi recuperate creditele de urgenţă de peste 13 miliarde de lei oferite băncilor lichidate după dispariţia sumelor uriaşe din sectorul bancar. Cel mai probabil însă, recuperarea devalizărilor bancare va fi pusă pe umerii plătitorilor de taxe, adică a cetăţenilor, se arată în studiu.

Prin urmare, impozitele vor continua să crească, iar austeritatea bugetară se va menţine şi în următorii ani, spune directorul executiv al Centrului Expert-Grup, Adrian Lupuşor:

„Austeritatea bugetară este cauzată de menţinerea îngheţării asistenţei externe. Creşterea poverii fiscale alimentează riscul de evaziune fiscală. Şi asta are loc pe fondul creşterii îndatorării şi a creşterii de deservire a datoriei de stat.”

Experţii recomandă Guvernului să sporească eficiența colectări impozitelor și a administrării fiscal.

Chiar dacă guvernul va reuşi să convingă partenerii externi în agenda de reforme, asistenţa financiară va fi dezgheţată cel mai probabil începând cu anul viitor, cu excepţia, poate, a primei tranşe din creditul de 150 de milioane de euro promis de România, spun experţii.

Expert-Grup anticipează, totuşi, o creştere economică de cel mult 2,5% în acest an. Deşi este un trend pozitiv, ritmul creşterii economice este foarte lent şi nu ar trebui să inspire prea mult optimism, spune Adrian Lupuşor:

Adrian Lupușor în studioul Europei Libere la Chișinău
Adrian Lupușor în studioul Europei Libere la Chișinău

„Nu putem vorbi despre dezvoltare economică. Vorbim pur şi simplu de efectul creşterii în termeni reali a PIB care are la bază o anumită ecuaţie. În această ecuaţie, în 2016, jumătate din această creştere va fi determinată de creşterea compensatorie în agricultură, care din nou nu are nimic de a face cu dezvoltarea agriculturii, cu o revoluţie în sectorul agricol. Este pur şi simplu o recuperare a pierderilor de anul trecut.”

Aşadar, agricultura ar putea înregistra o creştere mai spectaculoasă în acest an, după un declin la fel de spectaculos anul trecut. Depinde însă şi de condiţiile meteorologice, atenţionează experţii. În rest, creşteri modeste vor înregistra, între altele, exportul, comerţul intern, dar şi remitenţele.

Principala sursă de riscuri pentru economia moldoveană rămâne a fi totuşi sectorul bancar, spun experţii. Ei îndemnă autorităţile să puna în aplicare reformele, pe care le-au promis nu doar propriilor alegatori, dar şi partenerilor externi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG