Linkuri accesibilitate

Turcia primește primii migranți întorși din Grecia


În schimb, 43 de refugiați sirieni din Turcia au ajuns, cu avionul, în Germania și Finalnda, urmare a acordului cu UE.

Autoritățile din Grecia au trimis primii două sute de migranți spre Turcia, în urma înțelegerii cu Uniunea Europeană. E vorba de solicitanți de azil cererile cărora au fost respinse. În Turcia pentru aceștia au fost amenajate centre speciale de cazare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct

Grupul de migranți - 191 de bărbați și 11 femei – care se adăpostiseră pe Insulele grecești Lesbos și Chios a fost transportat deja în Turcia. Majoritatea sunt pakistanezi, afgani și iranieni. În schimb, 43 de refugiați sirieni din Turcia au ajuns, cu avionul, în Germania și Finalnda, urmare a acordului între Uniunea Europeană și Turcia, intrat în vigoare la 20 martie. Potrivit unui anunț al Comisiei Europene, alți 34 de refugiați sunt așteptați în Olanda pe parcursul zilei de astăzi.

Înțelegerea dintre Ankara și Bruxelles a fost criticată de mai multe organizații pentru apărarea drepturilor omului care susțin că Turcia nu ar fi pregătită să facă față responsabilităților pe care și le-a asumat.

Prin Acordul turco-european s-a încercat gestionarea a ceea ce oficialii europeni numesc „cea mai mare criză provocată de migrație” de la al doilea război mondial încoace. Înțelegerea prevede ca pentru fiecare migrant „ilegal” pe care turcii îl primesc îndărăt de la greci, europenii să găzduiască un refugiat sirian cu acte în regulă din taberele turcești. Numărul total de refugiați care se așteaptă să fie primiți în baza acestei înțelegeri este de 72.000.

Deschiderea Turciei a fost răsplătită de Uniunea Europeană cu șase miliarde de euro, oferiți până în 2018, grăbirea negocierilor privind aderarea Turciei la UE și promisiunea că în vară cetățenii turci vor obține un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Desigur, în anumite condiții stricte, între care introducerea pașapoartelor biometrice.

Agenția de știri Reuters relatează că în dimineața acestei zile câteva zeci de migranți de pe insula grecească Lesbos au protestat în spatele gradului de sârmă ghimpată ce le înconjoară tabăra, scandând „Vrem libertate!”

Sunt migranți care au ajuns în Grecia după data de 20 martie, deci, după intrarea în vigoare a acordului turco-european. Cererile lor de azil vor fi procesate și dacă sunt refuzați, vor fi trimiși în Turcia.

Reporterii de la fața locului relatează că pe zidurile complexului în care sunt deținuți migranții, aceștia au scris „Nimeni nu este ilegal”. Autoritățile de la Ankara au declarat că sunt gata să accepte pe parcursul zilei de mâine alți 200 de migranți în baza înțelegerii încheiate cu Uniunea Europeană.

XS
SM
MD
LG