Linkuri accesibilitate

Azerbaidjanul și Armenia se acuză reciproc pentru reluarea ostilităților în Nagorno-Karabah


Fotografia a ceea ce forțele armene afirmă a fi fost o dronă azeră doborîtă în cursul luptelor
Fotografia a ceea ce forțele armene afirmă a fi fost o dronă azeră doborîtă în cursul luptelor

Rusia a cerut părților implicate să înceteze ostilitățile.

Rivalele regionale Armenia și Azerbaidjan s-au acuzat reciproc sâmbătă de atacuri cu armament greu declanșate în cursul nopții de pe linia frontului din regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

Ministerul armean al apărării a spus că „Azerbaidjanul a lansat vineri noaptea atacuri masive de-a lungul liniei frontului, folosind tancuri, artilerie și elicoptere”, iar forțele separatiste armene au doborât un elicopter azer, provocând „pierderi grele” inamicului. Mai târziu armenii au adăugat listei armamentului azer pe care l-ar fi scos din uz un tanc și o dronă.

„Ca urmare a contraofensivei, forțele azere au fost respinse”, se spune într-o declarație de presă a Ministerului apărării de la Erevan.

Azerbaidjanul a dezmințit inițial informația că un elicopter de-al său ar fi fost doborât, după care a confirmat-o, insistând că forțele azere sunt în contraofensivă după ce au fost atacate de armeni cu „artilerie grea și lansatoare de grenade”.

„Forțele azere au ripostat de îndată”, se spune în declarația oficialităților de la Baku.

Ministerul de externe al Rusiei a spus că urmărește „cu îngrijorare” situația din Nagorno-Karabah, iar președintele Vladimir Putin a cerut părților implicate să înceteze ostilitățile.

Co-președinții așa-numitului Grup Minsk, care promovează sub egida OSCE rezolvarea conflictului înghețat, au făcut apel la încetarea violențelor. „Condamnăm ferm folosirea forței și regretăm pierderile de vieți omenești”, se spune în declarația comună a ambasadorilor la OSCE din Rusia, Statele Unite și Franța.

Așa-numitul minister al apărării din Karabah, sprijinit de Erevan, a spus că un băiat de 12 ani ar fi fost ucis într-un bombardament azer asupra unui sat din regiunea separatistă.

Azerbaidjanul a anunțat că 12 soldați de-ai săi au fost uciși în confruntări.

Nagorno-Karabah, care este înconjurată de Azerbaidjan, se află sub controlul forțelor armene locale și al trupelor guvernamentale armene de la încheierea în 1994, cu un armistițiu, a conflictului armat soldat cu 30.000 de morți.

Anii de negocieri sub egida OSCE nu au adus prea mari progrese în rezolvarea așa-numitului „conflict înghețat”. Cele două tabere sunt despărțite de o zonă de securitate demilitarizată, dar informațiile despre violențe sporadice în acea fâșie sunt frecvente.

Azerbaidjanul, țară bogată în resurse energetice, dispunând de un buget militar mai mare decât tot bugetul de stat al Armeniei, a amenințat de mai multe ori că va recuceri prin forță enclava, dacă negocierile de pace eșuează. Armenia, sprijinită de Moscova, spune că va respinge cu succes orice atac.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG