Linkuri accesibilitate

Semne de întrebare la summitul pe tema securității nucleare de la Washington


Imagine de satelit a Centrului Științific de Cercetări Nucleare de la Nyongbyon, în Coreea de Nord
Imagine de satelit a Centrului Științific de Cercetări Nucleare de la Nyongbyon, în Coreea de Nord

Donald Trump: Japonia si Corea de Sud pot lua în considerare armament nuclear pentru a se apăra în fața Coreei de Nord.

Summitul nuclear de la Washington continua. Este lumea mai ferita de pericolul nuclear la incheierea mandatului lui Barack Obama?O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Pericolul nuclear continuă sa existe. Corea de Nord este pe cale sa construiasca armament nuclear. Pakistanul aduna material radioactiv mai mult decit oricind. Lideri din Rusia discuta pe față despre posibilitatea unor atacuri de prevenire in Europa, in anumite circumstante. Iar hackeri au capacitatea de a penetra obiective nucleare. Spectrul ISIS ridica si mai acut problema securizarii arsenalelor.

In aprilie 2009, la inceputului presedintiei sale Obama spunea „Intr-o maniera stranie, amenintarea unui razboi nuclear global s-a redus, dar riscul unui atac nuclear a crescut”. Fireste ca administratia Obama se mindreste cu acordul nuclear incheiat cu Iranul, care are insa si numerosi critici la Washington.

Statele Unite si Rusia au semnat in 2010 un acord vizind reducerea inarmarilor, dar de atunci relatiile s-au inrautatit. In ciuda acestor progrese este acum mai mare riscul ca material nuclear sa incapa pe miini gresite sau sa se produca explozii accidentale in tari cum este Pakistanul.

Candidatii la presedinție au tinut si ei sa se pronunte. In maniera sa șocantă, Donald Trump a spus ca Japonia si Corea de Sud pot lua in considerare armament nuclear pentru a se apăra în fața Coreei de Nord. La fel si Arabia Saudita. Idei criticate imediat de ambele parti ale spectrului politic pentru ca ele contravin doctrinei americane consacrate si bipartizane de politica externa.

XS
SM
MD
LG