Linkuri accesibilitate

Două proiecte politice majore: unionismul și aderarea la UE (Igor Volnițchi/Tribuna.md)


Reacțiile virulente ale oamenilor politici pro-ruși la acțiunile unioniste (Vasile Gîrneț/Ziarul Național).

Deschide.md publică reacții externe la declarația liderului PDM, Marian Lupu, potrivit căreia RM va depune cererea de aderare la UE până în 2019. Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, membru al Partidului Popular European, citat în material, a menționat că o cerere de aderare se depune după discuții cu UE, însă când există un Acord de Asociere, UE nu poate refuza, dar poate spune că mai sunt multe de făcut.

Eurodeputatul Victor Boștinaru din grupul Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, a spus că următorii trei ani ar trebui parcurși de RM impecabil ca ritmicitate și ca efecte ale guvernării. Potrivit lui Boștinaru, Uniunea Europeană a primit multe mesaje de pasiune și de talent făcute de diverși lideri politici de la Chișinău, doar că toate aceste promisiuni nu s-au confirmat în fapte.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:14 0:00
Link direct

Agenția de presă „IPN” îl citează pe preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că majoritatea parlamentară stabilise deja un candidat pentru funcţia de preşedinte, dar a renunțat la el în urma deciziei Curţii Constituţionale din 4 martie. Tot el a spus că este greșit să se creadă că majoritatea parlamentară ar fi aranjat decizia CC. Era mai convenabil, dacă şeful statului era ales de Parlament. Sondajele arată că sunt preferaţi candidaţii pro-ruşi. Dacă va fi ales un astfel de candidat preşedinte, atunci se va porni un adevărat război dintre şeful statului şi majoritatea parlamentară, a precizat fruntaşul liberal.

Într-un editorial publicat pe Tribuna.md, Igor Volnițchi constată că două proiecte politice majore ies în prim plan în ultimul timp: unioniștii şi-au stabilit drept obiectiv unirea Republicii Moldova cu România în 2018, iar principala forță politică din coaliţia de guvernare (Partidul Democrat din Moldova) – depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană până în 2019. Planul democraţilor pare mai realizabil, măcar şi din simplul motiv că ei deţin întreaga putere în Legislativ şi Executiv. Dar nici planul unioniştilor nu poate fi considerat utopic, remarcă editorialistul. În opinia sa, soarta acestor proiecte depinde de mai multe necunoscute. Prima necunoscută este comportamentul celor ce-şi spun statalişti, dar şi a adepţilor integrării euro-asiatice a Republicii Moldova. Iar a doua necunoscută este comportamentul din continuare şi poziţia oficială a României.

Scriitorul Vasile Gârneț observă într-un editorial publicat în „Ziarul Național” că politicienii pro-ruși au avut ca niciodată până acum reacții virulente la acțiunile unioniste organizate în Chișinău la sfârșitul săptămânii trecute, când a fost constituit „Sfatului Țării 2” și organizat cel mai numeros marș unionist la Chișinău. Editorialistul crede că este vorba de o mobilizare generală, foarte zgomotoasă, a forțelor pro-ruse și că „alte forțe, în mod sigur, se vor developa mai târziu – sponsorii frontului antiromânesc.” „[…] Misiunea unioniștilor, tot mai mulți în peisajul politic și social din RM, nu va fi deloc ușoară. Este nevoie de înțelepciune, pragmatism și solidaritate, și să nu lăsăm să ne dezbine lucrurile insignifiante, orgoliile exacerbate, nesinceritatea și vechile animozități”, conchide Vasile Gârneț.

Portalul anticoruptie.md publică o investigație în care se spune că firma care este angajată în lucrările de reparație a unor artere principale din Capitală ar avea tangențe cu primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă. Potrivit articolului, reparația a circa şapte kilometri de drum îi costă pe locuitorii Capitalei 11,5 milioane de euro, bani împrumutați de municipalitate de la BERD. Jurnaliștii scriu și despre faptul că municipalitatea ar fi plătit cu un milion şi jumătate de euro mai puţin dacă licitaţia s-ar fi desfăşurat fără încălcări. Acest fapt a fost confirmat atât de CNI, cât și de o comisie specială de anchetă din cadrul Consiliului Municipal Chişinău. Deși Compania SC „Delta ACM-93” din România, selectată în urma unei licitaţii internaţionale, desfăşurată în anul 2014, s-a obligat să execute lucrările în termen de 12 luni din momentul începerii lucrărilor, în 2015, lucrările pe str. Alecsandri şi bdul Negruzi sunt departe de a fi finalizate, în timp ce pe bdul Ştefan cel Mare acestea nici nu au început. Despre firma „Delta ACM – 93”, portalul scrie, cu referire la presa de peste Prut, că ar fi apropiată unui partid din care a făcut parte fostul preşedinte român, Traian Băsescu, iar Dorin Chirtoacă are relații cu acesta mai mult decât amicale.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG