Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Sănătate Info


Invitata de astăzi este Elena Cioina.

„Au mai rămas trei zile când moldovenii își pot cumpăra poliță medicală cu reducere de 50% și 75%, din orice oficiu poștal din țară sau Agenție teritorială a CNAM. Reducerile sunt valabile pentru fondatorii de întreprinderi individuale, cei care dețin patente, arendași, arendatori și cetățenii care nu sunt angajați și care nu intră în categoria persoanelor asigurate de Guvern. Aceștia, informează CNAM, au posibilitatea să cumpere polița medicală la jumătate de preț, adică cu 2.028 lei. Proprietarii de teren agricol își pot cumpăra polița medicală la un cost de doar 1.014 lei, adică cu o reducere de 75 la sută.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:27 0:00
Link direct

Ministerul Sănătății a pierdut un proces de judecată intentat de o pacientă seropozitivă, reprezentată în instanță de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova. Motivul – autoritatea a elaborat un document discriminatoriu față de gravidele HIV-pozitive. De altfel, Ordinul „Cu privire la profilaxia transmiterii materno-fetale a infecției HIV și organizarea profilaxiei specifice” a fost elaborat încă în 2004 și prevede că gravidele cu HIV pot naște doar la Institutul Mamei și Copilului și la Centrul Perinatal Bălți. Potrivit documentului, doar aceste instituții medicale ar fi pregătite să primească nașteri de la această categorie de gravide. Prima instanță a dat dreptate Institutului pentru Drepturile Omului, care a gestionat cazul în instanță. Aceștia mai precizează că chemarea în judecată a fost făcută de către o gravidă HIV-pozitivă, care a fost alungată dintr-un spital și trimisă la Chișinău pentru a naște.

Industria Tutunului continuă să se facă presiuni asupra autorităților pentru a modifica Legea privind controlul tutunului. O ultimă încercare în acest sens vine din partea Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Moldova (MĂR), care printr-o solicitare adresată premierului și președintelui Parlamentului, a cerut să fie permisă amenajarea unor fumuare închise în incinta spațiilor publice închise, să se permită activitatea cafenelelor și barurilor specializate în consumul de trabuc, pipă, narghilea, dar și să fie excluse țigaretele electronice din lista produselor interzise pentru consum în spațiile publice de tip închis. Studiile făcute la nivel internațional arată că deseori organizațiile de întreprinzători care vin cu astfel de solicitări reprezintă, de fapt, interesele industriei tutunului și nicidecum ale agenților economici sau ale consumatorilor. Un exemplu de acest program cu scopul de a împiedica interzicerea tutunului este „The Accommodation Program”, creat de Philip Morris SUA și pus în practică prin intermediul Asociației Naționale a Producătorilor de Băuturi Licențiate și a Industriei Băuturilor Licențiate. În prezent, majoritatea țărilor Europei, dar și din Asia, America Latină și SUA au legi asemănătoare celei din Republica Moldova, care interzic fumatul în localurile publice de tip închis.”

XS
SM
MD
LG