Linkuri accesibilitate

Conflictul FBI-Apple rezolvat de deblocarea iPhone-ului atacatorului de la San Bernardino


Tim Cook și noul iPhone 6
Tim Cook și noul iPhone 6

Cererea de trimitere în judecată a companiei Apple a fost anulată.

În Statele Unite, FBI a anunțat că a reușit să acceseze datele de pe iPhone-ul unui suspect de terorism fără ajutorul companiei Apple, evitând astfel ceea ce ar fi fost probabil un lung proces penal.

Autoritățile din Statele Unite au spus că au cerut unui judecător federal să anuleze o cerere de trimitere în judecată ca companiei Apple, spunând că ea nu mai este necesară. În demersul către tribunalul din California nu se menționează cum anume a procedat Biroul Federal de Investigații (FBI) ca să acceseze datele din iPhone, și nici cine l-a ajutat.

În replică, firma Apple a spus într-o declarație că va continua să îmbunătățească securitatea produselor sale. Apple a mai spus că în trecut a ajutat într-o măsură autoritățile, dar a calificat pretențiile guvernului în acest caz concret drept „greșite”. „Acest dosar nu ar fi trebuit să apară”, a spus Apple.

Directorul FBI, James Comey, explicînd în Congres motivele cererii de deblocare a telefonului
Directorul FBI, James Comey, explicînd în Congres motivele cererii de deblocare a telefonului

Mărul discordiei este un telefon iPhone rămas de la unul din cei doi autori ai atacului terorist din decembrie de la San Bernardino, din California, pe care Apple a refuzat să-l deblocheze, fiind sprijinit în refuzul său de alți giganți din industria electronică și a internetului, ca Google, Facebook sau Microsoft.

Ministerul american al Justiției spune că în prezent analizează datele din telefonul folosit de Syed Farook, care a murit împreună cu soția sa în confruntarea cu poliția după ce cuplul ucisese 14 oameni la o petrecere de firmă. iPhone-ul aparținând organizației pentru care lucra Farook a fost găsit într-o mașină la o zi după confruntare, alte două telefoane personale au fost găsite distruse în asemenea măsură încât FBI nu a putut recupera nici o informație din ele.

La începutul lunii martie directorul FBI, James Comey, cerea public firmei Apple, la o audiere în Congres, să permită accesarea datelor de pe iPhone, exprimându-și credința că Apple este suficient de profesionistă ca să acopere din nou breșa din sistemul de securitate după ce va fi ajutat guvernul.

Consilierul juridic al firmei Apple, Bruce Sewell, a întrebat retoric în Congres dacă FBI își poate asuma dreptul de a opri firma Apple de la construcția celor mai sigure telefoane din lume sau de a o obliga să producă telefoane care să poată fi spionate așa cum doresc autoritățile.

Associated Press notează că asemenea întrebări rămân fără răspuns și după anunțul guvernului american că a găsit o cale de a „citi” datele din iPhone-ul lui Farook. Nu se știe cine a ajutat autoritățile și nici dacă ele vor spune firmei Apple cum au procedat.

În timpul disputei șeful Apple, Tim Cook, spunea că dacă ar ajuta FBI firma sa ar crea un precedent periculos, făcându-i vulnerabili pe toți utilizatorii de iPhone.

Disputa a ajuns să figureze și în campania prezidențială din Statele Unite. Candidata democrată, Hillary Clinton, a spus că autoritățile și firmele din domeniul tehnologiei informaționale ar trebui să înceteze a se considera inamici, cooperând mai bine pentru a proteja siguranța tuturor.

Alex Abdo, un avocat care cooperează cu o organizație neguvernamentală de apărare a libertăților civile în Statele Unite, aflându-se în acest caz de partea firmei Apple, a spus, potrivit Associated Press, că disputa nu este nici pe departe rezolvată și că am asistat numai la „amânarea unei bătălii inevitabile”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG