Linkuri accesibilitate

Vizita lui Grigori Karasin în Republica Moldova


Există opinii la Chişinău că şi Rusia ar fi acum mai mult ca niciodată interesată în restabilirea relaţiilor cu Chişinăului.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei Grigori Karasin se va afla la Chișinău între 28 si 30 martie, intr-un moment in care relatiile dintre Moscova si Chisinau nu sunt în cea mai buna formă, avind in vedere că autoritățile moldovene au interzis intrarea în Moldova a unor cetăteni rusi, exista probleme cu mass media ruseasca in Moldova, iar relațiile dintre cele doua tari au fost afectate serios după anexarea in 2014 a Crimeii de catre Rusia. Ce pot aștepta Chișinăul și Moscova de la această vizită?

Prilejul oficial al vizitei diplomatului rus Grigori Karasin este reluarea discuţiilor bilaterale la nivel de viceminiştri de externe, care nu au mai avut loc din 2014. În ultima sa vizită la Chişinău, în ajunul semnării Acordului de asociere între Moldova şi UE, Karasin a avertizat că vor urma consecinţe, iar la scurt timp, Rusia a impus embargou la produsele moldovene.

Grigori Karasin va fi primit, marţi, de premierul Pavel Filip şi vicepremierul de externe Andrei Galbur. Tot marţi, potrivit diplomaţiei de la Chişinău, Karasin va merge la Tiraspol.

Un comunicat al ministerului de externe rus anunţă că Grigori Karasin își propune să discute cu autoritățile moldovene despre „înlăturarea factorilor ce zădărnicesc activizarea dialogului politic şi a celui comercial”. Acesta ar vrea să atenționeze şi asupra „interdicţiilor în cazul unor cetăţeni ruşi, presiunilor asupra mass media de limba rusă din Republica Moldova, precum și barierilor artificiale în efectuarea rotaţiei pacificatorilor ruşi dislocați în regiunea transnistreană”, toate fiind „neîntemeiate”, se precizează în comunicatul oficial.

Amintim că pe parcursul anului 2015 mai mulţi cetăţeni ruşi, în special jurnalişti, lideri de opinie şi militari, au fost expulzați din Moldova sau nu li s-a permis intrarea pe teritoriul ţării, invocând-se motive de securitate naţională. Majoritatea televiziunilor care retransmit programe analitice şi informative din Rusia au fost atenţionate şi sancţionate de autoritatea de reglementare fiind acuzate de propagandă şi manipulare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00
Link direct

Vicepremierul Andrei Galbur spunea săptămâna trecută că ar urma să discute cu Karasin inclusiv despre vizita sa la Moscova, care e programată pentru 4 aprilie, la invitaţia omologului său rus Serghei Lavrov. Galbur a mai spus atunci că se încearcă pe mai multe căi readucerea la normalitate a dialogului bilateral, care s-a înrăutățit, inclusiv pentru că Moldova s-a focusat prioritar pe relațiile cu Bruxelles.

Un fost viceministru de externe pe vremea guvernării comuniste Valeriu Ostalep, e de părere că Moldova ar avea nevoie acum mai mult de relaţii bune cu Rusia, decât viceversa. La părerea sa, vizită lui Karasin la Chişinău, precum şi cea a lui Galbur la Moscova nu sunt neapărat garanţia restabilirii relaţiilor bilaterale:

„În ultimii cinci-şase ani relaţia noastră cu Federaţia Rusă din punct de vedere politic şi economic nu doar că a degradat dar a ajuns la cel mai jos nivel posibil în toată istoria relaţiilor bilaterale. Moscova, din motive lesne de înţeles, are acum alte priorităţi decât Republica Moldova şi nu prea are timp de noi. Problemele în relaţiile bilaterale nu ţin de capacitatea diplomaţilor din ambele ţări, ci de relaţii de nivelul întâi, iar la nivel de preşedinţi şi premieri nu există dialog. Prea grave sunt problemele, prea serioase neînţelegerile şi ele nu pot fi soluţionate la nivel de ministere de externe. Dacă o să fie conştientizat asta de clasa politică de la Chişinău, atunci aceste două întrevederi pot servi platformă pentru a discuta ceea ce urmează a fi făcut la un nivel mai înalt, dacă nu atunci vor fi, ca de obicei, doar formale.”

Un alt fost viceministru de externe pe vremea guvernării declarat pro-europene, Valeriu Chiveri, crede şi el că această vizită se înscrie în încercările guvernanţilor de la Chişinău de a debloca relaţiile cu Rusia:

„Venirea domnului Karasin la Chişinău nu este ceva extraordinar. Poate e extraordinară doar sub aspectul că în ultima perioadă nu prea au fost contacte moldo-ruse, tradiţional consultările interministeriale la nivel de viceministru de externe au avut loc de 2,3 sau chiar 4 ori pe an.”

Deşi unul din subiectele prioritare este reglementarea transnistreană, vizita diplomatului rus nu va însemna automat deblocarea procesului de negocieri în formatul 5+2, spune Valeriu Chiveri:

„Reluarea negocierilor oficiale ar putea fi discutată într-un format mai larg. Într-un format 3+2, negociatorii ucrainean, rus şi OSCE, care până la urmă dacă reuşeau să convingă părţile implicate, în special, Tiraspolul, atunci reuşeau reluarea acestui proces de negocieri.”

Există opinii la Chişinău că şi Rusia ar fi acum mai mult ca niciodată interesată în restabilirea relaţiilor cu Chişinăului. Potrivit unor analişti, o guvernare care se declară pro-europeană și care se compromite prin acte de corupție este exact ceea ce își dorește Rusia în Moldova, deoarece în acest caz cresc șansele partidelor pro-ruse la următoarele alegeri, inclusiv la cele prezidențiale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG