Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Europenii nu sunt orbi, ei văd toate aceste lucruri, ei înțeleg. Și atunci de unde încredere?”


Un punct de vedere săptămânal în dialog

In Moldova la ordinea zilei în dezbateri continua sa se afla decizia Curtii Copnstituţionale din 4 martie, potrivit careia urmatorul presedinte al Moldovei ar urma sa fie ales prin vor direct, de cetateni. Trei politicieni si-au declarat pina caum – mai mult sau mai putin clar – intenţia de a candida – Maia Sandu, fost ministru al invatamintului, Igor Dodon, liderul socialistilor , pro rus, şi Andrei Năstase, de la Demnitate si Adevar. Care ar fi sansele pe care le au acesti posibili candidaţi.

Europa Liberă: Să vorbim despre această cursă prezidențială. Chiar dacă nu se cunoaște data pentru alegerea șefului statului, e interesant să vorbim despre potențialii candidați la această funcție supremă în stat, cea de președinte al Republicii Moldova. Or, deja au și apărut nume de potențiali candidați la această funcție. Maia Sandu, Andrei Năstase și Igor Dodon – numele lor se regăsesc în ultimul sondaj de opinie. Cine ar avea cele mai mari șanse?

Igor Boțan: „E prematur să vorbim despre șanse și despre candidați. La început trebuie să ne lămurim cu alegerile propriu-zise. În primul rând, Constituția spune că, după expirarea mandatului, dacă apare funcția vacantă, în trei luni de zile, trebuie să fie organizate alegeri. Noi înțelegem că guvernarea este incapabilă să organizeze în trei luni de zile aceste alegeri. Și înțelegem de ce. Nu poți face alegeri în situația când mandatul membrilor Comisiei Electorale Centrale a expirat. E nevoie de selectarea și numirea membrilor Comisiei Electorale Centrale.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:17:31 0:00
Link direct

Europa Liberă: Deci, guvernarea, membrii CEC, membrii Curții Constituționale au avansat drept perioadă bună de desfășurare a acestui scrutin prezidențial toamna.

Igor Boțan: „Ei pot avansa orice fel de propuneri. Dar ce facem cu Constituția? Ei propun în mod deliberat să încălcăm Constituția. Și acest lucru trebuie să îl fixăm. Cetățenii trebuie să înțeleagă că guvernanții în această țară, având textul Constituției în față, îl calcă în picioare și spun că „vom face alegerile atunci când vom găsi de cuviință”. Dar există și factori obiectivi, pe unul dintre care l-am enumerat. Trebuie selectați și numiți membrii Comisiei Electorale Centrale și marea problemă este cum? Pentru că există revendicări, există rezoluția Uniunii Europene privind numirea prin concurs a celor care activează în instituțiile de drept și de reglementare. Și aceasta e o problemă. A doua problemă majoră este Legea privind alegerea șefului statului, titlul IV din Codul Electoral. Este imposibil să organizezi alegeri pentru că toți candidații fie că sunt independenți, fie că sunt din partea partidelor, trebuie să colecteze cel puțin 180 de mii de semnături, lucru care este imposibil în principiu.”

Europa Liberă: Spicherul Andrian Candu zicea că va fi modificat Codul Electoral și această cifră va coborî până la 20 de mii.

Igor Boțan: „Noi știm că această cifră de 20 de mii a figurat în varianta inițială a Codului Electoral, care a fost modificat, a propos, iarăși, despre jocurile clasei noastre politice, în ajunul modificării Constituției în anul 2000, pentru a exercita presiuni asupra comuniștilor care nu voiau atunci să voteze. Există și alți factori legați de această campanie electorală.”

Europa Liberă: Cui îi este convenabil pe moment să tergiverseze această perioadă de timp?

Igor Boțan: „Eu cred că toți sunt într-o stare de suspans și nu înțeleg cum de s-a întâmplat așa.”

Europa Liberă: Trebuie să se iasă din această stare. Cine are de câștigat sau cine urmărește scopul să câștige ceva?

Igor Boțan: „Revenim la întrebarea dumneavoastră – cine are șanse. Eu cred că segmentele politice din Republica Moldova trebuie să își identifice candidaturile emblematice pentru a veni la alegeri. De exemplu, guvernarea trebuie să vină cu candidatura ei emblematică. Domnul Ghimpu a declarat că Partidul Liberal nu va avea propriul candidat, deci, va susține candidatul guvernării.”

Europa Liberă: Cel mai probabil, nici PLDM nu va avea candidatul lor.

Igor Boțan: „PLDM e într-o situație foarte dificilă. Nu cred că ei pot avea candidaturi emblematice. Guvernarea are candidatură emblematică acum? Eu nu știu dacă are. Candidatură emblematică pentru alianța de guvernare este domnul Vlad Plahotniuc. Va dori domnia sa să candideze? Și în situația când el este demonizat, este adevărat acest lucru, nu știu dacă îi convine să fie candidatura…”

Europa Liberă: Colegii săi de partid au lăsat să se înțeleagă că domnul Plahotniuc nu ar ținti jilțul de președinte al țării, mai degrabă se vrea la guvern, în fruntea executivului.

Igor Boțan: „Da, dar el este candidatura emblematică.”

Europa Liberă: Astăzi citeam despre Iurie Leancă ca un potențial candidat al coaliției de guvernare la funcția de președinte al Moldovei. Leancă ar trebui să profite de faptul că două dintre cele patru grupuri politice ce formează majoritatea în Legislativ nu vor avea propriul candidat.

Igor Boțan: „Nu văd cum Iurie Leancă ar accepta să fie candidatul acestei majorități, după ce a declarat că se retrage în opoziție și este o alternativă pentru această guvernare. Eu îl respect pe domnul Iurie Leancă și nu cred că el aruncă cuvinte și fraze în vânt. Dacă revenim la segmentul pro-european, dar care contestă actuala guvernare, aici eu văd trei candidaturi care ar putea fi identificate și ar fi emblematice pentru acest segment, este vorba despre Maia Sandu, Andrei Năstase și, eventual, Iurie Leancă, dacă acceptă să fie pe acest segment pro-european care contestă actuala guvernare. Dar ei ar trebui să se întrunească și să decidă în privința celui mai bun candidat în sensul cu cele mai mari șanse, pentru că se înțelege că acest candidat va fi atacat în mod nepermis.”

Europa Liberă: Dar de fapt pentru dreapta, dacă ar fi dintre doi, să aleagă unul, cine ar fi mai potrivit, Maia Sandu sau Andrei Năstase, să lupte pentru a obține fotoliul de președinte?

Igor Boțan: „Cred că la această întrebare actualmente nimeni nu poate răspunde. Acești trei lideri cel puțin sau, dacă mai poate adera cineva, trebuie să se așeze la o masă rotundă, trebuie să elaboreze criteriile pentru identificarea unei candidaturi comune, având în vedere câteva lucruri: cine are cel mai mare suport (și aceasta nu e tot); cine este cel mai vulnerabil la atacurile media holdingului Partidului Democrat. Acest candidat emblematic pentru dreapta protestatară trebuie să fie și unul susținut de către partenerii de dezvoltare, ca viitor comunicator cu acești parteneri de dezvoltare. Aici lucrurile sunt clare, să vedem dacă sunt capabili acești lideri să stea împreună să discute. Mergem mai departe: pe stânga, domnul Igor Dodon este singurul care pretinde și, probabil, nu are concurenți pentru segmentul pe care îl reprezintă.”

Europa Liberă: Astăzi domnul Renato Usatîi a spus: candidatul din partea partidului său va ieși în turul doi și domnul Dodon să nu se îmbete cu apă rece că este el potențialul candidat pentru a câștiga acest scrutin prezidențial.

Igor Boțan: „Domnul Usatîi, mai întâi, trebuie să ne spună cine e acest candidat ca să putem judeca ce șanse are.”

Europa Liberă: A zis că la momentul potrivit va anunța această candidatură.

Igor Boțan: „La momentul potrivit ne va spune dacă îl va putea învinge pe…”

Europa Liberă: Ar putea să propună o candidatură care să fie mai puternică pe eșichierul de stânga decât ceea ce se cunoaște până azi?

Igor Boțan: „Să vedem candidatul.”

Europa Liberă: Ideea cu fostul ambasador, membru al Partidului Democrat, Andrei Popov, vi se pare una plauzibilă?

Igor Boțan: „Pot spune doar că Andrei Popov este o persoană foarte bine instruită și cred că poate avea priză la publicul larg din Republica Moldova. Nu putem exclude această variantă.”

Europa Liberă: Cine ar fi cu mai mare popularitate pe stânga, Andrei Popov sau Igor Dodon?

Igor Boțan: „Andrei Popov este mai inclusivist decât domnul Igor Dodon, dar nu putem face acum aceste calcule. Eu cred că Popov este inclusivist, el nu exclude segmente pe care le exclude domnul Dodon. Dar este iarăși prematur să discutăm. Putem discuta în principiu cine poate avea șanse. Dodon, cu certitudine, acum reprezintă segmentul filorus de stânga și acesta este un fapt, arată și sondajele. În privința candidatului partidului domnului Renato Usatîi, lucrurile, cum spun rușii, încă sunt вилами по воде писано sau e scris cu furca pe suprafața apei. Să vedem candidatul, apoi discutăm.”

Europa Liberă: După ziua de ieri, după 27 martie, o zi plină de încărcătură istorică, mulți comentatori scriu că acest curent politic unionist ar căpăta amploare, iar șansele ca la următoarele alegeri să poată fi votat un bloc electoral unionist au crescut simțitor. Ar putea să apară și o persoană care să fie avansată în calitate de candidat pentru funcția de președinte al Moldovei?

Igor Boțan: „În privința mișcării unioniste care s-a manifestat ieri plenar, putem spune că această mișcare rămâne una civică și este marele lor avantaj, deocamdată. Am văzut că lideri politici, lideri ai partidelor unioniste nu au ieșit în prim-plan…”

Europa Liberă: Deși au fost văzuți în mulțime.

Igor Boțan: „Sigur că au fost văzuți. Este în interesul lor să fie văzuți, în mulțime, prin participarea la aceste evenimente, dar un fapt îmbucurător pentru ei a fost că s-au unit, au organizat ieri o mișcare de amploare. Și probabil au șanse foarte bune de a se manifesta și în viitor. În privința unui candidat pentru prezidențiale, e dificil de spus pentru că va fi dificil de identificat o astfel de candidatură. Al doilea lucru, va fi vulnerabil pentru că va trebui să accepte că nu poate deveni președinte, chiar dacă ar avea suport, în sensul că nu va putea depune jurământul să servească interesele Republicii Moldova, în sensul consolidării suveranității și integrității Republicii Moldova. Și, în același timp, să pledeze pentru desființarea de fapt a statului moldovenesc în cadrul unirii. Aceasta va fi o problemă pentru ei, dar va fi o problemă pe care pot să încerce să o depășească. Cert este că da, se consolidează și acest lucru este semnificativ pentru Republica Moldova. Consolidarea unioniștilor este un vot de blam pentru actualele autorități și am văzut mesajul lor: această țară coruptă în principiu nu are viitor. Deci, ei contestă actuala guvernare.”

Europa Liberă: Întâmplător sau nu, domnul Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, a făcut o declarație tot ieri, spunând că până în 2019, Moldova va depune cerere de aderare la Uniunea Europeană. Ar fi o idee care ar putea să ajute PD să își refacă imaginea și poate chiar să mizeze pe această declarație și pentru prezidențiale, în eventualitatea că Marian Lupu sau Andrian Candu candidează la funcția de președinte al Moldovei?

Igor Boțan: „Eu cred că Marian Lupu trișează, ca de obicei, pentru că această idee de depunere a cererii ca Republica Moldova să devină candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană a fost promovată de foștii colegi ai domniei sale, Partidul Liberal Democrat, care promitea în campanie electorală să depună această cerere în 2015-2016. Marian Lupu a fost persoana care a contestat vehement acest deziderat al foștilor colegi. Iată că acum, când însăși statul Republica Moldova este contestat de concetățenii noștri unioniști, Marian Lupu vine cu această idee: hai să venim în 2019 cu depunerea cererii.”

Europa Liberă: Atunci România va deține președinția la Uniunea Europeană și ar fi un moment propice.

Igor Boțan: „Am înțeles acest truc. Dar în 2014, când liberal-democrații propuneau această idee, Moldova era în cărți bune la Bruxelles.”

Europa Liberă: Povestea de succes a Parteneriatului Estic.

Igor Boțan: „Eu nu știu cum, după furtul miliardului și după consecințele lui, după corupția politică, cumpărarea la pachet a deputaților, primarilor și consilierilor, Republica Moldova poate să își îmbunătățească imaginea, iar către 2019 să vină cu cererea de aderare la Uniunea Europeană. Asta când astăzi, noi suntem deja la sfârșitul lunii martie, noi nu avem nici politică bugetar-fiscală, nici buget pentru anul în curs, suntem în ajunul alegerilor prezidențiale despre care nu știm absolut nimic, se vor desfășura sau nu, în ce condiții, mai trece un an de zile și suntem în pragul alegerilor parlamentare, dacă acestea vor fi ordinare, care va fi un an pierdut, iarăși în lupte politice ș.a.m.d. Așa că promisiunile domnului Marian Lupu mie mi se par puerile, lipsite de substanță, mai cu seamă că am văzut virulența cu care a atacat această propunere, când venea din partea colegilor săi liberal-democrați.”

Europa Liberă: Guvernarea vrea să recâștige încrederea, ținând cont de aceste realități despre care vorbiți și dumneavoastră. Pare a fi mai credibilă Moldova în fața partenerilor externi, dacă cel puțin data alegerii președintelui nu e clară?

Igor Boțan: „Cum poți recâștiga încrederea, când nimic nu e clar? Cum poți recâștiga încrederea, când există rezoluția Uniunii Europene, de la care faci abstracție? Acolo e spus că instituțiile de reglementare și de drept, conducătorii sau membrii acestor instituții trebuie identificați prin concurs și numiți de o manieră transparentă. Vedem că primul test, cel de identificare a membrilor Comisiei Electorale Centrale, a picat și a picat dramatic. Care este semnalul care să arate că acești politicieni chiar sunt pe bune dispuși să aducă Republica Moldova într-o albie a normalității?”

Europa Liberă: Dar pentru partenerii externi guvernanții au un răspuns clar când va fi stabilită data alegerii președintelui țării?

Igor Boțan: „Nu au. Ei pentru ei nu au un răspuns clar, cu atât mai mult nu pot avea pentru partenerii europeni, pentru clasa politică din Republica Moldova, pentru potențialii candidați. Ei ar trebui să aibă un răspuns când, cum se organizează pentru ca oamenii să își poată face planuri, să își adune resurse, pentru că un singur partid în această țară are resurse. Și știm ce fel de resurse și ne dăm seama din ce surse vine acest potențial.”

Europa Liberă: V-ați referit la Partidul Democrat?

Igor Boțan: „Dar care altul? Convertirea primarilor, asta ce e? Convertirea consilierilor, asta ce e, dacă nu consolidarea factorului administrativ în ajunul alegerilor? Cu mass-media știm că, controlează totul. Cu banii, iată, iată, deputați spun că au fost cumpărați cu bani grei. Dacă astfel de lucruri se întâmplă, europenii nu sunt orbi, ei văd toate aceste lucruri, ei înțeleg. Și atunci de unde încredere?”

Europa Liberă: Fruntașii democrați spun că ar avea nevoie de un an ca să se redreseze situația social-politică din Republica Moldova. Poate de aceasta și este convenabil să se anunțe data alegerilor prezidențiale în toamnă, ca să recâștige cel puțin un sol fertil politic această formațiune?

Igor Boțan: „Problema e de unde vor veni resursele? Noi vedem că deja apar breșe în guvernarea domnului Filip. Chirinciuc spune că i se ia din Fondul rutier. El ne spune cu text deschis că vom merge pe drumuri proaste și să uităm de visul nostru de a merge pe drumuri europene. Nici cele care au fost făcute pe bani europeni și americani nu vor mai putea fi întreținute, de o manieră încât să recâștigăm alte resurse pentru construirea drumurilor. Acesta o spun ei. PL nu e PD, dar e parte a acestei guvernări și nu trebuie să facem niciun fel de distincție.”

Europa Liberă: Eu vă întrebam dacă PD-ului îi e favorabil să amâne această perioadă până în toamnă?

Igor Boțan: „Ei pot să o amâne pentru că nu au Comisie Electorală Centrală reînnoită, nu au o lege care este agreată de către ei, în primul rând, și de către concurenții lor. Acestea sunt lucruri care necesită timp. Aceasta înseamnă că țara noastră de fapt este în campanie electorală neanunțată. Atunci când e campanie electorală, toți se gândesc la imagine și la lucruri populiste.”

Europa Liberă: Dar în șase luni sunt capabili cei de la guvernare să facă niște lucruri, astfel încât să recâștige încrederea alegătorului?

Igor Boțan: „Cum să le facă, dacă drumuri nu pot face, dacă ridică taxele pentru agricultori, dacă nu au resurse pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a oamenilor? De unde să îmbunătățească situația?

Europa Liberă: Păi, și dacă era domnul Plahotniuc premier, el zicea că îi trebuie timp foarte puțin ca lumea din Moldova să trăiască în bunăstare și prosperitate?

Igor Boțan: „Domnul Plahotniuc este un foarte talentat jucător de culise, dar el nu este magician. Poate e magician la convertirea comuniștilor în social-democrați, a liberalilor în democrați ș.a.m.d., la tot felul de proiecte traseiste, dar lucrurile reale el nu le poate schimba, să aibă șapte stele în frunte. Lucrurile reale depind de conjunctură, depind de încrederea partenerilor de dezvoltare, de resursele disponibile pentru țară. E una să îți faci un imperiu și să îl întărești pe toate căile, din resurse publice, pe căi oculte, și e cu totul altceva să ai pârghiile guvernării în mâini și să folosești resursele existente pentru a îmbunătăți viața oamenilor, a le da o speranță. Eu nu văd o diferență între guvernul Filip și un eventual guvern al lui Plahotniuc. Ce ar putea Plahotniuc face altceva decât face, de exemplu, Filip? Ar putea să îi sperie mai mult? Ar putea să îi țină în sperieți? Eu nu cred că o țară se dezvoltă cu niște miniștri care sunt în permanență sub presiune, sub frica de a fi pedepsiți cumva pe căi nu tocmai legale, dar foarte-foarte speciale. Eu cred că este o absurditate.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG