Linkuri accesibilitate

Opiniile unui înalt cleric ortodox despre poziția și activitatea Bisericii ruse


Fostul purtător de cuvînt al Bisericii Ortodoxe Ruse, Vsevolod Ciaplin, răspunde întrebărilor Europei Libere.

Fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse care și-a pierdut slujba la sfârșitul lunii decembrie când funcția i-a fost „optimizată”, iar departamentul său comasat cu altul, a lansat o serie de critici în adresa Patriarhului Kiril, care ar fi prea obedient în relația cu Kremlinul. De când și-a pierdut funcția, arhiepiscopul Vsevolod Ciaplin s-a pomenit marginalizat și lipsit de acces la presa de stat, care răspândea pe larg odinioară opiniile ultraconservatoare și uneori extrem de controversate cărora le dădea glas. Acum, clericul de 47 de ani și-a întors criticile împotriva foștilor aliați, inclusiv într-un interviu acordat corespondentului Europei Libere la Moscova,Tom Balmforth.

Vsevolod Ciaplin
Vsevolod Ciaplin

„Am avut divergențe destul de serioase cu patriarhul Kiril într-o serie de chestiuni, cum ar fi și tonul din relația bisericii cu statul. Eu consider că tonul bisericii trebuie să fie mult mai critic. Cred că trebuia să fim mult mai activi în Ucraina, să nu ne uităm doar la noile autorități de acolo, ci la oamenii care se orientează într-o măsură mult mai mare decât aceste autorități către Rusia și către păstrarea limbii ruse. Cred că nu trebuia să-i trădăm pe acești oameni. De asemenea, am exprimat critici în privința unor chestiuni administrative din sânul bisericii. Am făcut asta chiar și mod public, așa încât divergențele creșteau”, mai spune Vsevolod Ciaplin despre motivele înlăturării sale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:33 0:00
Link direct

„Aș vrea să subliniez încă o dată, spune clericul, că unul dintre motive putea fi și faptul că l-am criticat pe Viaceslav Volodin (consilierul prezidențial pe probleme de politică internă). Când mai aveam fosta funcție, m-am opus deschis politicii administrației prezidențiale”, spune fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Corespondentul nostru, Tom Balmforth, l-a întrebat care a fost natura neînțelegerilor cu puternicul consilier prezidențial.

„Domnul Volodin, după cum consideră mulți, nu suportă să fie contrazis, nu-i sunt pe plac opiniile independente și așteaptă ca toată lumea să-i îndeplinească recomandările. Cred că este un om destul de autoritar care se înconjoară de persoane care spun întotdeauna da. Cu el este mai dificil să lucrezi decât cu predecesorul său, Vladislav Surkov, care era un jucător politic de mare clasă și mai versat în subtilitățile acestui joc.

Dar cu Volodin, în multe chestiuni, nu poți avea vreun dialog, ci ar ești nevoit să-i asculți fără apel punctul de vedere”, mai spune fostul oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse, care dezvăluie prin aceste declarații și cât de intimă este colaborarea între Patriarhie și Kremlin.

În ciuda divergențelor cu consilierii prezidențiali, Vsevolod Ciaplin i-a spus corespondentului nostru la Moscova că sprijină, în general, politica președintelui Vladimir Putin.

Vladimir Putin Patriarhul Patriarch Kiril la Kiev în 2013
Vladimir Putin Patriarhul Patriarch Kiril la Kiev în 2013

„Cred că Rusia are nevoie de o conducere puternică și personalizată. Noi avem o mentalitate monarhistă și cred că este un lucru bun. Dar este nevoie de comunicare între monarh și popor. Este important ca oamenii să poată vorbi așa încât președintele să-i poată auzi”, spune arhiepiscopul.

Tom Balmforth i-a cerut lui Vsevolod Ciaplin să vorbească și despre substanța divergențelor cu administrația prezidențială. De exemplu, ce crede despre afirmațiile că a fost demis din cauza exprimării unor opinii prea controversate, cum ar fi aceea că intervenția Rusiei în Siria face parte dintr-o „luptă sfântă”.

„Am vorbit despre faptul că lupta cu teroarea este o luptă sfântă”, spune Vsevolod Ciaplin, explicând că a avut în vedere întreaga luptă cu teroarea purtată de Rusia în ultimii ani și nu doar campania din Siria. „Cred că este, într-adevăr, datoria noastră sfântă să ne opunem terorii și să luptăm împotriva acesteia”.

Fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse spune că a avut divergențe cu patriarhul Kiril, acuzat că nu a făcut destul pentru sprijinirea vorbitorilor de rusă în Ucraina. Patriarhul rus nu a spus nimic nici în chestiunea anexării Crimeii de către Rusia, Vsevolod Ciaplin crede că Biserica rusă putea face mai mult și în această privință:

Simboluri în Crimeea
Simboluri în Crimeea

„Conducerea Bisericii Ortodoxe nu a vorbit pe marginea acestei chestiuni. Între altele fie spus, eparhiile din Crimeea rămân parte a Bisericii Ortodoxe Ucrainene din cadrul Patriarhiei Moscovei. Nu văd vreo problemă deosebită pentru că, de multe ori în istorie, nu poți armoniza întotdeauna granițele Bisericii cu ale statului. Dar consider că, în Crimeea, clerul putea face mai mult pentru a sprijini voința populației de acolo, care a pledat, știu bine asta, în favoarea reunirii cu Rusia”.

La scurt timp după demiterea lui Vsevolod Ciaplin din funcția de purtător de cuvânt, acesta a afirmat că va fi demis în curând și Patriarhul. Corespondentul nostru Tom Balmforth l-a întrebat ce a avut în vedere.

„Metodele la care recurge, atitudinea sa față de relația între Biserică și stat sunt atribute ale trecutului, trebuie și vor rămâne în trecut. Au mai rămas multe reminiscențe ale vremurilor sovietice, când preoții se temeau prea tare să le vorbească deschis celor de la putere, să-i critice. Acest fenomen reprezintă o mentalitate nici măcar a zilei de ieri, ci a zilei de alaltăieri și nu poate continua multă vreme”, a mai declarat Europei Libere arhiepiscopul Vsevolod Ciaplin, fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse, care pledează pentru un rol mai activ al bisericii în viața Rusiei.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG