Linkuri accesibilitate

Bruxelles: marşul contra terorismului a fost anulat din motive de securitate


Dacian Cioloș: în pregătirea atacurilor teroriștii au folosit cartele telefonice prepay din România.

Marşul de duminică de la Bruxelles, în semn de protest și solidaritate faţă de atentatele teroriste de marţi, a fost anulat de organizatori, după ce autorităţile belgiene au cerut amânarea manifestaţiei din motive de securitate.

„Siguranţa cetăţenilor este o prioritate absolută. De aceea, susţinem propunerea autorităţilor şi reprogramăm pentru o altă dată marşul. Solicităm, astfel, cetăţenilor, la rândul nostru, să nu iasă în stradă în această duminică în Bruxelles", au declarat organizatorii într-un comunicat.

Un marş fusese anunţat anterior, în cursul zilei de sâmbătă, care ar fi trebuit să aibă loc în Bruxelles începând de la ora locală 14.00 duminica aceasta.

Intr-o conferință de presă comună, ministrul belgian de interne Jan Jambon și primarul capitalei Yvan Mayeur au explicat că pentru a asigura securitatea unei asemenea manifestații ar trebui detașați polițiști care sunt actualmente folosiți în alte anchete, mai ales că se știe că unii teroriști sunt încă ascunși sau pe fugă.

A fost confirmat între timp faptul că teroristul fugit de pe aeroportul Zaventem, așa-numitul "om cu pălărie", a fost arestat și că e vorba de un anume Fayçal Cheffou, care se prezintă ca jurnalist freelance.

Acesta a fost surprins pe camerele de supraveghere alături de cei doi atacatori kamikaze, Ibrahim El Bakraoui şi Najim Laachraoui.

Fayçal Cheffou a fost identificat de şoferul de taxi care i-a condus pe cei trei teroriști la aeroport. La locuinţa lui nu au fost descoperite arme sau explozibili.

Nouă persoane au fost arestate în ultimele 48 de ore joi în Belgia şi alte două în Germania în cazul atentatelor teroriste din Bruxelles de marţi, soldate cu 31 de morţi, atentate aparent organizate de aceeași rețea care a comis și atentatele din Paris, care au făcut 130 de morți.

Atentatele au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic printr-o postare online, iar vineri prin două înregistrări video în care se anunță noi atacuri.

Între timp, 24 dintre victimele decedate în atentatele teroriste din Bruxelles de marţi au fost identificate, iar şapte rămân neidentificate.

101 răniţi din cei 340 sunt în continuare internaţi în spitale. Pacienţii cu arsuri grave au fost transferaţi la secţiile medicale specializate din toată Belgia, iar unii în Franța, şi vor fi supravegheaţi o lungă perioadă până la stabilizarea stării lor de sănătate.

În România, premierul Dacian Cioloș a dezvăluit duminică la un post de televiziune că în pregătirea atacurilor teroriștii au folosit cartele telefonice prepay din România.

Premierul a susținut că șefii serviciilor de informații i-au cerut să aducă din nou în dezbatere legile Big Brother care impun un control de identitate la cumpărarea cartelelor prepay.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG