Linkuri accesibilitate

Ștefan Vlas: Vrem ca în Consiliul Municipal Chișinău orice act legislativ emis să dea naștere unor politici publice, nu la blocaje


Interviul dimineții despre un proiect legislativ liberal cu unul din autorii săi.

Despre nevoia modificării modelului de guvernare în capitala Chişinău se discută mult în ultimii ani, dar acum prima dată se conturează și niște pași concreți. O propunere a PL în acest sens își face loc printre proiectele de pe agenda legislativului. Un grup de lucru parlamentar, pe de altă parte, compus din toate fracțiunile, ar urma să prezinte și el o propunere luna vitoare, dacă până atunci nu va trece cea a liberalilor.

Ștefan Vlas
Ștefan Vlas

Analizăm deocamdată proiectul liberalilor și critile, deja foarte dure pe care le-a generat, cu unul din autori, deputatul liberal, Ștefan Vlas.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:14 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dle deputat, îmi amintesc cum Mihai Ghimpu spunea odată într-un platou de televiziune, fiind întrebat de ce nu a obținut fiind la guvernare modificarea statutului municipiului Chișinău, că ceilalți membri ai alianței nu au vrut până acum să sprijine acest lucru. Există acum mai multă siguranță că aliații liberalilor de la guvernare vor fi mai receptivi la doleanțele Dvs.? Aveți știință de vreo înțelegere poate în acest sens?

Ștefan Vlas: „Da, aveți perfectă dreptate că această lege de mai mult timp este blocată în Parlament de către fosta alianță. Noi sperăm că în actuala majoritate se va găsi numitor comun și această lege va fi promovată. Administrația publică locală și în special a municipiului Chișinău sunt reglementate de Legea Nr. 436 privind Administrația Publică Locală, adică este legea de bază și Legea Nr. 431 privind statutul municipiului Chișinău care a fost elaborată încă în anul 1995 și este cam depășită în timp, fiindcă era în perioada vechiului sistem de reglementare. Atunci când a fost adoptată Legea Nr. 436, era clar stipulat în articolul 91 că Guvernul trebuia să prezinte Parlamentului propuneri de aducere a legislației în vigoare în conformitate cu prezenta legea, adică Legea Nr. 436, ceea ce nu a fost făcut. Mai multe articole din Legea Nr. 431 privind statutul municipiului Chișinău și Legea Nr. 436 pur și simplu se bat cap în cap și nu dezvăluie clar elementele și raporturile între autoritatea primarului și a Consiliului municipal.”

Europa Liberă: Aveți speranță că acum se va schimba această situația și aliații vor accepta să se modifice?

Ștefan Vlas
Ștefan Vlas

Ștefan Vlas: „Noi sperăm totuși că vor fi pătrunși și vor fi conștienți de faptul că este necesară și de urgență această lege, dat fiind faptul că suntem și martori în ultimul timp cum evoluează lucrurile în Consiliul municipal Chișinău. Am mai spus că aceste legi au aceeași destinație - de a reglementa în comun sfera de activitate în Consiliul municipal Chișinău și sper totuși că se va găsi numitor comun și această lege va fi votată. Cu toate că în anul 2015 a fost constituită o comisie parlamentară specială pentru a elabora acest statut al municipiul Chișinău, dar care s-a soldat cu eșec. Dat fiind faptul că președintele acestei comisii a fost ex-președintele Partidului Liberal Democrat care astăzi știm că nu mai e în Parlament și încă careva din deputați au plecat din Parlament și nu se mai regăsesc în această comisie și încercările de a se întruni timp de 60 de zile și în termen să elaboreze acest proiect la fel a eșuat. De aceea noi am venit cu această inițiativă legislativă, deoarece nu mai poate fi tolerată la infinit această situație.”

Europa Liberă: Haideți să ne uităm mai atent pe acest proiect. Să luăm pe rând cele mai importante modificări: propuneți, de exemplu, ca primarul să obţină drepturi, unii spun aproape exclusiv de a numi şi demite viceprimarii, pretorii, şefi de subdiviziuni şi direcţii. De ce e nevoie de așa ceva?

Ștefan Vlas: „Noi nu excludem din competențele Consiliului, doar că până acum Consiliul la propunerea primarului sau la propunerea unei treimi din consilieri putea veni cu propunerea de a alege viceprimarii. Însă, noi suntem martori la faptul că începând cu anul 2009 și până în prezent nu este posibil să fie aleși și viceprimarii în Consiliul municipal, la fel și pretorii. Deci, este un impact în care a intrat Consiliul împreună cu primarul. De aceea noi venim cu această normă nouă unde în cazul în care Consiliul de două ori consecutiv respinge neîntemeiat propunerea, adică ori nu vor din punct de vedere politic, ori din alte motive, atunci dăm posibilitatea primarului din a treia încercare să înainteze în funcții viceprimarii prin dispoziția sa ca să avem o deblocare a situației.

Nu putem veșnic să stăm pe poziții, pe baricade și să nu meargă lucrurile bine în Consiliul municipal Chișinău, ținând cont că niciodată nu a fost o majoritate a consilierilor care să-ți dea posibilitatea aceasta ca să fie aleși viceprimarii. Acest lucru există și în teritoriu, nu doar în municipiul Chișinău, unde la fel trebuie să venim cu anumite modificări la Legea de bază Nr. 436 privind Administrația Publică Locală, fiindcă sunt orășeni în Moldova care timp de patru ani nu au viceprimari.

Majoritatea consilierilor propun o candidatură primarului care nu este acceptată și invers primarul propune Consiliului o altă candidatura care la fel nu este acceptată și atunci intră în impact și de la asta au de suferit nu doar cetățenii, dar și activitatea Primăriei.”

Europa Liberă: La fel propuneți competenţe exclusive la gestionarea patrimoniului public pentru primari şi chiar înstrăinarea lui. Cum explicați acest lucru?

Ștefan Vlas: „Nu se exclude înstrăinarea lui, doar revenim la un punct din capitolul dreptul de proprietate privată a cetățeanului în perioada când au avut loc înregistrările masive a locuințelor și a terenurilor. Dacă în unele cazuri sunt erori care nu depășesc până la 10% din suprafața terenului indicate în actul legislativ al cetățeanului, atunci primarul permite ca cetățeanul prin dispoziție să legalizeze și să-și poată înregistra bunul la OCT.

În prezent, am înțeles cu sunt peste 600 de cereri în Consiliul municipal de la cetățeni care își așteaptă de ani de zile soluționarea acestei probleme. Eu fiind primar, personal m-am ciocnit de zeci de ori cu această problemă fiind în Consiliul local Sărata Galbenă, atunci când cetățeanul pleacă peste hotare și cere de urgență să-i fie examinată cererea la Consiliu și în urma măsurărilor masive să fie depistați doi metri în minus, nu în plus.”

Europa Liberă: Cum s-au acumulat aceste sute de cereri?

Ștefan Vlas: „Vine din nedorința Consiliului de a le soluționa. Am înțeles acum că socialiștii și-au făcut o comisie unde invită pe toți oamenii și discută cu dânșii personal, dar nu știu din care motive îi invită. Cetățeanul ar trebuie să vină la Primărie să depună cerere și după asta peste o perioadă să vină să-și ia hotărârea ori pozitivă, ori negativă. Dar nu trebuie să inviți cetățeanul pentru a-l întreba de ce are cu 3 metri mai mult în curtea unde și-a construit casa sau de ce nu și-a înregistrat casa până acum la Oficiul Cadastral Teritorial.”

Europa Liberă: Dle Vlas, cum poate un partid cu doctrină liberală să ceară concentrarea mai multor împuterniciri în mâinile unei singure persoane, pentru că noi știm din istoria Republicii Moldova că nici concentrarea mai multor prerogative în mâinile unui personaj mare rezultate nu a adus.

Ștefan Vlas: „Citiți atent Legea Nr. 436 unde se stipulează clar că examinarea problemelor în ședința Consiliului local are loc conform prevederilor care le-am propus noi acum în legea nouă, deci nu se schimbă nimic radical. Sunt unele momente cărora pur și simplu le oferim posibilitate să fie rezolvate mai eficient și mai operativ.”

Europa Liberă: Presa scrie, de exemplu, că primarul va distribui locuințe și va coordona lucrările de construcție?

Ștefan Vlas: „Același lucru este prevăzut și în Legea Nr. 436 care acționează din anul 2006, nu este nimic nou. Presa poate nu a citit prevederile până acum din legislație.”

Europa Liberă: Dvs. credeți că locuitori ai Chișinăului vor avea de câștigat acum de pe urma acestor modificări pe care Dvs. le doriți?

Ștefan Vlas: „Noi vrem ca în Consiliul municipal Chișinău și în general în orice act legislativ atunci când se emite el trebuie să genereze politici publice, adică guvernări de colaborare și nicidecum intuitive sau pe baricade sau pe aripi așa cum au avut loc până acum.”

Europa Liberă: Și nu există mai multă garanție că lucrurile merg cum se cuvine atunci când decizia se ia de mai multe forțe politice, nu de o persoană?

Ștefan Vlas: „Uitați-vă care este situația în Consiliul municipal Chișinău, atunci când de șase ori la rând se pune pe ordinea de zi examinarea unei situații într-o întreprindere municipală și consilierii de 6 ori la rând nici doresc să examineze această situație. Atât în localități, cât și în municipiul Chișinău sunt situații similare unde responsabilitatea cade pe umerii primarului și nicidecum a Consiliului. Consiliul local răspunde solidar în fața legislației, în fața cetățeanului, în politică, dar nicidecum personal. Și asemenea situații primarul este învinuit de toate relele, de tot ce are loc într-o Primărie, în cazul dat în municipiul Chișinău și la rândul său el nu poate întreprinde nicio măsură, fiindcă veșnic îl blochează Consiliul. Atunci cum ieșim din impact?”

Europa Liberă: Nu-l vor copleși pe domnul primar atâtea împuterniciri, va reuși el să se descurce cu toate aceste prerogative care vor veni acum pe capul lui?

Ștefan Vlas: „Pentru aceasta noi oferim posibilitatea primarului ca el singur să aprecieze de câți viceprimari are nevoie și să-i numească împreună cu Consiliul. Noi dăm două posibilități Consiliului atunci când nu vine primarul cu decizi sa și numește viceprimarii, numește pretorii de sector și vicepretorii care este persoana primarului în sectoare și împreună să-și construiască în așa manieră munca încât să fie mai eficientă activitatea Primăriei și cetățenii să nu aibă de suferit ca să fie cât.”

XS
SM
MD
LG