Linkuri accesibilitate

Precizările lui Andrian Candu despre fixarea datei alegerilor prezidențiale (Realitatea.md)


O a zecea bancă rusească sancționată pentru implicare în „schema moldovenească” (Agora.md).

Vizită istorică în Moldova, este titlul unei ştiri de la site-ul jurnaltv.md cu referire la vizita Comandantului European al Forţelor Armate ale Statelor Unite ale Americii, generalul Philip Breedlove, la Chişinău. A avut întrevederi cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu ministrul Apărării. Totodată, generalul Philip Breedlove a mers la Poligonul de la Bulboaca ca să vadă cum se desfăşoară lucrările de renovare a bazei de instruire pentru care Guvernul Statelor Unite a donat 1, 8 milioane de dolari. Generalul s-a declarat mulţumit de ceea ce a văzut, dar a menţionat că lupta cu flagelul corupţiei trebuie să fie prioritatea numărul unu a celor care deţin funcţii de conducere în Republica Moldova, îl citează publicaţia pe oficial.

Încă o bancă rusească sancționată pentru implicare în „schema moldovenească”, scrie Agora.md. Portalul se referă la o decizie din 24 martie a Băncii Centrale a Federației Ruse care a exclus Smartbank din sistemul de „plăți electronice urgente”. Din acest motiv banca nu mai poate efectua plăți. Smartbank se numără printre băncile implicate în așa zisa „schema moldovenească” de spălare de bani, transmite Agora cu referire la Ria Novosti. „Din cele 19 de bănci din Federația Rusă implicate, 10 deja au pierdut licențele, iar alte două sunt în proces de asanare”, este citat șeful departamentului analitic al băncii BKF, Maxim Osadci.

Speakerul Andrian Candu a făcut joi seară, într-o apariţie televizată, câteva precizări referitoare la data alegerilor prezidenţiale. Realitatea.md le sintetizează: Decizia în Parlament privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale va fi luată atunci când vor fi gata modificările care trebuie operate la Codul Electoral, iar din acel moment, conform Codului bunelor practici în domeniul electoral al Comisiei de la Veneția, stabilește un termen de 4-6 luni până în ziua alegerilor. Astfel, prezidențialele din acest an ar putea avea loc în perioada dintre sfârșitul lunii august - începutul lunii noiembrie.

Unimedia.md scrie despre reacția Procuraturii la solicitările societății civile ca ședințele de judecată în cazul fostului premier Vlad Filat să fie publice. După ce mai multe ONG-uri au făcut un apel public în acest sens, Procuratura Generală spune într-un comunicat de presă că decizia ca sedinţele de judecată să fie închise a fost luată de instanţa de judecată în baza argumentelor prezentate de procurorul pe caz. Iar aceste argumente nu s-au bazat pe dorinţa procurorului ca şedinţa să fie inchisă, ci pe obligaţia lui de a nu permite ca şedinţa de judecată în acest caz să pericliteze ancheta în dosarul care a rămas în procedura Procuraturii Anticorupţie în privinţa celorlalte capete de acuzare ce-l vizează pe Vladimir Filat.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG