Linkuri accesibilitate

Cum îşi recuperează BNM banii de la cele trei bănci implicate în „furtul miliardului” (Ziarul Național)


Nicolai Timofti, portrete la sfîrșit de mandat (Ziarul Național, newsmaker.md, noi.md).

Pe pagina web a ziarului „Timpul”, jurnalistul Pavel Păduraru, semnează un articol despre Partidul Socialiștilor, prima și deocamdată singura formațiune politică de la Chișinău care a obținut undă verde pentru a-și promova imaginea în stânga Nistrului. Potrivit sursei citate, de aproape jumătate de an, un ziar al PSRM - „Социалисты за Приднестровье” („Socialiștii pentru Transnistria”) este distribuit în regiunea transnistreană, în condițiile în care presa de la Chișinău e interzisă acolo. Liderul socialiștilor Igor Dodon confirmă că ziarul e al partidului său. Întrebat cum ajung peste Nistru ziarele, Dodon a spus: „Nu știu, întrebați-i pe ei”.

Potrivit fostului judecător Dumitru Iancev, de la Bender, ziarele ar fi împărțite de către angajații securității din regiune și de persoane afiliate acestora, scrie sursa citată. În articol se sugerează că acesta ar fi un plan al Kremlinului pentru a garanta un scor electoral mai bun pentru PSRM la următoarele alegeri. Într-o eventuală confruntare în turul doi al alegerilor prezidențiale, de exemplu, voturile transnistrenilor ar putea juca un rol decisiv pentru o eventuală victorie a socialistului Igor Dodon, scrie jurnalistul. „Faptul că Rusia se arată satisfăcută de acțiunile și declarațiile lui Igor Dodon o demonstrează și presa de peste Nistru. Liderul socialiștilor este cap de afiș în știrile despre situația politică de la Chișinău”, mai notează autorul.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00
Link direct

În ediţia tipărită a „Ziarului de Gardă” aflaţi că firma care gestionează mai multe gherete „Coffee Time”, o presupusă afacere a familiei edilului capitalei, şi-a schimbat adresa juridică, pentru a se distanţa, probabil, de familia Chirtoacă. „Ziarul de Gardă” a scris la finele lunii ianuarie că firma avea adresa juridică în apartamentul soacrei fratelui primarului Dorin Chirtoacă. Jurnaliştii au descoperit că noua adresă a companiei care împânzește orașul cu gherete are şi ea legături cu familia soacrei fratelui edilului capitalei.

O altă investigaţie a „Ziarului de Gardă” concluzionează că în Moldova sunt întreprinderi de stat care obțin, fără concurență, contracte de milioane pentru servicii prestate instituțiilor care le-au fondat. Aceste întreprinderi de stat, care câștigă contractele din oficiu, doar pentru că legea e de partea lor, sunt nevoite deseori să apeleze la serviciile companiilor private pentru a-și putea îndeplini obligațiile față de beneficiar. Astfel, întreprinderile monopoliste se transformă în simpli intermediari între agenții economici privați și instituțiile de stat care, într-un final, beneficiază de acele servicii.

Despre cum îşi recuperează BNM banii de la cele trei bănci implicate în „furtul miliardului”, aflaţi pe pagina web a „Ziarului Naţional”. Timp de cinci luni de la lichidarea Băncii de Economii, a Băncii Sociale și a Unibank-ului, BNM a reușit să recupereze mai puţin de 4% din creditele de 14,5 miliarde de lei acordate acestor bănci în 2014, scrie sursa citată. Experții susțin că, în cel mai bun caz, băncile vor întoarce încă cel mult 800 de milioane de lei. „De restul banilor, 13 miliarde, BNM ar trebui să uite”. Comisiile de lichidare de la cele trei bănci au depus mii de cereri în judecată pentru recuperarea creditelor acordate. Printre cei care au ajuns în fața instanței nu se regăsește însă niciuna dintre companiile cu credite de sute de milioane de lei, despre care se menționa în raportul „Kroll”. „Ziarul Naţional” mai relatează că între timp mai multe companii nu mai sunt obligate să întoarcă milioanele împrumutate de la cele trei bănci, obţinând câştig de cauză în instanțe.

Tot în „Ziarul Naţional” puteţi citi un punct de vedere al editorialistului Victor Ciobanu la expirarea mandatului preşedintelui Nicolae Timofti. „A fost cu siguranță cel mai neobservat și cel mai neimplicat președinte. Cu excepția poate a unei replici date lui Putin și a nedesemnării lui Plahotniuc în calitate de prim-ministru.” Chiar dacă nu a demonstrat că are poziţie, pentru că parţial nici nu putea să o facă, Timofti va intra totuşi în istorie, crede Ciobanu, doar că „cu o inscripţie scurtă, ca pe o piatră funerară”. În opinia editorialistului, viitorul preşedinte ar trebui să fie „independent şi puternic”, unul „care va tăia ca-n varză în acest sistem putred și corupt”. Numai că guvernarea va avea mare grijă ca alegerile prezidențiale să fie câștigate de cine trebuie, afirmă Victor Ciobanu.

Moldova nu a mai avut un șef de stat atât de discret” notează, la același subiect, Xenia Florea într-un comentariu publicat pe „noi.md”. Autoarea observă, între altele, că Nicolae Timofti este primul președinte al Republicii Moldova care și-a declarat deschis viziunile sale pro-românești. În așa fel, crede autoarea, Timofti nu a reuşit să devină un președinte al tuturor cetățenilor. Xenia Florea crede că Timofti va intra în istorie ca un președinte „fără putere reală și independență”, care a intrat, practic, „într-un conflict cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, la Summitul CSI de la Minsk” și care i-a decorat pe funcționari „nu pentru merite, ci pentru integrarea europeană”.

O amplă analiză despre cei patru ani de președinție ai lui Nicolae Timofti publică și portalul de expresie rusă „newsmaker.md”. „Pentru a înțelege ce i-a reușit și ce nu i-a reușit lui Nicolae Timofti e suficient să privim datele ultimelor sondaje în care rată încrederii în președinte e de 1% față de 78% a neîncrederii totale”. Se amintește că Timofti a fost o figură de compromis în contextul unor tensiuni între liderii coaliției de guvernare de atunci – Vlad Filat și Vlad Plahotniuc. „Președintele nu a reușit să consolideze societate și nici să soluționeze problema transnistreană”, scrie sursa citată. Newsmaker amintește despre memorabila polemica între Putin și Timofti la sumitul CSI de la Minsk din 204. Timofti a acuzat atunci Moscova că a impus embargou la produse moldovenești și a exclus practic Moldova din zona de liber schimb din CSI ca răspuns la semnarea acordului de asociere UE-Moldova. Este amintită și cea mai contradictorie decorație oferită de șeful statului democratului Vlad Plahotniuc, dar și despre gestul oarecum curajos al președintelui, pe final de mandat, și anume publicarea seriei de documente clasificate ale Consiliului Superior de Securitate cu referire la situația financiar-bancară din anii 2012-2015. Cu toate acestea, președintele Timofti a fost o „persoană fără voce”, fiind criticat de aparițiile sale destul de rare în fața publicului și de lipsa de reacție pe marginea unor probleme importante, concluzionează Newsmaker.

„Realitatea.md” prezintă o selecţie a celor mai „tari” declaraţii, inclusiv cele lirice, ale preşedintelui Nicolae Timofti. Totuşi Timofti s-a recomandat în calitate de conducător „tăcut”, scrie sursa citată. „Șeful statului nu și-a trădat principiile nici în ultima zi a mandatului. Nu a făcut nicio conferință de presă, sau o adresare către popor.” Portalul constată că patru ani de mandat nu au trecut în zădar pentru șeful statului. Acesta s-a făcut cu o conductă de gaz proprie în blocul în care locuiește şi în care ceilalți locatari folosesc energia electrică la bucătărie, scrie realitatea.md.

XS
SM
MD
LG