Linkuri accesibilitate

La Kiev au avut loc funeraliile jurnalistului ucrainean Heorhiy Gongadze, asasinat în anul 2000


La Kiev au avut loc funeraliile jurnalistului ucrainean Heorhiy Gongadze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:40 0:00

Mulți ucraineni cred în continuare că adevărații comanditari ai crimei nu au fost aduși încă în fața instanței.

Heorhy Gongadze, cunoscut pentru investigațiile despre corupția politică, a fost răpit în septembrie 2000, iar mai târziu găsit într-o pădure de la marginea orașului Kiev, decapitat.

Nouă ani mai târziu au fost descoperite rămățișe ale craniului care, au stabilit anchetatorii, aparțin lui Heorhiy Gongadze.

De la bun început rudele și prietenii jurnalistului au spus că e vorba despre o crimă comandată politic.

Mama jurnalistului, Lesia Gongadze, a refuzat să recunoscă trupul ca aparținând fiului său, din acest motiv rămășițele pământești ale lui Heorhiy Gongadze au fost păstrate la morgă. Ea a decedat însă în noiembrie 2013.

Soția lui Gongadze, Miroslava, în prezent directoarea serviciului ucrainean al postului de radio Vocea Americii, alături de cele două fiice ale lui Gongadze, Solomia și Nana, au venit de la Washington pentru a-l petrece în ultimul drum.

Au refuzat însă să le vorbească jurnaliștilor, dorința lor fiind ca înmormântarea să fie discretă. Totuși, au întocmit o declarație care a fost citită de un bun prieten al jurnalistului.

„Cel care a comandat asasinarea lui Heorhiy Gongadze trebuie să răspundă în fața legii mai devreme sau mai târziu. Libertatea cuvântului și democrația vor fi cea mai bună recompensă pentru memoria lui Heorhiy”, se spune în declarație.

În 2008, trei foşti ofițeri de poliţie au fost condamnați pentru moartea jurnalistului. În 2012, fostul general de poliție Oleksi Pukaci a fost trimis la închisoare pe viață, fiind găsit vinovat de strangularea lui Gongadze.

Întrebat atunci dacă îi este clar verdictul, fostul general de poliție a afirmat că-i va fi clar atunci când alături de el se vor afla fostul președinte ucrainean Leonid Kucima și fostul consilier prezidențial Volodimir Litvin.

În pofida acestor condamnări, mulți ucraineni cred în continuare că adevărații comanditari ai crimei nu au fost aduși încă în fața instanței. Gongadze, editorul site-ului de știri „Ukrainska Pravda”, fusese un critic ferm al președintelui de atunci, Leonid Kucima.

Mai multe înregistrări audio ar demonstra că fostul președinte ucrainean și oameni din anturajul său ar fi implicați în răpirea și decapitarea lui Gongadze.

Într-una din înregistrări, se presupune se presupune că ar vorbi președintele Kucima, le-ar fi ordonat unor oficialități „să se ocupe” de Gongadze.

În 2011, procurorii l-au pus sub acuzare pe Kucima, însă un tribunal a clasat dosarul.

Viktoria Siumar, președinta Comitetului pentru libertatea cuvântului din Parlamentul de la Kiev, crede că nu se poate vorbi despre schimbări reale în Ucraina atâta timp cât această crimă nu va fi descoperită:

„Cred că e o chestiune de onoare pentru tinerii politicieni și cei care au venit la putere după 2014 să insiste pe investigații obiective, astfel încât cei care sunt cu adevărați vinovați să stea în spatele gratiilor”.

Adjunctul administrației președintelui Petro Poroșenko, Rostislav Pavlenko, prezent la înmormântarea de marți, a dat asigurări că actualele autorități îi vor trage la răspundere pe adevărații comanditari ai crimei, afirmând că „un asemenea caz nu are termen de prescripție, iar societarea trebuie să aibă răspunsuri la toate întrebările care o frământă”.

XS
SM
MD
LG