Linkuri accesibilitate

„Tactica europenilor pare să răstoarne planurile oficialilor moldoveni, deoarece aceştia vor să vadă rezultatele obţinute la aplicarea legilor şi nu doar adoptarea lor” (Dionis Cenușă/IPN).

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu notează într-un comentariu pentru „Deutsche Welle” că oficialii ruși curtează din nou autoritățile moldovene, referindu-se la apropiata vizită la Chișinău a ministrului adjunct de Externe, Grigori Karasin. Autorul observă că după anunțul acestei vizite, șeful diplomației moldovene, Andrei Galbur, a precizat că „dialogul cu Moscova nu înseamnă renunțarea la parcursul european”. Aceasta în timp ce unii analiști politici, scrie Călugăreanu, susțin că o guvernare care se declară pro-europeană și care se descalifică prin acte de corupție este exact ceea ce își dorește în acest moment Rusia în Moldova. În opinia jurnalistului, Karasin vine la Chișinău ca un „frate mai mare” supărat, și potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, acesta va avertiza autoritățile moldovene asupra „lipsei de temei în instituirea tot mai frecventă a interdicțiilor în cazul unor cetățeni ruşi, precum și presiunii exercitate asupra mass media de limba rusă din Republica Moldova.

Deschide.md publică un comentariu semnat de Iulian Chifu. Acesta constată că în culise, încep poziționările pentru alegerile prezidențiale, iar marea dilemă este dacă optezi pentru votul util sau pentru poziționarea propriului partid. Varianta optimă, în opinia sa, este un candidat pro-european, propus de opoziţia din stradă şi susţinut de guvernare, pe principiul independenţei şi a echilibrului puterilor la nivel politic. La fel, opoziţia pro-rusă va încerca să meargă cu un singur candidat, dar ştiind rivalităţile Usatâi – Dodon, e puţin probabil ca această zonă de stânga să nu aibă candidat, remarcă editorialistul. El notează că și opoziţia din stradă, partidele noi apărute sau în curs de apariţie, PDA a lui Andrei Năstase şi PAS al Maiei Sandu, au nevoie de consacrare.

„Ziarul Național” încearcă să dezlege „SECRETELE” noului guvernator al BNM.” Jurnaliștii constată că proaspătul guvernator al Băncii Centrale, Sergiu Cioclea, evită să vorbească despre activitatea sa din ultimul an, de când nu mai lucrează oficial nicăieri. „Cioclea s-a concediat, în mod misterios, cu un an în urmă de la banca franceză „Paribas”, iar de atunci se consideră oficial șomer”, se menționează în articol. Jurnaliștii scriu că în pofida prestigiului mondial, banca la care Cioclea a făcut carieră timp de mai bine de 17 ani a fost implicată în ultimii cinci ani în scandaluri de răsunet, fiind acuzată inclusiv de complicitate în așa-zisa „spălătorie rusească”.

Într-un comentariu pentru Agenția IPN, politologul Dionis Cenușa scrie că afirmația autorităţilor moldoveneşti precum că europenii au susţinut Guvernul de la Chişinău în cadrul Consiliului de Asociere UE-RM este adevărată doar parţial. Partea europeană a salutat mai multe acţiuni întreprinse recent de către guvernare, dar UE nu a renunţat deloc la solicitarea „reformelor şi rezultatelor tangibile”, în special în justiţie, anti-corupţie sau liberalizarea pieţii media. Autorul comentariului este de părere că autoritățile de la Chișinău, în condiţiile unei izolări politice în interiorul și exteriorul ţării, vor avea nevoie de reuniunea Consiliului de Asociere de la Bruxelles pentru a sparge gheaţa în raport cu Bruxellesul. Paşii pozitivi întreprinşi de către guvernarea de la Chişinău şi recunoscuţi de către europeni în cadrul Consiliului de Asociere nu sunt suficienţi pentru a restabili încrederea UE. Acum, guvernarea mizează pe faptul că reformele promovate în cadrul Consiliului de Asociere UE-Moldova ar putea produce efectul „bulgărului de zăpada”, europenii fiind astfel constrânşi să recompenseze guvernarea. Tactica europenilor pare să răstoarne planurile oficialilor moldoveni, deoarece aceştia vor să vadă rezultatele obţinute la aplicarea legilor şi nu doar adoptarea lor”, scrie Dionis Cenușă. El observă că, de regulă, rezultatele anumitor legi pot fi observate în cel puţin 1-2 ani, iar acest fapt dovedește că UE vrea rezultate livrate cât mai devreme posibil, adică reforme implementate acum şi aici.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG