Linkuri accesibilitate

Barack Obama: „E timpul să uităm trecutul și să privim spre un viitor comun”


Ultima zi a vizitei istorice făcute de președintele american în Cuba.

În ultima zi a vizitei sale în Cuba, președintele Statelor Unite, Barack Obama, a ținut un discurs la Gran Teatro de la Havana, în care a vorbit despre vitorul relațiilor dintre cele două țări, înghețate timp de jumătate de secol. Discursul a fost difuzat în direct la televiziunea cubaneză.

Președintele american și-a început cuvântarea cu un mesaj de susținere pentru autoritățile belgiene. „Suntem solidari cu poporul belgian și condamnăm atacul cumplit asupra oamenilor nevinovați. Vom face tot posibilul pentru a-i trage la răspundere pe cei care se fac responsabili de aceste atacuri” a menționat Barack Obama, făcânt apel la unitate în fața celor care amenință securitatea cetățenilor din întreaga lume.

În ce privește relațiile cu Havana, președintele american a spus că a venit în Cuba pentru a „șterge ultimele reminiscențe ale războiului rece” și pentru a „întinde mâna prieteniei” poporului cubanez.

În discursul său, Barack Obama a pledat în favoarea libertăților politice în Cuba, inclusiv dreptul la libera exprimare și confesiune, observând că disidenții nu sunt tolerați pe insula comunistă.

Promisiunea sa că va insista pe lângă Congresul american ca să fie ridicat embargoul împotriva Cubei a fost primită cu aplauze de cei adunați la Gran Teatro de la Havana.

„E timpul să uităm trecutul și să privim spre un viitor comun” a fost îndemnul președintelui american la finalul discursului.

În decursul zilei, Barack Obama s-a întâlnit cu un grup de disidenți și opozanți cubanezi la Ambasada SUA.

Luni, 21 martie, Barack Obama a avut un schimb de replici mai dure cu omologul său cubanez pe tema drepturilor omului. care a scos la iveală disensiunile dintre cele două țări în chestiuni fundamentale ale democrației, precum respectarea drepturilor omului, libertatea de expresie, a întrunirilor și a religiei. În replica, președintele cubanez Raul Castro a reproșat Statelor Unite că aplică duble standarde.

Călătoria lui Barack Obama la Havana, este prima a unui preşedinte american în ultimii aproape 90 de ani și este văzută ca un pas important pentru îmbunătăţirea relațiilor dintre cele două țări cu sisteme politice diferite. Ultima vizită a unui președinte american în Cuba a avut loc în 1928. Statele Unite și Cuba au reluat oficial relațiile diplomatice în iulie anul trecut, după o pauză de peste 60 de ani.

XS
SM
MD
LG