Linkuri accesibilitate

Tudor Ștefan: „Sper foarte mult că organele de drept de aici, forţele de ordine din toată Europa se vor mobiliza”


Un omagiu adus victimelor atacurilor terorioste de la Bruxelles, 22 martie 2016.

Opinii ale unor cetățeni moldoveni care trăiesc la Bruxelles după atacurile teroriste de marți.

Tudor Stefan este directorul Asociației obștești Synergetica Eur/Est și se află la Bruxelles.

Europa Liberă: Ce semnale dau aceste atentate care au loc? Pe cine avertizează? Ce emoții trăiesc cei care se află în aceste împrejurimi?

Tudor Ștefan: „Toată lumea este șocată de ceea ce se întâmplă și de ce vede în jur pentru că nimeni nu s-a așteptat la așa ceva, să aibă loc un act terorist în capitala întregii Europe. E o societate destul de cosmopolită aici, dar toți sunt pașnici, toleranți. Am fost în mai multe regiuni ale Bruxellesului. N-am avut niciun fel de problemele, oamenii sunt foarte primitori, binevoitori. Acum, probabil, este timpul ca autoritățile să se implice cât mai serios și să readucă această stare…”

Europa Liberă: E panică, e frică? Ce domină mai mult?

Tudor Ștefan: „Imaginează-ți că îți bei cafeaua, cum s-a întâmplat cu mine dimineață, și vrei să ieși undeva în oraș, dar imediat deschizi televizorul şi îţi dai seama că se întâmplă ceva incredibil. Şi ce poţi să faci? Eşti speriat, eşti anunţat de organele de drept că oraşul este blocat, nu te poţi deplasa nicăieri pentru că nimic nu lucrează. E o stare într-adevăr de oripilare totală.”

Europa Liberă: Tudor Ştefan cât de des s-a gândit sau se gândeşte la securitatea proprie, la securitatea în oraşul unde trăieşte, în ţara unde trăieşte, în general?

Tudor Ștefan: „Te gândeşti permanent. Dar îţi dai seama că, aflându-te în metrou sau la aeroport, călătoresc foarte des, se poate întâmpla orice. Acum doar Cel de Sus, probabil, este unica noastră speranţă că ne va ajuta şi ne va avea în pază. Dar nu vreau să cred că aceasta e ultima soluţie. Sper foarte mult că organele de drept de aici, forţele de ordine din toată Europa se vor mobiliza şi vor înlătura cât de curând pericolele unor asemenea atentate.”

Europa Liberă: Acolo, în capitala belgiană, vă aflaţi mai mulţi moldoveni. Aţi încercat voi între voi să comunicaţi, să daţi de ştire că sunteţi în siguranţă?

Tudor Ștefan: „Da, ne-am scris, comunicăm, ţinem legătura între noi. E o comunitate aici de moldoveni destul de numeroasă, suntem cu prima ocazie gata să ne vedem, să ne ajutăm, să discutăm. Dar sunt şi unele situaţii de genul acesta, când nu ştii ce să faci, dar, probabil, e nevoie de mai mult curaj ca să depăşim momente din acestea, să fim mai atenţi, mai cooperanţi. Nu știu ce să zic. Chiar suntem şocaţi.”

Europa Liberă: Şocul acesta vă face mai puternici?

Tudor Ștefan: „Acum te afli în situaţia aceasta şi vrei să realizezi cum poţi să procedezi sau să poţi contribui cu ceva. Dar nu depinde absolut nimic de noi. Eu nu ştiu cine sunt structurile respective, teroriste, e foarte complicat.”

Europa Liberă: Guvernul de la Bruxelles a anunţat ridicarea nivelului de alertă pe întreg teritoriul Belgiei. Ziceai că e greu să ieşi în oraş, oricum, forţele de ordine sunt în alertă. Dar cu ce gânduri ai ieşi în stradă?

Tudor Ștefan: „Chiar şi aici la noi cineva mai merge, mai circulă unele maşini. Dar, în principiu, tot oraşul este blocat, pentru că e alertă maximă de securitate. Lumea, probabil, se deplasează de nevoie, de necesităţi urgente, să-şi cumpere ceva de la supermarket. Fiecare iese în stradă după necesităţile lui. Da, armata şi poliţia aici exact după atentatele din Paris este în alertă maximă, patrulează străzile. Nu poți să reproşezi nimic în sensul acesta. Localnicii mai oficial, mai neoficial, dar într-un fel sunt cam decepţionaţi de migranţi, de situaţii de genul acesta, când mulţi se comportă anormal, după părerea lor. Dar nu sunt expuse în public asemenea proteste sau nemulţumiri. E o cale pe care ei au dezvoltat-o de mulţi ani, de convieţuire împreună, de a te ajuta, depăşi unele probleme. Eu sper că şi situaţii de genul acesta vor fi depăşite. Eu sunt de felul meu foarte optimist. Da, sunt nemulţumiri, sunt multe probleme de rezolvat chiar şi aici, dar cred că întotdeauna există un consens, o înţelegere şi o rezolvare a problemelor. Eu cred că aceasta nu ar trebui să pună restricţii pentru comunicarea între diferite naţiuni. Aici tradiţional există un consens, e un oraş cosmopolit, o cultură, oameni din toate colţurile lumii, toţi sunt ok, foarte amabili, foarte drăguţi.”

XS
SM
MD
LG