Linkuri accesibilitate

„Ziua neagră a Belgiei”


În principalele capitale europene și în Statele Unite au fost luate măsuri sporite de securitate.

Peste 200 de zboruri catre Bruxelles au fost anulate sau deviate dupa cele trei explozii care au avut loc marți dimineata in capitala Belgiei.

Masurile de securitate au fost intarite la toate aeroporturile mari europene şi americane. Aeroportul Zaventem de la Bruxelles a ramas inchis la orele după amiezii, doua gari importante din oras urmau să se deschidă la ora 16.00, ora locala, dar gara centrala ramane închisa. Efectivele de securitate la cele doua gari redeschise au fost intarite cu 500 de soldati, scrie presa locala. Oamenii au fost sfatuiti de catre autorităţi si politie sa nu îşi părăseasca locuinţele. Premierul belgian Charles Michel a declarat că marți 22 marie 2016 este „ziua neagra a Belgiei”.

Gradul de alerta terorista in Belgia este cel maxim si masurile de securitate au fost intarite in gari, statii de metrou si de autobuze. Toate reţelele de transport sunt inchise, iar autorităţile fac apel la calm si solidaritate.

Reţeaua trenurilor Eurostar catre si de la Bruxelles nu functioneaza. Aeroporturile din capitala Belgiei ramin şi ele inchise pina la noi indicaţii.

Reţeaua de socializare Facebook a activat un sistem special pentru ca oamenii sa isi poata gasi mai usor prietenii, iar cei aflati la Bruxelles in aeroporturi sau metrou sa isi poata anunta prietenii si familiile ca sunt in siguranţă. Potrivit Facebook, sistemul a fost functional la trei ore după cele trei atacuri, declarate teroriste de procurului federal belgian Frederic Van Leeuw.

Masurile de securitate au fost intarite la aeroporurile franceze, in gari si in statiile de metrou, a anunţat ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve. Actiuni similare au fost luate la aeroporturile din Londra, Praga, Amsterdam si Viena, si in garile principale ale acestor orașe.

Caile ferate germane au anuntat că au oprit trenurile de mare viteza catre Bruxelles, si ca ele se opresc acum la orasul de granita Aachen.

Guvernele din Marea Britanie, Olanda, si Polonia au anuntat şedinte de urgenta pentru a intari masurile de securitate.

Guvernul spaniol a anuntat ca se reuneste de urgenta in marți seara, dar pina acum a pastrat gradul de alerta terorista la nivelul 4, adica sub cea maxima.

In Grecia, chiar daca masurile de securitate vor fi intarite in porturi, aeroporturi si gari, nu vor fi luate masuri speciale in legatura cu refugiatii şi migrantii care se afla acolo. Associated Press citeaza declaratia purtatoarei de cuvint a guvernului elen Olga Gerovasili care a spus: „noi nu facem nici o legatura intre cele doua probleme. Daca am face acest lucru, asta ar insemna o înfringere pentru Europa”.

Ministerul austriac de interne a anunţat ca prezenta forţelor de ordine va fi intarita pe strazile din Viena si din alte orase mari ale ţării, chiar daca nu pare sa existe o conexiune austriaca in legatură cu atacurile de la Bruxelles.

Masuri de securitate sporite au fost luate si in marile orase americane, chiar daca oficialităţi din domeniul securitatii spun ca nu exista dovezi că ar exista ameninţări specifice pentru Statele Unite.

La New York, Washington DC, Los Angeles, si Chicago, ofiteri de securitate imbracati in civil au întarit securitatea la ghişeele celor mai mari linii aeriene americane – Delta, United si American Airlines. Zborurile lor catre si dinspre Bruxelles au fost anulate sau unele din ele deviate pe alte rute. La New York, la cele doua aeroporturi au fost activate trupele Garzii Naţionale.

La Moscova, ministrul rus al transporturilor a anunţat si el ca vor fi re-evaluate masurile de securitate la aeroporturile ruseşti.

Ca urmare a atacurilor de la Bruxelles, pe pieţele bursiere, moneda unică europeană s-a devalorizat fata de dolarul american, iar pretul aurului si cel al yenului japonez au crescut. Agentia Reuter relatează că a scăzut și valoarea actiunilor in sectorul turistic.

XS
SM
MD
LG