Linkuri accesibilitate

Belgia sub stare de alertă avansată după o serie de atacuri cu bombe și cel puțin 34 de morți


Aeroportul de la Bruxelles a fost evacuat după explozii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:19 0:00

Martorii vorbesc de împușcături și strigăte în arabă înaintea celor două explozii produse în jurul orei opt dimineața.

Aeroportul din Bruxelles a fost închis în urma a două explozii în holul plecărilor produse în jurul orei opt dimineața. Întregul sistem de transporturi publice a fost oprit după o altă explozie într-o stație de metro în apropierea instituțiilor europene. Un bilanț oficial provizoriu vorbește de cel puțin 34 morți, 20 la metro, 14 la aeroport și numeroși răniți.

Guvernul a anunțat ridicarea nivelului de alertă la nivelul 4 pe întreg teritoriul Belgiei. Un consiliu de securitate de urgență se va ține în această dimineață. Căile de acces spre aeroport au fost închise iar toate cursele deturnate spre Antwerpen (Anvers) și Charleroi.

Imagine de ansamblu a aeroportului de la Bruxelles
Imagine de ansamblu a aeroportului de la Bruxelles

Aeroportul, numit Zaventem, de la numele localității apropiate, fusese deja criticat pentru lipsuri in securitate. Multe din persoanele care lucrează acolo sunt de origine magrebină, in special în secțiunea bagajelor.

Securitatea putea fi atât de coborâtă in unele părți, încât în februarie 2013 a avut loc chiar un jaf înarmat direct pe tarmac, la plecarea unui zbor cu pietre prețioase.

Martorii vorbesc de împușcături și strigăte în arabă înaintea exploziilor. Populația este calmă, chiar dacă orașul e traversat de armată, poliție și ambulanțe.

O nouă explozie a avut loc pe linia de metrou care duce la instituțiile europene. Mica gară Schuman din apropierea instituțiilor europene a fost închisă. Potrivit surselor de presă explozia ar fi cauzat rănirea a cel puțin 15 persoane.

Utima dată când un atentat terorist a avut loc in aeroportul din Bruxelles a fost în 1979, când teroriști palestinieni au aruncat grenade..., dacă e să uităm atacul înarmat direct pe tarmac, în 2013, când a fost jefuit un avion... dar aceia erau doar bandiți, n-au ucis pe nimeni.

Exploziile au avut loc la patru zile după capturarea la Bruxelles a lui Salah Abdelslam, proncipalul supect în atacurile teroriste de la Paris, în noiembrie anul trecut.

În ajunul atacurilor din Bruxelles, guvernul Belgiei luase deja decizia de a modifica legislația astfel încât cetățenii belgieni care se întorc din Siria să fie de acum înainte provizoriu încarcerați, în așteptarea anchetei și eventual a unui eventual proces.

Cu totul, organismul oficial însărcinat cu măsurile anti-teroriste Ocam – l’Organe de coordination pour l’analyse de la menace – a recenzat 451 de belgieni care au plecat să lupte în Siria, cel mai ridicat procent din Europa raportat la populație. Din aceștia - 117 s-au întors și se află actualmente în Belgia, 269 sunt încă în Siria, 6 se află pe drum spre Siria, iar 59 au eșuat în tentativa de a ajunge acolo.

Autoritățile i-au clasificat pe cei 117 aflați în Belgia in cinci categorii, în funcție de gradul de radicalizare și periculozitate.

Odată modificată legea, cei care se întorc din Siria vor fi de acum înainte sistematic încarcerați.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG