Linkuri accesibilitate

Corupția - principala problemă a tranziției bulgare


Proteste anticorupție la Sofia în fața Parlamentului în 2013
Proteste anticorupție la Sofia în fața Parlamentului în 2013

60% din bulgari consideră că, în loc să scadă după aderarea la Uniunea Europeană, corupția a crescut.

60% din bulgari consideră că, în loc să scadă după aderarea la Uniunea Europeană, corupția a crescut. În opinia majorității, problemele provin de la vârfurile puterii și din Procuratura nereformată.

Concluziile alarmante despre creșterea corupției și scăderea încrederii în principalele instituții ale statului desprinse din sondajul național al agenției „Alpha Research”, își găsesc în aceste zile confirmarea în câteva evenimente.

Consiliul Suprem de Justiție l-a audiat pe anchetatorul penal Boiko Atanasov, care l-a acuzat pe procurorul șef Sotir Țațarov de mușamalizarea unor dosare de corupție la nivel înalt prin formula „autor necunoscut”. Atanasov a mai spus că la Serviciul Național de Anchetă Penală funcționează un comandou care anchetază în secret lideri politici, înalți magistrați și oameni de afaceri. La nevoie ei sunt amenințați că dacă nu acționează în modul dorit de sus dosarele cu autor necunoscut vor fi introduse la tribunal cu numele celor vizați. Atanasov nu a dezvăluit cine sunt papușarii Procuraturii, dar a făcut aluzie că ei se află printre liderii actualei coaliții și oligarhii apropiați puteriii.

Anchetatorul penal a vorbit despre presiunile exercitate asupra unor colegi ai săi. După el, din 120 de cazuri anchetate în 2015 de Serviciul de anchetă penală a capitalei, 115 au fost împotrivă unor autori necunoscuți. El a adăugat că nu dorește să participe la orchestrarea de dosare și la executarea de comenzi politice.

Acuzații la adresa șefilor Procuraturii a adresat și Radan Kănev, copreședintele Blocului Reformator care face parte din coaliția aflata la guvernare. El a amintit că ultimul raport de țară conține o recomandare unică în practica Comisiei Europene – că Procuratura bulgară să fie supusă unei monitorizări externe.

„Refuzul de a fi reformat sistemul centralizat moștenit de la regimul comunist reprezintă un grav eșec al actualei guvernări”, a mai spus Kănev. Este respinsă cu încapăținare ideea creării, la baza experienței Italiei și României, a unui serviciu independent de combatere a corupției la nivel înalt.

„Este real pericolul ca frontiera externă a Uniunii să treacă pe Dunăre izolând Bulgaria”, a avertizat liderul dreptei tradiționale. El a cerut crearea, după modelul românesc, a unei Procuraturi din care să nu mai facă parte procurori din vechiul regim. „Faptul că 40-50% din banii publici dispar în scheme de corupție impune monitorizarea europeană a procuraturii bulgare”, a concluzionat Kânev.

Previous Next

XS
SM
MD
LG