Linkuri accesibilitate

Criza majoră a atletismului rus și dopajul cu Meldonium


Patru atleți cu teste pozitive se adaugă listei celor 16 sportivi ruși acuzați în cadrul afacerii de „dopaj organizat” de care este acuzată Rusia.

Încă patru atleți ruși au fost depistați pozitiv la testul de dopaj cu substanța interzisă meldonium, fiind subminate din nou încercările Rusiei de a depăși interdicția de participare la competiții internaționale, înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Rio. O relatare în rezumat a agenției Reuters.

Cel puțin 16 sportivi și sportive din Rusia au fost prinși că folosesc meldonium, după ce Agenția Mondială Antidoping l-a plasat pe lista substanțelor interzise la 1 ianuarie 2016. Printre cei prinși - jucătoarea de tenis Maria Șarapova, înotătoarea Iulia Efimova sau campionul olimpic la short-track Semion Elistratov.

Astăzi, șeful Federației de Atletism din Rusia, Dmitri Șliahtin a spus că și patru atleți au fost depistați pozitiv, deși ministrul sportului Vitali Mutko declara anterior agenției Reuters că meldonium nu este folosit în atletismul rus.

Șliahtin nu a spus cine sunt cei patru și nu era limpede dacă printre ei se numără și sprintera Nadejda Kotliarova, specialistă în proba de 400m, care a recunoscut sâmbătă că a folosit substanța interzisă.

Produs în anii 1970 în fosta Uniunea Sovietică, mai exact în Letonia, meldonium este un medicament protector pentru celulele cardiace vândut doar în țările din Estul Europei. Se presupune că el ameliorează rezistența la efort.

Atletismul rus se confrunta și așa cu o criză majoră, ca urmare a unui raport dat publicității la sfârșitul anului trecut, care dezvăluia existența unui „dopaj organizat” în Rusia. În urma raportului respectiv, Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism a decis să interzisă participarea atleților ruși la toate competițiile internaționale, existând riscul ca aceștia să rateze inclusiv Jocurile Olimpice 2016, care încep pe 5 august la Rio. Ar fi o umilință pentru o supraputere a atletismului, cum este Rusia, scrie Reuters.

Autoritățile ruse încearcă să demonstreze că fac totul pentru a respecta standardele antidoping. Dar știrea de azi nu le ajută cu nimic în această privință.

Ministrul sportului a declarat imediat că scandalul folosirii de meldonium în atletismul rus nu trebuie să fie pus în legătură cu pregătirile țării sale de Jocurile Olimpice. Atleții, a spus el, vor fi testați de cel puțin trei ori până la Rio.

„Planul testărilor este absolut clar. Sportivii noștri au fost avertizați – pot fi testați în orice clipă. Sarcina lor este să se pregătească de Olimpiadă”, a spus Mutko citat de agenția TASS.

De când jucătoarea de tenis Maria Șarapova, fostă numărul unu în lume, a recunoscut că ia meldonium, au fost depistați pozitiv cel puțin 100 de sportivi din multe țări.

În mod ironic, vânzările acestei substanțe care ar mai fi folosită la tratarea diabetului s-au dublat în Rusia de la izbucnirea scandalului de dopaj. Un studiu publicat vineri arată că, din 7 până în 13 martie, au fost vândute peste 78 de mii de cutii de meldonium.

'„Scandalul de dopaj a fost o foarte bună publicitate pentru meldonium și l-a făcut cunoscut unui public mult mai larg”', a spus pe site-ul său autorul studiului, societatea DSM Group, specializată în sectorul farmaceutic din Rusia.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG