Linkuri accesibilitate

Schimbul de mesaje Alexandru Tănase-Ion Sturza (Timpul)


Excluderea chioșcurilor din categoria unităților de comerț ambulant (e-sănătate.md).

Iulian Chifu, fostul consilier în probleme de securitate a lui Traian Băsescu, prevesteşte într-un text ce apare în Republica Moldova prin intermediul ediţiei de aici a ziarului „Evenimentul Zilei” o „reizbucnire majoră” a confruntării în Estul Ucrainei. Acest lucru s-ar putea întâmpla, după părerea analistului de la Bucureşti, după momentul iunie 2016, când UE va decide ridicarea sau nu a sancţiunilor, după summitul NATO de la Varşovia, din iulie, şi până la alegerile generale din Duma de Stat, din septembrie. Alternativa ar fi, la părerea sa, o operaţiune nouă, surprinzătoare, a Rusiei în altă direcţie, în Odesa, țările Baltice, Caucaz sau Marele Nord. În tot cazul, Iulian Chifu nu crede în varianta ajungerii la „marele târg” între Occident şi Kremlin, de tip Ialta 2. Ar fi o evoluţie mult dorită de Putin, dar totdată care i-ar distruge păentru posteritate numele preşedintelui american.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

Continuă fierberea în urma deciziei Curții Constituționale de a se reveni la alegerea directă a şefuflui statului. După ce fostul premier Ion Sturza a declarat într-o apariţie televizată că Alexandru Tănase şi-ar fi pus punct în carieră cu această decizie, vine rândul preşedintelui Curţii să atace. Sturza ar aplica asupra-i tehnici securiste. În plus, în comunicarea privată cu Tănase acesta ar fi lăudat decizia. Preşedintele Curţii reia chiar mesajul pe care l-ar fi primit de la Sturza a două zi: „Interesantă decizie. Curajoasă ași zice! Sănătate”, i-ar fi scris lui Tănase. „Nu știu când a fost sincer, atunci când făcea complezențe în privat sau când, pentru a se face remarcat, genera titluri de știri „efervescente” celor care sunt gata oricând să le plaseze”, comentează preşedintele CC într-un comentariu de pe blogul său personal, preluat integral de „Timpul” şi, pe bucăţi, de altă media.

Deznodâmânt şi într-o altă întâmplare din week-end-ul trecut: după ce se ridicase vâlvă în presă pe ştirea că Lilian Popescu, fostul președinte democrat al raionului Ialoveni a fost prezent la o adunare de partid, chiar dacă s-ar afla în arest la domiciliu, PD reacţionează prin unul din fruntaşii săi, Sergiu Sârbu. Acesta şi-ar fi prezentat demisia în faţa activului de partid, de asta a fost present, a explicat deputatul PD pe o reţea. „Apropo, beneficiază de prezumția nevinovăției”, mai adaugă democratul în mesajul său. La 28 octombrie 2015, procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au făcut percheziţii la domiciliul fostului preşedinte al Consiliului raional Ialoveni Lilian Popescu într-un caz de estorcare a 180 000 de euro de la administratorul unei companii autohtone.

Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, apare citat de e-sanatate.md pe tema excluderii chioșcurilor din categoria unităților de comerț ambulant. Decizia se pregăteşte în cadrul Ministerului Economiei, iar fostul ministru de finanţe crede că ar fi o încercare de a fenta Legea Antitutun. „Aici este un evident interes și lobbysm la mijloc, pentru că doar vânzătorii de țigări puteau „reuși” să ceară Guvernului o astfel de modificare. Dacă privim mai larg, ne dăm seama că este o încercare de a legaliza, printr-o hotărâre de Guvern, ilegalitățile admise de primăria Chișinău, privind autorizarea și amplasarea gheretelor. De altfel, modificarea nou-propusă îi pică foarte bine primăriei, care nu va încerca să scape de gherete, dând vina pe modificările operate de Guvern.

Culmea, în nota explicativă a documentului dat se vorbește despre „simplificarea accesului consumatorului” și că Ministerul Economiei a elaborat acest proiect gândindu-se doar la binele consumatorului”, comentează Negruţă intenţia pe care o crede o sfidare a bunul simț.

XS
SM
MD
LG