Linkuri accesibilitate

Tubulatura fonorezistentă.

A fost o vreme când, lucrînd în schimbul de dimineață la serviciul românesc al postului de radio Europa Liberă, mă întîlneam cu ochii cîrpiți de somn aproape în fiecare zi la televizor cu Beckie Anderson, prezentatoarea de atunci a emisiunii matinale a rețelei de televiziune CNN.

Datorită ei am aflat într-o zi de Blue Men Group - era probabil o reluare în ziua aceea a unui reportaj transmis cu o seară înainte despre o cu totul neobișnuită, cel puțin pentru mine, trupă de la New York.

Un reportaj care m-a oprit preț de cîteva minute din scrierea știrilor dimineții.

Vă vorbesc acum despre acest grup pentru că am dat recent pe internet peste o formulare care mi i-a adus brusc în minte pe acești oameni: tubulatura fonorezistentă.

Tubulatura fonorezistentă este, doamnelor și domnilor, un tip de conductă util dacă vă deranjează când unul dintre vecini trage apa la toaletă sau face duș în acele ore ale zilei când liniștea e totală în toată casa.

Un instrument, așadar, FONO rezistent, adică face ca sunetului apei trecând prin tuburi să nu mai fie aproape deloc auzit.

Blue Men Group e alcătuit din Matt Goldman, Phil Stanton și Chris Wink, care poartă un machiaj albastru lucios, și folosesc drept instrumente muzicale tuburi de plastic asemănătoare celor utilizate la lucrările de canalizare.

Când cântă în concerte, oamenii ăștia „albaștri” par a fi un paravan „teatral” pentru o trupă de rock, deși muzicienii din spate ar putea fi de fapt trupa de acompaniament a acestei forme de teatru, să-i zicem așa, ecologic.

Și ce fac ei pe scenă sau în diversele filme scurte pe care le-au produs are un mesaj care spune direct: „I’ve been thinking about the future”, care e titlul unei piese de pe albumul „The Complex”, din anul 2003, dar de pe care noi ascultăm acum cântecul „What is Rock”.

Varianta de internet a acestui articol are ca sunet în plus o reluare a vechiului hit disco din 1977 „I Feel Love”, interpretat de Donna Summer.

Căutați așadar Dicționarul de sunete la europalibera.org.

XS
SM
MD
LG