Linkuri accesibilitate

Jurnalul săptămînal al lui Alexei Busuioc.

Născut la data de 18 septembrie 1967 ]n satul Capaclia, raionul Cantemir, Alexei Busioc a urmat studii la Universitatea "Alecu Russo" din oraşul Bălți, dar şi la Universitatea Marc Bloch din Strasbourg. Are o experiență bogată de lucru ca profesor de limba si literatură franceză, a lucrat peste hotare, iar ulterior la Presedinţia Republicii Moldova. Fost consilier raional Cantemir şi primar de Capaclia.

Luni

Trezirea la ora 06.00, ca de obicei cand plec la primarie in sat.

6.30 pornirea spre sat. O ora si 30 de minute si deja am ajuns la mamica acasa, (08.10) unde ca de obicei ma asteapta micul dejun cald si cafeaua fierbine. (ma alinta mamica)

08.35 deja la birou. Ca de obicei, viceprimarul ma asteapta sa-mi raporteze ca totul este in ordine in sat.

9.00 Sedinta operativa.Toti colaboratorii primariei si directorii de institutii din sat prezenti. Am discutat actiunile de salubrizare in sat. Cu Directoarea de gimnaziu am stabilit cand vor iesi copii prin sat la ora educative sa stranga gunoiul de pe strazi.

Am dat raspunsuri la mai multe scrisori.

Am primit vre-o cinci cetateni cu bubuca lor..., care si cu ce..., ba in drum sta un gard nu asa..., ba vecinul i-si face de cap, e.t.c. Pe parcursul la mai multi ani deja ai imunitate...

Te uiti la lucrurile astea normal si reactionezi conform practicii pe care o ai de ani de zile..., convingi cetateanul ca nu este chiar asa de grav si mult mai important este respectul reciproc.

La masa m-am dus la mamica acasa sa mananc. Am taiat cativa copaci uscati din gradina cu drujba si mi-am facut pofta de mancare. La ora 14.00 iar la birou. Discutii cu alti 3 cetateni care vroiau unele sfaturi si ma asteptau cu nerabdare.

Seara la ora 17.00 ma pornesc spre casa. Maine trebuie sa plec la Praga, am de ma pregatit...

Am ajuns acasa. Ceai si o prajitura pe noapte, desi stiu ca nu este bine... Verificarea postei electronice. Am gasit pe NET o dieta « americana ». Am zis ca o sa incerc..., sa vad, chiar este asa cum se descrie.... ? Tare ma tem ca dupa asta sa nu recuperez la loc kilogramele anterioare si inca mai mult.... dar, sotia ma roade ca sunt grasut..., asa ca o fac in mare masura pentru ea, ca sa-i plac !

Am citit toate noutatile de pe mapamond si acuma la culcare.

Ora 22.00, gata pe astazi, fug in pat !

Marti

M-am trezit la ora 7.20

Micul dejun si cafeaua, au fost in fata calculatorului…. Mi-am facut cateva teze pentru discursul de la Praga, oricum, retraiesc.

Pe la ora 11 am inceput sa-mi fac valiza. N-am pus mare treaba in valiza, dar oricum, minimum necesar am nevoie sa fie cu mine. Am verificat de 2-a ori pasaportul, tinand cont ca am patit-o odata chiar in vama…., m-am trezit ca sunt fara pasaport, aoleu ce neplacere….! De atunci sunt foarte atent in primul rand la pasaport.

Vroiam sa ajung cu transport public la aeroport. Dupa ce am asteptat la oprire circa 40 de minute, am inteles ca pot sa pierd avionul. Fuga la taxi.... Iar cheltuiala de bani. Am ajuns in aeroport.. Dupa o ora si jumatate de zbor am ajuns la Viena, unde am facut transfer de zbor spre Praga. La Praga am ajuns la ora 21.00 ora locala, asta inseamna ora 22.00 ora noastra. Fuga la hotel si la somn. Maine am o zi grea.

Miercuri

Trezirea la ora 7.00 ora locala.

Fiind flamand de eri, am dat busna la et.2 (restaurant) unde se serveste micul dejun. Aoleu...si eu vroiam sa slabesc....cu dieta mea americana. Care slabire ? Mancarea de pe lume..., nici nu stiu ce sa aleg ? In fine, am ales ceva bun (cred eu) si dupa masa, fuga in camera sa ma precatesc. Costumul imbracat, pantofii lustruiti, cravata la gat si..., gata de iesit in lume. European Habitat este la editia 3-a si a fost organizat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale din Praga. Am intrat printre primii in sala. A propos, la intrare ne-au verificat aproape ca la aeroport..., de aici am inteles ca vor fi oficialitati importante. O sala imensa si echipata din punct de vedere tehnic cu ultimul răcnet. Delagatia moldoveneasca era amplasata alaturi de delegatia română, ca de obicei. In timpul deschiderii Forumul-ui am facut cunostinta in deaproape cu delegatia moldoveneasca si cea română.

Cuvant de deschidere a avut dna ministru al Dezvoltarii Regionale din Guvernul Cehiei. Un lucru era de remarcat : Erau foarte multe sali divizate pe laboratoare de lucru foarte bine echipate cu difuzoare, traducatori, ecrane mari pe perete.. Toti functionarii, toate persoanele de la deservire, absolut toti vorbeau engleza ! Asta m-a mirat mult si am apreciat la justa valoare tendinta pro-europeana a Cehiei.

Seara am fost invitati de dna Primar de Praga la un restaurant improvizat cu aceasta ocazie intr-o cetate extraordinar de frumoasa. In genere, Praga este un oras extraordinar de frumos si curat !

O mancare excelenta si desigur dupa asta, in mod organizat, asa cum am venit, ne-am intrors cu totii la hotel. (aproximativ 90 de persoane) Fuga in pat la culcare ca maine am o zi si mai grea.

Joi

In sfarsit vine ziua de joi. Si retraiala si mandrie, mai pe scurt un amalgam de sentimente. Am discursul la ora 9.40. Am rugat reprezentantii de la CEMR daca pot sa puna si un interpret de franceza, adica sa tin discursul meu in franceza..., dar pana la urma a trebuit sa tin totusi discursul in engleza. Colegii spuneau ca am vorbit bine, dar eu stiu ca ei m-au incurajat. Era vorba de un discurs referitor la dezvoltarea urbana si functionarea sistemului socio-economic in Administratia Publica Locala. Perspective de imbunatatire a situatiei si de colectare a impozitelor. Of si iara of... Langa mine era Primarul de Manstricht (Olanda) si primarul de Brno (Cehia). Totusi, cat de departe suntem noi. Problemele pe care le abordam si ne par la moment succese incontestabile, pentru ei demult nu mai sunt actuale. Sincer sa fiu, ma simteam un fel de papuas, dar asta-i o alta poveste. Am tinut piept pentru CALM, ca doar pentru asta am fost trimis in misiune si sper ca sa nu ma dea afara din CALM in urma interventiei mele... (glumesc desigur). A propos, din fostele republici URSS, care de altfel erau toate in sala + Rusia, nimeni nu a avut discursuri, asa ca macar aici suntem curajosi..., doar ca tare saraci.

Dupa discurs, am venit obosit tare la hotel. Ca sa profit si eu de ocazie, am iesit de unul singur prin Praga. Doamne Doamne si iar Doamne, am ramas profund impresionat de acest oras superb ! Ma intreb: cum de rusii nu l-au distrus din temelie, ca sa scoata trecutul din mintea cehilor si sa faca un fel de homo sapiens nou, socialist..., cum ne-au facut pe noi? (glumesc desigur cu homo sapiens). Am fost in orasul vechi. Extraordinar cata lume. O curatenie impecabila, o liniste de parca toti vorbesc in soapta…, doar tramvaiul care trece podul se aude un pic mai tare.

Am primit invitatie de la Doamna Primar de Praga sa mai vizitez acest oras. I-am promis ca vin cu familia la prima ocazie. Din pacate, eu nu mi-am permis sa o invit in Moldova. Sper sa am scuze si desigur ca ea nici nu ar veni la invitatia mea. Ea are alt nivel, chiar daca nu ma aranjeaza niciodata relatia de frate mai mare si frate mai mic..., dar eu i-mi stiu marimea la papucii mei.

Seara dupa plimbare, a venit la hotel un coleg cu care ma cunosc mai demult. Am baut o cafea impreuna si dupa discursuri politice si nu numai, m-am dus la culcare. A doua zi la ora 5 dimineata trebuie sa ma trezesc ca sa ma pregatesc de plecarea spre casa.

Vineri

«Ziua Comunei din Paris» ...care o mai tine minte de pe timpuri...

Trezirea la ora 5.00.

La ora 5.40 am iesit din hotel la statia de autobus unde am asteptat cursa care duce la aeroport.

Zborul a fost la ora 08.15 dimineata spre Viena. La Viena am ajuns cu bine si in aeroport aveam circa trei ore de asteptat. M-am plimbat prin tot aeroportul. Ma plictiseam si am intrat pe NET sa mai vad ce se face in tara, acasa. Am aflat ca prim ministrul nostru a fost la Bruxelles. Ceva incidente verbale din care unii au facut stiri de ultima ora si tot asa. Mi-i dor de casa, vreau acasa....

La ora 15.15 am ajuns la Chisinau. Totusi ce placere enorma sa te intorci acasa... Luni voi povesti colegilor din primarie despre deplasarea mea, de altfel cum o fac de fiecare data si, desigur, vom râde impreuna despre toate perepetiile intalnite si facute in aceasta saptamina. Detalii nu dau despre perepetii ca nu este frumos, dar colegii mei vor sti totul.

Marti voi merge la CALM sa raportez despre micile noastre rezultate.

Iata asa s-a scurs o saptamana din viata mea, mai mult in drum decat acasa. Dar de luni, ma imfig iar in brazda, avem de facut curatenie in sat si reparatie de pod. Calatoriile sunt benefice, dar lucrul tot noi trebuie sa-l ducem la bun sfarsit.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG