Linkuri accesibilitate

Radio Europa Liberă/Libertatea condamnă presiunile împotriva Biroului său de la Moscova


Nenad Pejic: „autoritățile din Rusia par să pregătească un caz împotriva noastră din cauza succesului și a jurnalismului nostru profesionist”.

Vineri 18 martie, în cursul serii, șefa Biroului RFE/RL de la Moscova a fost interpelată de doi bărbați, care s-au identificat ca jurnaliști ai canalului de televiziune NTV și au cerut informații bazate pe date pe care le-ar fi căpătat de la „foști colaboratori” ai Serviciului rus al RFE/RL.

Cei doi bărbați, unul dintre ei înarmat cu o cameră video, au pus insistent întrebări despre salariul și proprietățile pe care ea le-ar deține în oraș și în afara Moscovei, și au acuzat-o de utilizarea fondurilor RFE/RL în scopuri personale.

Nenad Pejic, redactorul-șef al Radio Europa Liberă/Libertatea, a calificat incidentul drept un „exemplu respingător de intimidare” și a spus că „autoritățile din Rusia par să pregătească un caz împotriva noastră din cauza succesului și a jurnalismului nostru profesional”.

Canalul NTV, deținut de compania Gazprom Media, este cunoscut pentru inițierea unor campanii împotriva ziariștilor independenți, a celor de opoziție, și a militanților societății civile din Rusia.

Incidentul urmează unui raport al televiziunii, transmis de propagandistul Kremlinului, Dmitri Kiseliov, săptămîna trecută, în care făcea portretul ziariștilor de la RFE/RL ca spioni care conspiră împotriva Rusiei. În cursul emisiunii sale, Kiseliov a anunțat că va urma în curînd difuzarea unui film documentar despre activitatea posturilor de radio internaționale americane.

Emisiunile Serviciului rusesc al RFE/RL, cunoscut pe plan local ca Radio Svoboda (Libertatea) sînt realizate și transmise de la Biroul său din Moscova și de la sediul RFE/RL din Praga.

Într-o declarație a Serviciului de presă al RFE/RL se spune astăzi că în 2015, Radio Svoboda a fost cel de-al doilea post de radio cel mai citate în mediile sociale de informații din Rusia, potrivit agenției Medialogia, situîndu-se imediat după Ekho Moskvî.

Tot anul trecut, site-urile RFE/RL au fost vizitate de 430 de milioane de persoane, care au citit conținutul a aproape un miliard de pagini originale ale redactorilor radioului. În cadrul acestui public, site-urile în limba rusă ale RFE/RL au furnizat 266 de milioane de pagini la aproape 170 de milioane de internauți vizitatori. Paginile de Facebook în limba rusă ale RFE/RL au înregistrat aproape 23 de milioane de vizitatori care le-au comentat în cursul anului 2015.

XS
SM
MD
LG